75 millió dollárra pereli az MtGoxot a CoinLab

2013-05-07

Szerző: Ron Finberg

Csak nemrég fogtak össze, de a jelek szerint máris megromlott a viszonyuk: a bitcoinos vállalatok közül elsőként kockázati tőke-támogatást szerző CoinLab nem kevesebb, mint 75 millió dollárra pereli partnerét, az MtGoxot szerződésszegés miatt. A még februárban kötött megállapodásuk értelmében ugyanis az MtGoxnak egyedüli és kizárólagos partnerének kellett volna megtennie a CoinLabet az amerikai és kanadai tranzakciók lebonyolítása terén.

A CoinLab szerint azonban az MtGox nem csak hogy nem adta át nekik a szükséges adatokat a megállapodás értelmében az ő hatáskörükbe kerülő ügyfelekről, de továbbra is folytatta a saját USA- és Kanadabeli ténykedéseit, nem tartva be az árbevétel-megosztási megállapodásukat sem, többszörösen megszegve így a kettejük közti megállapodást. Peter Vessenes, a CoinLab vezérigazgatójának az ügyfeleihez intézett nyilatkozata szerint “azért indítottunk pert, mert sehogyan sem sikerült rávennünk az MtGoxot arra, hogy rendelkezésünkre bocsássák az ügyfelek tömeges átköltöztetéséhez szükséges lényeges részleteket. Emiatt folyamatosan szabadkoznunk kellett az alfa ügyfeleink felé, akiknek értelemszerűen a saját üzletük is megszenvedte a halasztást. Nekem pedig nem áll szándékomban ilyen helyzetbe hozni az ügyfeleinket; ha nem tudunk megfelelő szolgáltatást nyújtani, akkor ígéretet sem fogunk tenni erre.”

A februári megállapodás szerint március 29-étől kellett volna átvennie a CoinLabnek a már meglévő és az újonnan érkező kanadai és amerikai ügyfelek kiszolgálását az MtGoxtól, gyorsabb utalási és visszavonási lehetőséget, valamint helyi ügyféltámogatást biztosítva így ezeknek a piacoknak is. A CoinLab ezzel együtt azt is vállalta, hogy két éven át nem társul egyetlen másik likviditásforrással sem. A helyi ügyfeleket a Silicon Valley Bankkel (SVB) kötött megállapodásuk keretében szolgálták volna ki (ez a bank kezelte volna az ügyfelek pénzét). A CoinLab szerint az MtGox ügyfeleinek pénzét eddig ázsiai és európai pénzintézetek kezelték. Az SVB bevonásával hatékonyabb ügymenetet lehetett volna biztosítani az amerikai és a kanadai ügyfeleknek – és az időzónákból fakadó eltérések is kezelhetőbbé váltak volna, a tranzakciók pedig könnyebben kezelhetővé és jobban nyomon követhetővé. Mi több, az SVB részvétele garanciát jelentett volna az amerikai pénzügyi szabályozásoknak való megfelelésre is.

A CoinLab szerint a kanadai és amerikai ügyfelek végleges átköltöztetésének tegnap, május 6-án kellett volna lezajlania. Az átköltöztetést követően az érintett ügyfelek így már az MtGox oldalán is láthatták volna a társulást jelző közös CoinLab/MtGox emblémát.

Ki a bűnös?

Eltérnek a vélemények a perindítás nyomán arról, hogy ki is a bűnös valójában. Mivel az MtGox és a CoinLab is tagja a bitcoin népszerűsítése és szabványosítása érdekében létrehozott Bitcoin Foundation ipari hálózatnak, így minden további nélkül lett volna lehetőségük peren kívüli mediáció igénybevételére is. Mivel azonban nem éltek ezekkel a lehetőségekkel, így most több elmélet is szárnyra kapott arra vonatkozólag, hogy vajon mi is vezethetett a konfliktus kiéleződéséhez.

Ha az ember átfutja a kettejük megállapodását, hamar megállapíthatja, hogy az igen erősen a CoinLab felé billentette a mérleget: az árbevétel-megosztási megállapodással lényegében ajándékba kapták volna a legnagyobb piaci részesedést. Ebből kifolyólag sokan úgy gondolják, hogy mivel a partnerkapcsolatot még tavaly novemberben alakították ki (februárra már csak a formális bejelentése maradt), viszont mivel azóta – a közelmúltban – igencsak felpörgött a bitcoin piaca, ezért az MtGox hirtelen megrémült attól a felismeréstől, hogy mekkora pénzeket veszítenének el így és engednének át a CoinLabnek. E feltételezés szerint ezért kezdtek tehát köntörfalazni és késleltetni a társulás tényleges életbe léptetését, hogy kikényszerítsék a megállapodás újratárgyalását. De az sem elképzelhetetlen, hogy a szintén a közelmúltban felpörgött nagy kereslet és az ügyfélkör hirtelen és váratlan kibővülése egyszerűen úgy leterhelte az MtGox csapatát, hogy egyszerűen nem maradt kapacitásuk a CoinLab-költöztetés lebonyolítására.

Többen mutogatnak azonban a CoinLabre is a Bitcoin közösségéből, azzal vádolva őket, hogy nem is próbáltak megegyezni az MtGox-szal a piac felpörgését követően. Így is javukra írható azonban, hogy az SVB-vel fennálló kapcsolatuk nyomán jóval tisztábbá és átláthatóbbá tehették volna a tranzakciókat, így nem okoztak volna gondot a FinCen szabályozásai és a jelenleg a bitcoin-váltókat egyre nagyobb nyomás alá helyező bankok sem.

Elképzelhető azonban az is, hogy más piacit tényezők is közrejátszhattak a megállapodás összeomlásában. Mert bár az MtGox továbbra is meghatározó, nehézsúlyú játékos a váltók piacán, a közelmúltban ez a szektor is igen erőteljes fejlődésnek indult. Írtunk már a készülő váltó-aggregátor kereskedelmi platformról, a Coinsetterről éppúgy, ahogy a rövidesen beinduló új, amerikai székhelyű váltóról, a Krakenről is. Van továbbá egy sor más, a fejlődés különböző fázisaiban járó frissen indult vállalat is, amelyek hamarosan szintén betörnek majd a piacra. Így tehát az sem kizárt, hogy a megtérülésre összpontosító kockázati támogatással rendelkező CoinLab sem annyira akarta maga alatt vágni a fát azzal, hogy két évre kizárólag egyetlen likviditásforráshoz kösse magát. Tekintve az innováció egyre gyorsuló ütemét, bizony egyáltalán nem kizárt, hogy ez esetben két év alatt már kifejezetten lemaradt és hátrányos helyzetbe került volna a CoinLab ahelyett, hogy maga vezette volna a piacot és az innovációt. Végeredményben tehát mindkét félnek bőségesen megvannak a maga indokai, és a jelek szerint mindkettejüknek a megállapodás mihamarabbi kukázása állna érdekükben.

Forrás: Forex Magnates

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.