Bitcoin grafikon elemzés – kritikus válaszúton a piac

2014-07-10

A bitcoin grafikon elemzés szerint a piac a trendek szempontjából kritikus válaszúthoz került. A hétvégi kereskedés viszonylag szűk sávban mozgott, de egész idő alatt közelített a hosszú távú emelkedő trendvonalhoz, amely az elmúlt tíz hét alatt háromszor is támaszt jelentett az ár számára.

Miután lezajlott a Silk Road-on lefoglalt pénz aukciója, és a nap úgy került be a Bitcoin történelembe, mint egy teljesen szokásos nap, amely nem hozta meg azt a lázas melodrámát, amelyre a piaci szereplőknek szükségük lett volna, hogy elvigye őket valamilyen irányba, 660 $ közelében az ár visszaesett a várt legmagasabb értékétől (Bitstamp).

Vajon közelít-e a piac az emelkedő trendvonalhoz, és lázas technikai kereskedéssel fogja azt meg megtámogatni? Vagy a rally kifulladt – csalódottan a saját képtelenségétől, hogy magasabbra hatoljon?

A lenti elemzés a grafikonon lévő objektív bizonyítékok fényében mindkét szcenáriót (forgatókönyvet) megvizsgálja. A Bitstamp 4 órás grafikonját használtuk, annak népszerűsége miatt.

Miről is van szó

Először is lássuk a legalapvetőbb tényeket. Március eleje óta a következők történtek: április közepére az ár közel 340 $-ra csökkent, de volt két újabb kipukkadt kísérlet a 700 $-os szint megközelítésére, amelyet az ár március elején érintett (és visszakozott tőle). Amióta április közepén a maximum ár az 540 $-os csökkenő trendvonalra esett, azóta ötször is tesztelte felülről ezt az szintet – és mindegyik alkalommal 540 $ volt a támasza.

elemzes_abra_01

Ha egy pillantást vetünk a kezdetleges mutatókra, láthatjuk, hogy az oszcillátorok a túlértékesített területen csoportosulnak, a momentum mutató pedig közelebb van az alsó Bollinger sávjához, ugyanakkor egy „ellenkező” irányú divergenciát jelez, mivel az indikátor elérte a legkisebb minimumát, melyet az ár nem támaszt alá. Az előbb említett mutatók szokásos értelmezése szerint küszöbön áll a trendforduló.

A kezdeti hullám Fibbonacci kiterjesztése mindegyik nagyobb mozgásnál azt mutatja, hogy a BTC reakciózónaként a .618-as szintet preferálja. Ez nyilvánvaló, mind az áprilisi/májusi esésből, mind az azt követő emelkedő hullámokból, amelyeknél az emelkedés harmadik alhulláma elérte a kezdeti 1.618-as maximumot.

Lesz-e roham?

Az általános feltételezés szerint a Bitcoin ára jelenleg nagyobb emelkedés előtt áll, és azt látjuk, hogy összeszedi az energiáját, mielőtt 700 $ fölé tör. Ebben a scenárióban a pontozott piros hosszútávú trendvonal jelentheti a támaszt, és a kritikus fordulópont jelenleg éppen az 590 $-os tartományában van.

Ha feltételezzük, hogy az ár visszapattan és magasra tör, akkor az emelkedő Fibbonacci kiterjesztések úgy állíthatók elő, ha a három hullámból álló struktúrákban a .618-as szintet a következőképpen vetítjük ki:

elemzes_bra_2

Kezdeti célárként 738 $ jelenik meg, melyet végső célként a 850 $ és 880 $ követ, ami után korrekciók lesznek. A 880 $-os szint megjelenése azért érdekes, mivel a 2013. novemberi emelkedés, valamint a 2014. januári és februári korrekció során ez a szint bizonyult perdöntőnek. Hogy az ár ismét ezt célozza meg, annyira természetesnek látszik, mint a .618.

Várjunk, várjunk!

A fentieket darabokra tépheti, ha a semmiből felbukkan a visszaesés, és valamivel 590 $ alá viszi az árat.  Ha ismét megnézzük a mutatókat, akkor a küszöbön álló trendforduló szokásos értelmezése talán túlságosan optimista, mivel a MACD (moving avegare convergence divergence) még nem érintette az alsó Bollinger sávját, és a stochasztikus oszcillátorokra sem igaz, hogy mindkettő elérte volna a nullát. Még ha teljesülnének is ezek a feltételek, a mutatók akkor is rendkívűl bizonytalanok maradhatnak, hosszabb ideig, mint amit egy zseb elbír.

elemzes_a_medva_abra_3

Ezért a kereskedőknek és a befektetőknek a 590 $ – 605 $-os szintet kell megcélozniuk, és ezt kell használniuk tengelyként a további kereskedéseik során. Ha visszatér a „medve”, akkor a 450 $-os szint nyújthat menedéket, mint azt a fenti ábra mutatja. Lejtmenetben az árat várhatóan az 540 $-os támasz fogja megfogni, ami többet fog elárulni a nagyobb hullám szerkezetéről. Az 540 $-ra történő visszatérés egy elhúzódó korrekció előfutára lehet, amint azt a hullám cimkéi jelzik: ha egyszer kezdenek a három hullámból álló struktúrák feltornyosulni, akkor az oldalazó ármozgások elkerülhetetlenek lesznek. Kedves bitcoin piac, ne tedd ezt…

Konklúzió

Nehéz megállapítani az irányokat, de a 600 $ körüli kritikus elágazás segít majd eldönteni, hogy érdemes lesz-e megkezdeni vagy folytatni a kereskedést. A kereskedő barátja a fenti ábrákon látható hosszútávú emelkedő trendvonal, amely a piac végső irányválasztása szempontjából vízválasztóként fog működni a következő tíz nap során.

Természetesen, az emelkedés a jelenlegi és az 590 $-os ár között bármelyik szintről elkezdődhet. A kisebb időtartományú ábrák mutatóit a napon belüli kereskedések többször kimerítik, vannak napi és heti fordulópontok, valamint mozgó átlagok, melyek a 630 $ és 610 $ között adnak támaszt. Ezeket a fenti elemzés nem tartalmazza, mivel szeretné hangsúlyozni a legfontosabb trendvonal befolyását az elágazási pontra. A kereskedőknek ajánlott a kisebb időtartományú ábrák használata. Vigyázzanak magukra, és biztonságos kereskedést.

Jogi nyilatkozat

A szerzőnek a BTC-e és a Bitfinex tőzsdéken vannak bitcoin befektetései. A kereskedés és a befektetés kockázatos, de nem annyira, mint más dolgok. Legyenek óvatosak, és csak akkor végezzenek piaci műveleteket, ha 100%-ban biztosak benne, hogy mit szeretnének, és mik lehetnek a végső következmények. A CCN semmilyen felelősséget nem vállal, ha valakit az itt leírtak miatt bármilyen veszteség ér.

 

Szerző: Venzen Khaosan

Forrás: CCN