Bitcoin100: pénz van bőven, de alig kell valakinek

2013-06-30

Szerző: Alice Truong

Meglehetősen szokatlan problémával kell szembenéznie Dimitrij Murascsiknek: több, mint 30.000$ értékű bitcoinon ül, és mit sem szeretne jobban, mint eladományozni ezt az összeget, de mindenki ferde szemmel néz rá – egyszerűen azért, mert bitcoinban adományozna, és a széles nyilvánosság még mindig meglehetősen bizonytalan azt illetően, hogy most akkor mit is gondoljon a kriptopénzről. Meg talán túl szépnek is tűnik az ajánlata ahhoz, hogy igaz legyen.

Murascsik ugyanis a 2011 novemberében alapított Bitcoin100 pénztárosa, szervezetük célja pedig egyszerűen az, hogy 1.000$-nak megfelelő összegű adománycsomagokat osszanak szét különböző jótékonysági szervezetek között. A csoport minden tagja önkéntes, így Murascsik is; az ő feladatai közé tartozik egyebek mellett a weboldaluk újraindítása és a leendő kedvezményezettek felkutatása is, akiknek aztán adakozhatnak. Meglepő módon azonban e kettő közül az utóbbi bizonyult az igazán komoly kihívásnak.

Murascsik elmondása szerint lényegében könyörögnie kell azért, hogy fogadjanak el tőle – könnyen és gyorsan – 1.000$-t. Annak érdekében is megtesznek mindent, hogy teljesen tisztává és átlátszóvá tegyék az egész folyamatot: teljes egészében a nyilvánosság elé tárnak minden be- és kimenő tranzakciót. Így, mint mondta, bármely esetlegesen bekövetkező, önkényes és felhatalmazás nélküli kiadás azonnal lelepleződhet az egész világ előtt.

Ennek köszönhetően a Bitcoin100 ténylegesen átláthatóbb és megbízhatóbb is, mint egyes hagyományos, korrupciós és hamis könyvelési ügyekkel vádolt, kétes “jótékonysági” szervezetek. Számos egyéb előnyei mellett így a bitcoin még arra is lehetőséget biztosít mindenkinek, hogy folyamatosan, könnyen és gyorsan ellenőrizhessék a teljes nyilvánosságot felvállaló szervezet pénzügyeit anélkül, hogy ehhez még külön meg kellene bízniuk annak az üzemeltetőiben is.

Alapításakor – amint arra a neve is utal – a Bitcoin100 célkitűzése még az volt, hogy 100-100 bitcoint adományozzanak különböző jótékonysági szervezeteknek, mivel akkoriban még ennyi bitcoin ért megközelítőleg 1.000$-t. Ma azonban ugyanez a bitcoin-összeg értéke már egy teljes nagyságrenddel nagyobb, vagyis immár a 10.000$-hoz áll közelebb. Mint Murascsik mondta, természetesen ők is lépést tartottak az árfolyammal, így hamarosan át is álltak a 100 bitcoinos adományokról az 1.000$-nak megfelelő értékű bitcoinos adományokra. És szándékukban áll egészen addig folytatni az adakozást, amíg van mit eladományozniuk.

Ami pedig még el is tarthat egy darabig, tekintve, hogy már több, mint 1.600 bitcoin folyt be hozzájuk összesen több, mint 110 adakozótól. És bár ők eleinte csak felajánlásokat kértek, egyre több támogató rögtön és ténylegesen el is utalta nekik a saját felajánlását, rájuk bízva annak a diszkrét eladományozását a megfelelő kedvezményezettek részére.

Az eddigiek során sikeresen adományoztak már egyebek mellett a BUND Berlin e.V. német környezetvédelmi szervezetnek, a terhes nőket és csecsemőket veszélyeztető baktériumok iránti tudatosságot fokozni hivatott Group B Step International-nek, a nemi erőszak áldozatainak és szexmunkásoknak fenntartott menedéket üzemeltető, fülöp-szigeteki My Refuge House-nak, az antiwar.com hírforrásnak, a gerincvelő-kutatást támogató The Fessler Foundation-nek, valamint az orvosi, fizikai vagy érzelmi kihívásokkal küzdő gyermekeknek személyre szabott dalokat szerző Songs of Love-nak.

Stephanie Murphy, az egészségügyi oktatóprogramokat, illetve orvosi képzettséggel rendelkező önkéntesek számára megfelelő eszközöket és felszerelést biztosító Fr33 Aid műveleti igazgatójának elmondása szerint rengeteg előnye van az adományok bitcoinban való fogadásának. Példának okáért, összehasonlíthatatlanul könnyebb, mint bármely más módszer: csak közzé kell tenni egy bitcoin-címet. Nem kell külön bankszámlát nyitni, a PayPal-nél regisztrálni vagy a többi hagyományos csatornával együttjáró körülményeskedéseket végigjárni. Ennek köszönhetően pedig már a legkisebb, frissen indult jótékonysági és nonprofit-szervezetek is azonnal megkezdhetik az adománygyűjtést úgy, hogy közben mindvégig összpontosíthatnak teljes figyelmükkel a tényleges küldetésükre ahelyett, hogy a banki bürokráciával való vesződésre kellene fecsérelniük az idejüket és az energiáikat.

Megjegyezte Stephanie emellett azt is, hogy az ő számlájukat például már kétszer is bezárta a PayPal; egyik alkalommal sem derült ki világosan, hogy pontosan miért is, és egyik alkalommal sem volt egyszerű megtalálniuk és elérniük bárkit is, aki valóban illetékes az ügyükben, és akivel aztán újraaktiváltathatták a számlájukat.

Murascsik ehhez hozzátette még azt is, hogy a bitcoint világszerte mindenütt elfogadják, és hogy itt még csak – lényegében – tranzakciós díjak sincsenek. Mi több, a bitcoin esetében a hitelkártyák világában a gyakori csalások nagyon is megszokott és hétköznapi chargeback-veszélytől (a már elutalt összegek utólagos banki “visszaszívásától”, vagyis az utalások visszafordításától) sem kell tartani. A kártyacsalók ugyanis egyre gyakrabban “adakoznak” jótékonysági szervezeteknek a lopott kártyáikról, hogy legalább egy kicsit “jófejkedjenek” is – a csaló tranzakciók felgöngyölítése során azonban a hitelkártya-vállalatok minden tranzakciót visszafordítanak és meg is büntetik az azokat fogadó feleket – adott esetben tehát a jótékonysági szervezeteket is.

Támogatói bázisának igen összetett és sokszínű jellege miatt a Bitcoin100 kizárólag politikailag és vallásilag is semleges szervezetekkel foglalkozik. Minden leendő – az önkénteseik által a figyelmükbe ajánlott – kedvezményezettjüket előbb jó alaposan kivizsgálják és átvilágítják annak érdekében, hogy megbizonyosodhassanak azok teljes legitimitásáról. Ha minden szempontban rendben lévőnek találják őket, akkor a BitPay-en keresztül utalják el nekik az adományt.

Bármily nemes is azonban a tevékenységük, elsődleges és legfőbb céljuk így is vállaltan magának a bitcoinnak a népszerűsítések. Ahogy Murascsik fogalmazott, “Legfőbb célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a bitcoinra és annak az előnyeire. Ennek érdekében igyekszünk felkutatni minél több jótékonysági szervezetet és adakozni nekik.

És a jelek szerint e tekintetben sem sikertelen a tevékenységük: mint mondta, az adományaikat fogadó jótékonysági szervezetek jelentős hányada nyitva is hagyta és a mai napig is aktívan használja a bitcoinos adományfogadási csatornát, amelyen keresztül pedig azóta is kapnak időről-időre újabb plusz összegeket a támogatóiktól. A bitcoin értéknövekedésével pedig mindenki jól jár: a kedvezményezettek is egyre többet kapnak és a támogatók is egyre lelkesebben adnak.

Forrás: Coindesk.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.