Az Európai Unió Bírósága adómentességet javasol a bitcoinnak

2015-07-19

Brusszel

Valamivel több, mint egy éve folyik a jogvita David Hedqvist szoftverfejlesztő és a svéd adóhatóság között. A vita tárgya: Hedqvist bitcoint értékesített az általa üzemeltetett svéd honlapon (bitcoin.se) keresztül, és a svéd adóhatóság szerint Hedqvist-nek kötelező forgalmi adót kellene fizetnie az értékesítés után, míg az oldal üzemeltetőjének az álláspontja szerint a bitcoin tranzakciók adómentesek.

A svéd adóhatóság az Európai Unió Bíróságához fordult jogértelmezés végett, és a bíróság csütörtöki előzetes határozata kimondja, hogy a bitcoin nem vagyontárgy, hanem egyfajta fizetési eszköz, s mint ilyen nem terheli kötelező forgalmi adó. A döntést Juliane Kokott főtanácsnok a 2006/112/E uniós irányelv 135. cikkelyével indokolta.

Az előzetes határozat még nem számít hivatalos döntésnek, ám az EU jogalkotási története azt mutatja, hogy a főtanácsnok véleménye gyakran a hatósági előírások egyfajta előrejelzése. Amennyiben jogerőre emelkedik a határozat, úgy jelentős lendületet kaphat a bitcoin európai elterjedése, hiszen a döntés az unió összes tagállamában irányelvként szolgálhat.

Mint ismeretes jelenleg még nincsen egységes uniós álláspont, Belgiumban és az Egyesült Királyságban például ÁFA mentes tevékenységnek minősül a kriptopénz kereskedelme, míg Lengyelország és Lettország ÁFA kötelesnek minősíti a bitcoinnal kapcsolatos üzleti tevékenységeket.