Napokon belül új hardware alapú bitcoin pénztárcák jelennek meg a piacon

2014-05-12

Úgy tűnik a hardware alapú bitcoin pénztárcák hasonlítanak a tömegközlekedési buszokra: évekig várakozunk egyre, aztán meg közvetlenül egymás után jön kettő.

Elsőként az alumínium és műanyag kombinációjú Trezor érkezett meg a SatoshiLabs-tól, másodikként pedig a Hardbit féle, teljes egészében műanyag modell. Érdekes, hogy ez utóbbi, alapanyaga ellenére, robosztusabb kinézetű. Hamarosan mindkét modell megvásárolható lesz, így a Bitcoin tulajdonosok számára egy újabb biztonságos tárolási mód válik elérhetővé.

Míg a legtöbb Bitcoin pénztárca szoftver-alapú, illetve létezik online, számítógépes, vagy mobiltelefonos applikációja is, addig az új pénztárca hardware (ahogy neve is jelzi) egy biztonságosabb tárolóeszköz kíván lenni.

Az ilyen típusú pénztárcák alapvető előnye, hogy „offline” eszközök, azaz internet kapcsolat híján nagymértékben csökkentik az esetleges hacker támadások kockázatait.

A Trezor pénztárca

Trezor-casing

A SatoshiLabs tavaly nyáron kezdett el foglalkozni pénztárca modelljével, amit elvileg októberben terveztek piacra dobni, de aztán tolódott a megjelenés dátuma, először januárra, aztán még későbbre.
A vállalat közleménye szerint az alumínium vázú pénztárca értékesítését a jövő hét folyamán kezdik meg, míg az érme tulajdonosok által oly kedvelt „klasszikus” műanyag modellre még várni kell pár hónapot.

Új partnerség

A SatoshiLabs egy minapi bejegyzésében elnézést kért a megjelenési késedelmekért, amit egyébként egy nézeteltéréssel magyarázott, a vállalat és a hardware eredeti gyártója között.
A nézeteltérést követően a vállalat végül úgy döntött, hogy egy másik külső befektető ajánlatát választja, illetve, hogy egy új hardware gyártóval készítteti el a műanyag modelljét. Minderről ekképp nyilatkozott a SatoshiLabs:

„Új partnerük jól ismert a gépkocsi iparban, és évente nagyjából 100 millió dolláros bevételt könyvelhet el. A kisebb elektronikus műszerek területén szerzett tapasztalataiknak és szakértelmüknek köszönhetően, számos technikai fejlesztéssel gazdagíthattuk pénztárca modellünket. Az egyetlen rossz hír, hogy az első prototípusok megjelenéséig még várnunk kell 9 hetet, illetve azután még újabb 2-4 hetet a gyártás teljes beindulásáig.”

Valójában, az első műanyag pénztárca modellekre még várnunk kell 2-3 hónapot, ami az eredetileg tervezett megjelenéshez képest közel fél éves csúszást jelent, illetve magának a kampánynak a beindítása is már közel egy éve kezdődött meg.

Közösség által támogatott fejlesztés

A Trezor pénztárca hardware-e gyakorlatilag egy a Kickstarter-en tavaly júniusában indított közösségi közreműködés kampánynak az eredménye.
A kampány sokat köszönhet a Trezor csapatának – Pavol Rusnak-nak és Marek Palatinus-nak – akinek sikerült a fejlesztéshez szükséges pénzforrás javarészét összegyűjteniük. Ami igazából problémát jelentett, az a termék beárazása volt. Végül a teljesen műanyag pénztárca modellt 1 BTC-re, míg az alumínium-műanyag kombinációjú típust 3 BTC-re árazták.

Azonban a beárazás idejében egy érme nagyjából 100 dollárt ért, míg az azóta elmúlt hónapokban, ez a szám felkúszott egészen az 1000 dolláros érménkénti árra is. Az árváltozás, illetve az árfolyam változásából következő jelentős különbség, néhány korai felhasználót arra sarkallt, hogy panaszt tegyen, illetve, hogy visszakérje adományozott Bitcoin érméit. A csapat végül úgy döntött, beszünteti a közösségi közreműködés kampányát.

A Hardbit féle pénztárca

hardbit-wallet

A Trezor nem az egyetlen olyan vállalkozás, ami hardware alapú pénztárca modelleket kíván a piacra dobni. Várhatóan napokon belül megjelenik egy másik modell is, amit a Hardbit fejlesztett ki.
A Hardbit modell jellegzetessége, hogy a Caterpillar típusú okostelefonokra emlékeztető műanyag tokkal rendelkezik, illetve 48 x 88 x 12.8 mm a pontos mérete.
A Hardbit pénztárca modellek Kínában már megvásárolhatóak, nemzetközi árusításuk pedig hivatalosan május 10-én kezdődik meg. A Hardbit tájékoztatása szerint csak készleten lévő készülékeket árusítanak majd, azaz nem vesznek fel előrendelést.
Jelenleg még nem publikus a Hardbit készülék ára, de a vállalat tájékoztatása szerint már erre sem kell sokat várni.

Szerző: Nermin Hajdarbegovicc
Forrás: CoinDesk