Bitcoinnal a kalózok ellen?

2015-07-12

piracy

Egy Dél-afrikai startup (Custom Media Technologies) a bitcoint felhasználva kívánja visszaszorítani a filmek és zenék kalózváltozatainak a terjedését.

A koncepció meglehetősen egyszerű: a vállalkozás olyan rejtett, egyedi digitális vízjellel látná el a videókat, zenéket, amelyet csak nagy nehézségek árán lehetne eltávolítani a megjelölt tartalomról. Minden egyes vízjelhez kapcsolna egy, némi bitcoint is tartalmazó, bitcoin címet. A címen tárolt bitcoin annak a felhasználónak a jutalma lenne, aki először tölti le az adott tartalmat valamelyik torrent, vagy egyéb fájlmegosztó oldalról. Miután az adott letöltő „zsebre teszi” a bitcoin jutalmat, a tranzakció bekerül a blokkláncba, így azt bárki láthatja. Ezek után a startupnak már csak annyi dolga marad, hogy értesíti az adott tartalom tulajdonosát a kalózverzió kiszivárgásáról. A bitcoin tranzakció segítségével beazonosított tartalmat kiszivárogtató pedig valószínűleg pénzügyi és jogi szankciókra számíthat a tulajdonos részéről.

A startup ötlete tehát azon az elven alapszik, hogy némi jutalom ellenében az illegális letöltők beárulnák az ugyancsak illegális feltöltőket, ráadásul a bitcoint használva jutalomként, a besúgó anonim maradhatna. Hogy valóban működik-e CustomTech ötlete, azt feltételezhetőleg a jutalom mértéke fogja eldönteni.