Skype-jellegű bitcoin-váltót tervez egy brit cég

2013-05-26

Szerző: Danny Bradbury

Voltak már független kriptopénz-váltók, felhő-alapú váltó-szolgáltatók, most pedig a jelek szerint a teljes decentralizáció következik. Üdvözöl a bitcoin-váltók Skype-ja.

Olyan új szolgáltatás beindítását tervezi egy frissen indult vállalat, amely teljes egészében decentralizálná az alternatív pénzek váltóit, lényegében ellehetetlenítve így azoknak az állami lekapcsolását. A brit illetőségű – Sussex-i – MetaLair hamarosan bemutatásra kerülő, nyílt forráskódú kliense kriptopénz-tárcaként és váltókliensként is szolgál majd – és a hagyományos váltókkal ellentétben a kereskedést kiszolgáló háttérrendszerre sem lesz szüksége.

Mindeddig alig néhány kísérletet tettek még csak valódi P2P bitcoin-váltók kialakítására; ilyen például a kereshető kereskedési ajánlatokat kezelő Dark Exchange kliens. A MetaLair tervezett, egyelőre még munkanevet sem kapott új alkotása azonban a jelek szerint még ennél is sokkal tovább megy majd. Jonathan Turrall, a vállalat társalapítójának elmondása szerint a rendszer lehetőséget biztosít majd az egyes kliensek közti közvetlen kereskedelemre bármely kriptopénzben úgy, hogy eközben garantáltan kiküszöböli a többszörös elköltés veszélyét is.

Turrall hasonlata szerint ez lesz a kriptopénz-váltók Skype-ja; éppúgy ugyanis, ahogyan a Skype decentralizálta a VoIP-hálózatot, fogja az ő alkotásuk feldarabolni és valóban teljesen elosztottá tenni a kriptopénz-kereskedelmet is. Míg azonban a Skype mindvégig egy zárt rendszer maradt, addig az ő protokolljuk nyílt forráskódú lesz, amit bárki tetszése szerint replikálhat majd.

Rámutatott továbbá Turrall arra is, hogy míg a hagyományos váltók esetében az egyes váltók vezetésének külön-külön kell jóváhagyniuk a náluk kereskedhető pénznemeket, addig az ő új rendszerükön a felhasználók tetszésük szerint kereskedhetnek majd egymás között bármilyen kriptopénzzel. Rámutatott arra is, hogy a hagyományos váltók hozzáállása azt eredményezte, hogy a legtöbb alternatív pénzt egyáltalán nem is, vagy csak utólagos patch-eléssel, hellyel-közzel támogatják. Az MtGox például még mindig csak fontolgatja, hogy elkezdjen-e foglalkozni egyáltalán a Litecoinnal. Nem is szólva a többi alternatív pénzről.

Régi kínja a Bitcoinnak a váltók központosítottsága és a banki hálózatra utaltsága. Az összes váltó-tranzakciók 80%-át lebonyolító MtGox-ot például a közelmúltban többször is megDDoS-olták. Más váltókat csak simán feltörtek. A váltók közel fele képtelen megbirkózni ezekkel a kihívásokkal, összeomlik a súlyuk alatt és végül bezárja a kapuit.

Mi több, egyre keményebben lépnek fel a szabályozói testületek is az olyan váltókkal szemben, amelyek nem hajlandóak alávetni magukat a szabályaiknak. Nemrégiben például amerikai hatóságok foglalták le az MtGox egy leányvállalatának a Dwolla fizetéskezelő-szolgáltatása által kezelt pénzét azzal az indoklással, hogy az MtGox nem rendelkezik a megfelelő jogosítvánnyal ahhoz, hogy pénzügyi szolgáltatást nyújtson. Emellett pedig a Bitcoin-24 bankszámláját is bezáratták az illetékes hatóságok.

Turrall tervei azonban ennél jóval biztonságosabbnak ígérkeznek. Mint mondta, az ő rendszerükben egy dollár-bitcoin váltási tranzakcióból bármely hatóság mindössze annyit fog látni, hogy x személy elutal y számlájára 100$-t, de a tranzakció blokklánc felőli részéből már egyáltalán semmit – így pedig fellépni sem tudnak majd ellene. Mint mondta, így kell kinéznie egy valóban elosztott infrastruktúrának.

Egyes esetekben volt már példa arra is, hogy maguk a bankok fagyasztották be egy-egy váltó számláját, amint rájöttek, hogy azok nem rendelkeznek a megfelelő pénzügyi szolgáltatói jogosítvánnyal. Turrall szerint egy valódi P2P-váltóval ez a probléma is megoldható. Ez esetben ugyanis több ezer felhasználó több ezer bankszámláját kellene befagyasztani – amelyeknél ráadásul az esetek legnagyobb részében csak kifejezetten csekély összegű tranzakciókról lesz szó, és amelyeket először még fel is kellene ismerniük.

Eli Dourado, a George Mason Egyetem Mercatus Center piacgazdasági agytrösztjének a kriptopénzek szélesebb körű, hosszabb távú hatásait és következményeit vizsgáló kutatója is teljes mértékben támogatja a P2P váltó gondolatát. Mint mondta, főleg az egyre inkább fenyegető egész pályás szabályozói letámadás rémének árnyékában egyre többek számára lesz egyre vonzóbb a valóban teljesen decentralizált váltók koncepciója.

Ezzel együtt azonban a MetaLair nem csak politikai problémákat szeretne megoldani az új, P2P váltójával, hanem egy technikait is, jelesül a többszörös elköltés problémáját. Elméletben ugyanis egy rosszindulatú elkövető érvénytelenítheti egy frissen indított tranzakcióját, majd elköltheti ugyanazt az összeget másutt is. Amely lehetőség pedig különösen akkor jelenthet akut problémát, ha valaki sikeresen megszerzi az ellenőrzést a bitcoin hálózati számítókapacitásának több, mint a fele felett, mivel az illető így nagyobb súllyal érvényesítheti a csaló tranzakcióit, mint a maradék a tisztességeseket.

Turrall elmondása szerint a rendszerük garantálja az ilyen jellegű akciók kivitelezhetetlenségét, mivel egyszerűen nem hagy rá időt a felhasználók által garantált megerősítések között.

És bár Turrall gondosan ügyel rá, hogy legalábbis egyelőre ne áruljon el túl sokat a rendszer részleteiről, mégis bízik benne, hogy sikerül majd összeszedniük 200.000£ támogatást a fejlesztéshez, akár adományokból, akár befektetők útján. Előbb-utóbb persze elő kell majd állnia a részletekkel, főleg, amennyiben valóban tartani is akarják majd magukat a “minden nyílt forráskódú lesz, a kliens pedig ingyenesen letölthető” ígéretükhöz. Viszont ebben az esetben hogyan lesz nekik ebből bármiféle bevételük?

Nos, Turrall szerint úgy, hogy az elosztott infrastruktúra mellett készítenek majd egy saját, már zárt szoftvert is, ami további extrákat biztosít majd a nyílt forráskódú, ingyenes verzió lehetőségein felül. Így juthatnak tehát pénzhez majd a befektetők: egy óriási, több milliós felhasználóbázissal rendelkező vállalat révén. Ami valóban csábítóan hangozhat az ebben érdekelteknek.

Lesz tehát egy egyénileg is lecompile-olható kliens a szakiknak és egy másik, már a kevésbé hozzáértő, szélesebb közönségnek tervezett csomag – és értelemszerűen ez utóbbiból tervez majd hasznot húzni a cég (nem pedig a hálózaton lebonyolított kereskedésekből).

Hozzátette mindehhez Turrall még azt is, hogy felvértezik mindemellett a klienst a saját biztonsági és kódolási eljárásaikkal is annak érdekében, hogy még robosztusabb védelmet biztosíthassanak a felhasználók pénzének. Jelezte továbbá azt is, hogy a hétvége folyamán már a honlapjukat is beizzítják majd.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.