Elsöprő sikert arathat a paysafecard

2012-01-28

Szerző: Jon Matonis

Igen, ez a szakvéleményem a paysafecard lehetőségeit illetően. És hogy hogyan is arathatnának elsöprő sikert? Mindössze egy apró módosítást kellene ejteniük a ‘Webshop’-juk felhasználási feltételeiben, engedélyezve a paysafecard-elfogadást online bitcoinkereskedők számára, termékként kezelve a bitcoint. A kereslet vitathatlanul adott egy ilyen szolgáltatás iránt világszerte. Sajnos azonban a paysafecard egyelőre azon egyszerű oknál fogva nem engedélyezi a terméke bitcoin-vásárláshoz való felhasználását, mivel a bitcoint nem felhasználói végterméknek, hanem pénzügyi közvetítő eszköznek tekintik. Azonban a bitcoint egyáltalán sehol nem definiálja semmilyen hivatalos szöveg pénzügyi eszközként, pénzként vagy előre fizetett árucikként, így sokkal inkább minősül egyszerűen egy afféle szórakoztató ‘kriptográfiai terméknek’, mint bármi másnak.

A paysafecard group egy nemzetközi, bécsi székhelyű vállalat. Több, mint tíz év tapasztalattal rendelkeznek az előre fizetett online fizetési megoldások terén, és a világ 28 országában vannak jelen. A paysafecard éppen olyan egyszerűvé teszi a netes fizetéseket, mintha élőben használnánk készpénzt, és teljes adatvédelmet biztosít minden potenciális visszaéléssel szemben. Nem kérnek sem hitelkártya-, sem pedig bankszámla-adatokat, teljes mértékben biztosítva az ügyfeleik pénzügyi magánszférájának védelmét.

A paysafecard ugyanúgy működik, mint a mobiltelefonokhoz vásárolható feltöltőkártyák: a boltokban megvehető, 16 számjegyű kóddal különböző fizetési tranzakciókat bonyolíthat le az ember, amelyeknek az összegét aztán a paysafecard egyenlegéről vonják le (amelynek a pillanatnyi állapota természetesen bármikor ellenőrizhető a neten keresztül). Számos különböző névértéken árulják a kódokat, egyetlen, összesen ezer eurós értékhatárt meg nem haladó kifizetéshez pedig legfeljebb tíz kód egyenlegeit lehet együtt felhasználni (amivel a általában bőven alatta is maradnak a pénzmosásellenes előírások értékhatárainak). Világszerte több, mint 350.000 helyen értékesítik a kódokat, így természetesen az USÁban is; 14 különböző pénznemet támogatnak, az ezek egymás közti átszámításához pedig külön segítséget is nyújtanak.

Persze ha az ember eléggé elszánt, úgy vásárolhat bitcoint már most is paysafecarddal, csak ehhez jelenleg keresztül kell mennie még egy másik közvetítő pénzen is. A VirWoX ugyanis elfogad paysafecardos fizetést Linden Dollarért (a Second Life virtuális pénzéért). 2011 óta pedig a VirWox elfogad bitcoint is, és lehetővé tette a bitcoin és a Linden Dollar közti kétirányú kereskedelmet is, lehetőséget kínálva továbbá a CHF-ra, EUR-ra, GBP-ra, USD-ra és a VirWoxon kereskedett más egyéb virtuális pénzekre, így az Open Metaverse Currency (OMC) és az Avination C$-jára való átváltást is.

Ezen a devizagimnasztikán elámulva úgy döntöttünk, megkérdezzük a paysafecardot erről a kiskapuról, melyen keresztül még ha csak közvetetten is, de mégis vásárolhat az ember bitcoint paysafecarddal. Érdeklődésünkre a következő választ kaptuk a paysafecard Egyesült Királyságbéli részlegétől:

A paysafecard egy névtelen fizetési opció, vagyis egyáltalán semmilyen módon nem azonosítjuk az ügyfeleinket. Ha kapcsolatot létesítenénk egy másik névtelen fizetési szolgáltatással, így például a Bitcoinnal, úgy nem csak hogy elveszítenénk minden ellenőrzést a pénz áramlása felett, de még a helyi pénzmosásellenes törvényeket is megsértenénk. Egyelőre legalábbis emiatt nem vagyunk hajlandóak együtműködni a bitcoin-váltókkal.

A VirWoX esetében azért engedélyezzük a paysafecardos Linden Dollar-vásárlást, mivel ez utóbbi egy teljesen zárt rendszerű, kizárólag a Second Life-on belül felhasználható fizetőeszköz. A bitcoin-váltókkal való együttműködéstől csak azért tartunk, mert így egy olyan fizetési ciklusba kerülnénk, ahol elveszítjük az ellenőrzést. Ha valaki paysafecarddal vásárolna bitcoint, úgy onnantól már nem lenne rálátásunk arra és beleszólásunk abba, hogy azt a bitcoint mire fordítja. Akár pénzre is válthatja azt valamilyen más fizetési módszerrel, vagy felhasználhatja akár az online feketepiacon is, ami pedig homlokegyenest ellenkezik az üzletpolitikánkkal.

Ha le lehet vonni bármiféle következtetést az MtGox lebegő árfolyamából a piaci keresletre vonatkozólag, akkor megállapíthatjuk, hogy a paysafecard igen nagy lehetőségekről mond le. Az MtGox-nak a csak az elmúlt 30 nap alatt produkált 19,2 millió dolláros kereskedelmi volumene még óvatos becsléssel is legalább 4,8 millió dollárt hozna havonta az alkalmi kiskereskedelmi bitcoin-vásárlásokból (25%-os kis névértékű kereslettel számolva). És akkor még egyetlen szót sem ejtettünk a többi váltó, így például a TradeHill és a Crypto X Change volumenéről, valamint az olyan újabb, rögzített árfolyamú váltókéról, mint amilyen például a GetBitcoin és a blizzcoin. 57,6 millió dolláros extrapolált éves árbevétellel számolva a paysafecard legalábbis bölcsen tenné, ha igyekezne levágni magának is egy szeletet ebből a fizetésfeldolgozási tortából.

Forrás: The Monetary Future

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.