Még nagyjából egy év a bitcoin inflációszintjének megfeleződéséig

2011-12-23

Szerző: Bitcoin Miner

Minden egyes bitcoint egy-egy bányász hoz forgalomba, így kerül kibocsátásra a pénz. Jelenleg naponta átlagosan 7.200 új bitcoinnal bővül a rendszer pénzkészlete, következően az átlagosan tízpercenként megoldott újabb blokkokból és az egyes blokkok megfejtéséért járó 50 bitcoinos jutalomból.

Nagyjából egy év múlva azonban, amikor a jutalom összege 50-ről 25 BTC-re esik vissza blokkonként, meg fog változni a helyzet. No persze nem maga a bitcoin és a felhasználók szempontjából, mivel erről a fejleményről kezdettől fogva lehetett tudni, készülni rá, számolni vele, belekalkulálni az árakba – hanem a bányászok szempontjából, akiknél nagyon is hirtelen zajlik majd le a változás annak ellenére, hogy természetesen ők is tudhatták kezdettől fogva, hogy mi vár rájuk:

Egyik napról a másikra felére csökken a Ghash/s-onkénti árbevételük. Ebből következően egyesek jó előre fel is készültek rá, hogy lehet, hogy a felezést követően le kell majd állniuk a bányászattal. A váltásra a 210.000. blokknál kerül majd sor, azonban ennek az időpontját pontosan nem lehet belőni, csak egy intervallumban körülbelül meghatározni: legkorábban talán 2012 novemberében, legkésőbb pedig 2013 januárjában számíthatunk az elérésére és ezzel együtt a váltásra.

Nem sokkal a bányászok egy részének kilépését követően ugyan a nehézségi szint is mérséklődik majd, de mivel a felszerelésük összeállítása és működtetése nem csak időbe, hanem pénzbe is került, sokan így is igencsak meg fogják érezni a váltást a villányszámláikon – hacsak addig nem emelkedik annyit az árfolyam, hogy kompenzálja a jutalom megfeleződését.

Tovább nehezíti a várható fejlemények előrejelzését – az addig még hátralevő meglehetősen hosszú, nagyjából 12 hónapos időintervallumon túl – az a tény is, hogy ez lesz az első feleződés a Bitcoin történetében (elvégre négyévente csak egyszer van ilyen). Érdemes tehát számolnia ezzel a közelgő változással mindenkinek, aki jelenleg is valamiféle bányászati beruházáson (első bányászgépe vagy épp egy újabb vásárlásán, esetleg a már meglévők fejlesztésén) gondolkodik.

Forrás: Bitcoin Miner

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.