Letaszíthatja a trónjáról az MtGoxot az Okpay

2011-11-10

Szerző: GoWest

Bejelentette az Okpay.com online fizetéskezelő, hogy mostantól kezdve fogad bitcoin-befizetéseket is. Az oldal 2010 márciusában indult, és azóta csak egyre népszerűbbé válik. 1.268-as Alexa-értékkel büszkélkedhet Oroszországban, 19.411-gyel az USÁ-ban (megelőzve ezzel a 19.825-ös Diasporát is) és 15.516-tal globálisan. Idén márciusban már 300.000 regisztrált felhasználójuk volt.

Ez a bitcoin elektronikus pénzként való első komoly kereskedelmi elismerése – és nem mellesleg egyben többtucatnyi új lehetőséget is kínál majd a Bitcoin-felhasználóknak a bitcoinjaik pénzre váltása terén.

Forrás: Bitcoin Trader

Szerző: GoWest

Az Okpay bejelentése több szempontból is érdekes. Mert bár pillanatnyilag ugyan nem fizetnek túl sokat a bitcoinjaidért (mindössze 2,63 USD-t, miközben az MtGoxon 2,95$-ért is eladhatod őket), azonban a jelentős felhasználótáboruknak még lehetnek következményei. Egy év alatt, vagyis idén márciusig ugyebár 300.000 felhasználót szedtek össze, és azóta eltelt egy újabb félév. Azóta hányan lettek? 500.000-en? Ezzel szemben az MtGoxnak még júniusban is csak néhány tízezer felhasználója volt. Az Okpay akár tízszer akkora táborral is rendelkezhet, mint az MtGox; az egyetlen különbség, hogy legalábbis egyelőre az Okpay adni nem ad el bitcoint, csak vesz.

De mi lesz, ha a jövő hónapban bejelentik, hogy már adnak is? Üzletileg ez teljesen logikus lépés lenne, mivel így már nem kellene külső váltókkal bajlódniuk, elkerülhetnék azoknak a díjait is, és házon belül intézhetnék maguknak az oda-vissza váltást. És mintegy mellékesen, oda sem figyelve félrepöccinthetik az MtGoxot és átvehetik a helyét a világ legnagyobb bitcoin-váltójának kijáró képletes trónuson. Milyen hatása lenne ennek a Bitcoin gazdaságára?

Tegyük fel, hogy én is egy hétköznapi Okpay-felhasználó vagyok, aki egyszercsak rábukkan egy bitcoinos kereskedőre vagy szolgáltatóra, aminek megtetszik a kínálata; például egy kaszinóra vagy egy virtuális árupiacra, és szeretnék üzletelni velük. Ehhez természetesen bitcoint kellene vásárolnom.

Így tehát, ha az Okpay árulna is bitcoint, úgy hirtelenjében már egy olyan váltóról lenne szó, amelynél – felhasználónként átlagosan 20+$-ral számolva – jó tízmillió dollár (vagy ennek a többszöröse; összehasonlításképp: a forgalomban lévő valamennyi bitcoin összértéke jelenleg mintegy 22 millió dollárra tehető) összpontosul – és amelynek legalábbis egy része bármikor bitcoinná válhat. Ezzel együtt egyben a potenciális új bitcoin-felhasználók száma is drámaian megugrana, összesen többszázezerrel. Ebben a pillanatban az MtGox veszélyesen komoly konkurenssel találná szemben magát.

Mindez pedig azt is eredményezheti, hogy már nem is a pénz folyik majd a bitcoin felé, hanem a bitcoin a pénz felé. Ez már egy miniatűr megfelelője lenne annak, ha egy bank kínálna bitcoint az ügyfeleinek, egy pillanat alatt eltávolítva így nagyjából az összes jelenleg fennálló akadályt a bitcoinvásárlás útjából.

Befektetők és kereskedők, mindannyiótoknak ajánlom, hogy kísérjétek figyelemmel ezt az oldalt. Lehet, hogy épp ez lendíti majd át a Bitcoint a holtponton.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.