Bitcoin pénztárca a bőr alatt

2014-11-25
xNT chip

xNT chip implantatum

Többször írtunk már bitcoin érméink tárolásának különböző lehetőségeiről, a szoftver-alapú pénztárcákról, a mobiltelefonos applikációkról, illetve legutoljára a hardver-alapú tárolóeszközökről. Az elmúlt napokban szinte az összes média beszámolt egy új, kísérleti eszköz bemutatásáról: egy holland vállalkozó ugyanis digitális pénztárcaként működő chipet ültetett a kezébe.

Martijn Wismeijer holland üzletember 2010-ben hallott először a Bitcoinról. Az úttörő technológia egyből megigézte, így kezdetben minden figyelmét a bányászatnak szentelte, majd idővel, létrehozta vállalkozását, a Mr. Bitcoin-t, amely kriptopénz ATM-ek üzembe helyezésével és üzemeltetésével foglalkozik Európa szerte.

Wismeijer nagyjából egy hete azzal került a média figyelmébe, hogy két chipet ültetett a kézbőre alá, amelyeken bitcoin pénztárca adatait tárolja.

Martijn Wismeijer

Martijn Wismeijer

A nagyjából rizsszem nagyságú (2×12 mmm) üvegkapszulában lévő chip NFC technológiát használ a kommunikációra, így képes különböző készülékekkel, például androidos telefonokkal (Samsung Galaxy S5, Apple iPhone 6) vagy tabletekkel kommunikálni.

Az xNTi chipeket fecskendőbe előre elhelyezve lehet beszerezni. Egy chip 888 bájt memóriával rendelkezik, ami Wismeijer elmondása szerint 26 privát kulcs tárolására elegendő. Ugyanakkor, az így tárolt bitcoin kulcsok további titkosításának a fontosságára is figyelmeztet Martijn.

A bio-chipek nem igényelnek semmiféle töltést, és toxikus anyag sincs bennük. Egy chipet mintegy 100 000 alkalommal lehet írni, és ajánlatos minden 10. évben frissíteni a tárolt adatokat, különben elveszhetnek.

Wismeijer ideális eszköznek tartja a chipeket egyéni bitcoin kulcsaink tárolására, azonban saját esetében, a nagy médianyilvánosság miatt, mégsem tartja azt elég biztonságosnak érméi tárolására.

Maga a chip körülbelül 100 dollárba, azaz nagyjából 25 ezer forintba kerül, és elhelyezése ugyan fájdalmas, de ma már rutinszerű eljárásnak számít. Wismeijer tapasztalatai szerint, miután a chipet a bőr alá fecskendezik körülbelül még egy napig tart a fájdalom. Ezt az időszakot feltétlenül ki kell várni, azaz, a különböző szennyeződések és gyulladások elkerülése végett, addig nem szabad adatot rögzíteni rá.

A beültetés egyébként egyfajta teszt volt, amelyen Wismeijer örömmel vett részt. Elmondása szerint hatalmas jövőt lát az efféle microchipekben, hiszen általuk nem csak bitcoinokat tárolhatunk a bőrünk alatt, hanem tulajdonképpen bármit csinálhatunk, amire beprogramozzuk őket. Ő például ébresztőóráját programozta át úgy, hogy az csak akkor kapcsol ki, ha egyik chipjét hozzáérinti.

A bio-chipek fejlesztése tehát jelenleg is folyik, új és nagyobb kapacitású modelleket is terveznek, igaz ezeknek a nagyobb mérete miatt a bőr alá juttatáshoz már más eljárásra lesz szükség.