Hardver alapú bitcoin pénztárca biometrikus azonosítással

2014-11-21

A CryptoLabs nevű bitcoin startup vállalkozás a napokban mutatta be első, hardver alapú bitcoin pénztárca modelljét, amely az érmék biztonságos tárolását, küldését és fogadását is lehetővé teszi.

Napjainkban már számos megoldás létezik bitcoin érméink tárolására: vannak számítógépünkön használható szoftver-alapú pénztárcák, mobiltelefonos applikációk, webes pénztárcák, illetve hardver-alapú tárolóeszközök is.

A szoftver-alapú pénztárcák valamilyen eszközön futnak, így bizonyos mértékben kockázatnak vannak kitéve úgy, mint hackertámadás, lopás, elkallódás, vagy sérülés. Bizonyos webes pénztárcák valamivel magasabb fokú biztonsági szinttel rendelkeznek, de ezeknek a hátránya, hogy centralizáltan működnek, és az ilyen pénztárca szolgáltatók az érméink privát kulcsaihoz is hozzáférhetnek.

A CryptoLabs célja az volt, hogy egyesítse az okostelefonos tárcák könnyű kezelhetőségét a hardver-alapú készülékek biztonságos tárolásával.

A végeredmény: egy 86 mm x 54 mm készülék, amely a közzétett képek alapján egy letisztult, minimalista formavilágot mutat, szinte teljesen monokróm felülettel.

Cryptolabs2

CryptoLabs

Az eszköz több lépcsős biztonsági rendszerrel van ellátva, a több kulcsos pénztárca ugyanis biometrikus azonosítóval és kamerával is rendelkezik. Ahhoz, hogy valaki hozzáférjen a CryptoLabs pénztárcán tárolt érmékhez, többek között az ujjlenyomat szkenner jóváhagyására is szüksége van (tehát a tulajdonos ujjára is.)

A pénztárca GPS-el is el van látva, amely a vállalat tájékoztatása szerint több mint 60 országban teszi majd lehetővé a működést.

A tájékoztatás szerint még ebben a hónapban megkezdik a készülék gyártását, rendeléseket decembertől vesznek fel, az első pénztárcák postázása pedig jövő tavaszra várható. A pontos ár még ismeretlen, de a becslések szerint nagyjából 200 dollárba kerül majd egy CryptoLabs pénztárca.