Átláthatóságot mindenáron!

2013-10-01

Szerzők: Greg Farrell & Erik Larson

Benjamin Lawsky, New York állam pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó minisztériumának főfelügyelője világos szavakkal tette egyértelművé álláspontját a bitcoinnal kapcsolatban. Mint mondta, a bitcoin-iparnak kötelessége biztosítani a tranzakciók átláthatóságát, hogy pontosan lehessen tudni, ki kereskedik kivel, és ha ezt megszenvedik a legnagyobbrészt a névtelen tranzakciókra építő üzletek, “ám legyen”.

Arra vonatkozóan nem fogalmazott meg külön véleményt, hogy a bitcoin, mint digitális pénz, vajon hasznos vagy működőképes lehet-e hosszú távon, de mint mondta a Bloomberg szerkesztőinek és riportereinek adott interjújában, ez a kérdés így, ebben a formában nem is érdekli, csak az, hogy a bitcoin-ipar is megfeleljen az elvárásoknak pénzmosás-gátlás terén.

Mint mondta, nem azért küldött ki idézéseket közel két tucat, digitális pénzekkel foglalkozó vállalatnak idén nyáron, hogy “megfojtsa” a szárnyait bontogató iparágat, hanem azért, hogy meggyőződhessen róla, hogy az érintett vállalatok valóban alkalmaznak-e megfelelő eljárásokat az ügyfeleik leellenőrzése terén.

Világossá tette azt is, hogy tökéletesen tisztában van a virtuális pénzek jelentőségével és azzal, hogy akár ezek is jelenthetik a következő nagy durranást, amivel mindenki élni akar majd. Hozzátette azonban azt is, hogy jelenleg viszont leginkább csak azt látja, mintha legfőképp és mindenek felett, elsősorban a névtelenségről szólna az egész. És mint mondta, azt már bőven volt alkalmuk megtapasztalni az évek során, hogy ahol nagy összegű, nemzetközi tranzakciók zajlanak névtelenül, ott a pénzmosók és a terroristák is abszolút otthon fogják érezni magukat.

Annak érdekében tehát, hogy minél jobban megismerkedhessen a virtuális pénz iparának fizetéskezelési gyakorlataival, Lawsky alapos diskurzusba kezdett egyebek mellett az állami szabályozó hivatalokkal is, hogy kidolgozhassák a bitcoinra és a más hasonló digitális termékekre vonatkozó, megfelelő adatszolgáltatási előírásokat – augusztusban pedig a Bitcoin Foundation kereskedelmi csoport képviselői tárgyaltak a FinCEN és más szabályozói hivatalok illetékeseivel.

Terroristák és drogkereskedők

Lawsky úgy fogalmazott, hogy amennyiben az emberek legitim tranzakciók lebonyolítására használják a bitcoint, akkor semmiféle gondot nem fognak okozni az iparnak az átláthatósági szabályok. Visszatérve ismét az augusztusi idézéseire, megjegyezte, hogy nekik, szabályozóknak, a fő elvárásuk természetszerűleg az, hogy a kereskedők alkalmazzák a megfelelő biztonsági eljárásokat és részletesen naplózzák a tranzakciókat. Ha ugyanis azt nem teszik meg – vagyis névtelenséget biztosítanak -, azzal máris valósággal meginvitálják magukhoz a terroristákat és a drogkereskedőket, akiknek a tevékenységeit aztán így nem is tudják majd lenyomozni a hatóságok.

New York állam pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó minisztériumát Andrew Cuomo hozta létre a bank- és biztosításügyi minisztériumok összevonásával, Lawsky pedig két évvel ezelőtt került az új, egyesített minisztérium élére. Ez a viszonylag rövid idő is elég volt neki azonban ahhoz, hogy kellően belevésse a nevét a köztudatba; legemlékezetesebb lépése az volt, amikor a Standard Chartered Plc (STAN)-t fenyegette meg a banki jogosítványuk visszavonásával, amiért azok megsértették az iráni ügyfelek dollárban lebonyolított tranzakcióira vonatkozó rendelkezéseket.

Most pedig, mint láthatjuk, a digitális pénzek világában indított mélyreható vizsgálódásaival került ismét reflektorfénybe – ténykedései pedig New York állami platformján túlmutatva az USA egészének digitális pénzekkel kapcsolatos politikájára is kihatással lehet.

Forrás: Bloomberg

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.