MNB újabb figyelmeztetése a bitcoinnal kapcsolatban

2014-09-12

MNB.NAV

A Magyar Nemzeti Bank a mai napon egy újabb figyelmeztetést tett közzé a bitcoinnal kapcsolatban! Igazából semmi újat nem mondanak a februárban már közzétett figyelmeztetésükhöz képest. Ennek ellenére mégis vegyük sorra főbb érveiket, hogy miért is olyan „veszélyes” az MNB szerint a bitcoin:

 

„nincs hivatalos kibocsátó”

„nem tartozik egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem”

 

Azaz nincsen egy központi kibocsátó. Ha egy fizetőeszköz kibocsátása olyan mértékben decentralizált módon zajlik, mint ahogyan a bitcoiné, akkor a világ egyetlen szabályozó szerve sem rendelkezhet befolyással a kibocsátás folyamatára. A bitcoin esetén a kibocsátás a program kódjában bárki által ellenőrizhető meghatározott módon zajlik, amely fölött a rendszer egyetlen felhasználója sem rendelkezhet önállóan! Pontosan ez az egyik sajátosság, amely ellenállóvá teszi a bitcoint a támadásokkal szemben. Hiszen nem lehetséges egy „hivatalos kibocsátón” keresztül befolyást gyakorolni a kibocsátásra. A bitcoint használók szemszögéből ez pontosan, hogy nem negatív, hanem egy pozitív tulajdonság! Persze a szabályozó szervek, vagy például az adóhatóság szemszögéből a bitcoin e sajátossága nagyon is negatív, hiszen nagyban korlátozza a beavatkozási lehetőségeiket!

 

„hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok”

 

Ilyen szabályokat ugyanúgy hozhat bármelyik ország a bitcoinnal kapcsolatban, mint a hagyományos pénzekkel kapcsolatban. A világ számos országában már nagyon is aktívan dolgoznak a szabályozó szervek, hogy a bitcoinra alkalmazható felelősségi, garanciális és kárviselési szabályokat dolgozzanak ki. A figyelmeztetések kiadása helyett Magyarországon is pontosan egy ilyen szabályozás megalkotásán kéne dolgozni. Persze sokkal egyszerűbb egy fél oldalas figyelmeztetést kiadni, mint a megfelelő szabályozást kidolgozni.

A bitcoinos vállalkozásokat vonzzák az olyan országok, ahol egyértelmű, átgondolt és jól alkalmazható szabályozást alakítanak ki a hatóságok. Jelenleg kevés ilyen hely van a világon, így ez egy jó lehetőséget jelent, amellyel jelentős tőkét és innovációs tevékenységet lehetne az országba vonzani.

Magyarországnak a figyelmeztetések közzététele helyett inkább arra kéne törekednie, hogy egy olyan szabályozást dolgozzon ki a bitcoinnal kapcsolatban, amely nem korlátozza az innovációt és kedvező környezetet teremt a fejlesztéseknek és bitcoinos cégeknek, szolgáltatásoknak.

Magyarország vezető politikusai előszeretettel beszélnek arról, hogy Magyarországon a nagyobb hozzáadott értéket előállító gazdasági tevékenységeket kell támogatni, vagy, hogy a nemzetközi cégek kutatás-fejlesztés tevékenységét kell Magyarországra vonzani etc. A bitcoin szabályozása kapcsán pontosan egy ilyan lehetőségről van szó, csak élni kéne vele!

 

„ára kiszámíthatatlanul változik”

 

A jelenleg még viszonylag fejletlen piaca miatt a bitcoin árfolyama valóban igencsak változékony.

Akik rövid távú befektetési szándékkal vesznek bitcoint pontosan e tulajdonsága miatt teszik. A viszonylag gyors és nagy árfolyammozgások kihasználásával próbálnak haszonra szert tenni. Aki ilyen céllal fektet pénzt bitcoinba annak valóban nem árt tisztában lennie azzal, hogy ez egy magas kockázatokkal járó befektetés, igaz az így szerzett haszon is jóval magasabb lehet, mint bármely más hagyományos befektetés esetén.

Azok, akik viszont hosszú távú befektetésként tekintenek a virtuális pénztárcájukban tárolt bitcoinokra gyakran nem foglalkoznak a rövid távú árfolyammozgásokkal, mert 5-10 éves távlatban gondolkoznak. A bitcoin matematikailag szabályozott megbízható kibocsátási folyamata, deflációs sajátossága és az eddigi múltja azt mutatja, hogy hosszú távú befektetésként nagyon is vonzó lehetőség lehet. De mivel egy nagyon új technológiáról van szó és nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, így valóban nem árt óvatosnak lenni!

Azok a cégek, amelyek viszont a bitcoint szolgáltatásaikért, termékeikért fogadják el, könnyen elkerülhetik az árfolyamkockázatot oly módon, hogy a bitcoinban érkező bevételeiket azonnal átváltják hagyományos fizetőeszközre.