Bitcoint az automatából

2013-02-25

Szerző: Declan McCullagh

Zach Harvey (jobboldalt) és Matt Whitlock tervezte ezt a bitcoin-automatát, amely bankjegyeket vesz be és bitcoint ad értük.

NASHUA, N.H. – Ambiciózus tervet eszelt ki Zach Harvesy az internet kedvenc alternatív pénze elterjedésének felgyorsítására: olyan automatákat telepítene bárok, éttermek és boltok ezreibe, amelyek révén bárki vehet bitcoint készpénzért, könnyen, gyorsan és névtelenül.

A gép pont fordítva működik, mint a hagyományos, pénzt kiadó bankautomaták: ez beveszi a pénzt, majd – miután ellenőrizte is azt ugyanazzal a mechanizmussal, amit a különféle egyéb készpénzes automaták is használnak – azonnal el is helyez a bevett összegnek megfelelő mennyiségű bitcoint a befizető egyenlegén.

“Ez még könnyebben is kezelhető, mint a hagyományos bankautomaták” – mondta a 33 éves Harvey, aki a hétvége folyamán szemléltette a gép működését a CNETnek a Free State Project éves Liberty Forumán. – “Alig tart az egész folyamat 5 másodpercig, és ennek is egyszerűen a bankjegy beszívása teszi ki a legnagyobb részét.”

Harvey és Matt Whitlock partnerekként működtetik a New Hampshire-i székhelyű Lamassu Bitcoin Advisors vállalkozást, melynek célja az automaták kereskedelmi értékesítése főként olyan üzletek felé, amelyek el is fogadnak (vagy ezután terveznek elfogadni) bitcoinos fizetést a vásárlóiktól.

“Ha úgy nagyjából 1.000-1.500$ ellenében értékesítenénk a gépek darabját a kereskedők felé, úgy ésszerű időn belül be is hozhatják az árukat” – mondta Harvey.

2009-es indulása óta a Bitcoin népszerűsége fokozatosan növekedett; tavaly ősszel már a WordPress is bejelentette, hogy elfogad bitcoinos fizetést, és hasonlóképp tett számos kiskereskedelmi egység, így például a San Francisco-i Cups and Cakes Bakery is. A bitcoin árfolyama jelenleg megközelítőleg 30$ körüli magasságban jár, és 300 millió dollárnak megfelelő összértékű bitcoin van forgalomban.

A feltalálók bárok, éttermek és boltok ezreiben kívánják elhelyezni ezeket a bitcoin-automatákat. A prototípus 1%-os tranzakciós díjjal dolgozik. (Declan McCullagh/CNET)

Ez a technológia egyrészt nagyban megkönnyíti az országhatárokon átívelő pénzmozgatás jelenleg igencsak bonyodalmas, lassú és nehézkes folyamatát, másrészt pedig jóval biztonságosabb is a hitel- és bankkártyáknál az online kereskedők számára, mivel ez utóbbiakkal ellentétben a bitcoinos fizetések nem vitathatóak és visszafordítani sem lehet őket. És bár a rendszer nem teljesen névtelen, azért így is kellően robusztus adatvédelmet biztosíthat, és még így is sokkal nehezebb lenyomozni, mint a hagyományos, banki átutalásos pénzmozgásokat.

A modern pénzekkel ellentétben, amelyekből kedvükre hozhatnak létre a politikusok vagy a jegybankok annyit, amennyit csak akarnak, a bitcoin-kibocsátás (fokozatosan csökkenő) ütemét matematikai algoritmusok útján határozták meg előre és megváltoztathatatlanul a rendszer indulásakor. Ennek köszönhetően igen közkedveltté is vált a rendszer a libertariánusok és a Fed más kritikusai körében; példának okáért a Free State Project is elfogad bitcoinos fizetést a nyári fesztiválján. (A szövetségi kormány adatai szerint az amerikai dollár 96%-ot veszített az értékéből az elmúlt évszázad során a halmozódó éves infláció nyomán.)

Harvey-nak még Tel Avivban jutott eszébe a bitcoin-automata ötlete; onnantól működtetett ugyanis egy online gitárboltot, a StompRomp.com-ot, ahol szintén elfogadott bitcoinos fizetést is. Mint mondta, a bitcoinos fizetés sokkal megbízhatóbb és biztonságosabb, mint a csalásoktól és utólagos fizetés-visszafordításoktól terhes bank- és hitelkártyás fizetések, nem is szólva az egyes ázsiai országokból, így például Malájziából vagy Indonéziából érkező “eladási ajánlatos” átverésekről.

A gép működése valóban igen egyszerű; egy okostelefonos alkalmazás, például az iPhone-os Blockchain vagy az Androidos BitcoinSpinner segítségével egy QR-kód formájában megmutatja az ember a bitcoin-tárcája címét az automatának, majd beadja a kívánt összeget az (akár százdollárosokat is elfogadó) gépbe, amely aztán azonnal el is helyezi a beadott összegnek megfelelő mennyiségű bitcoint a QR-kódban megadott címen. A bevett összegből mindössze 1%-ot kanyarít le tranzakciós díj címén.

“Még a sokat tapasztalat, minden elképzelhető és elképzelhetetlen váltási módszert végigpróbált, veterán bitcoinosok is csak ámulnak a gép egyszerűsége láttán” – mondta Harvey. – “Egyszerűen csak beadom a bankjegyet, és mire észbe kaphatnék, a mobilom már jelzi is, hogy megérkeztek a bitcoinjaim.”

Declan McCullagh a CNET vezető politikai tudósítója. Volt már a Time riportere, a Wired washingtoni irodájának főnöke, valamint írt a CBS News weboldalának Taking Liberties részlegébe és az Other People’s Money rovatába is.

Forrás: CNET

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.