Még mindig túl olcsó a bitcoin

2013-12-09

Az árfolyam drasztikus erősödése véget vethetne az egymást követő lufik ciklusainak.

Szerző: Ben Popper

Óriási lufiként jellemezte a bitcoin árfolyamát a Bloomberg News a múlt heti 1.240$-os csúcson. Amikor aztán a hétvégén befutott a hír, miszerint a kínai központi bankokat eltiltották a bitcointól, az árfolyam közel 50%-ot zuhant, le egészen 680$-ig. Ez volt a legújabb hullámvasút a bitcoin-lufik sorában. Az igazság azonban az, hogy ezek a szélsőséges árfolyam-ingadozások teljesen természetes következményei az államilag támogatott pénzekhez képest csak igen csekély készletben rendelkezésre álló kriptopénz iránti rendkívüli, globális érdeklődésnek – ami azonban komolyan hátráltatja is a bitcoint abban, hogy valóban beteljesíthesse a célját, és egy igazán innovatív, új pénzként lehessen használni.

A világra jöttét követő első két évben, amikor az árfolyama még viszonylag alacsonyan járt, a bitcoinról még leginkább csak kriptográfusok, hackerek és matematikusok tudtak egyáltalán. Az algoritmikus úton generált, hamisíthatatlan, kellően anoním, tranzakciós díjaktól és közvetítőktől mentes P2P kriptopénz minden szempontból kiválóan alkalmas a modern gazdaságunkban való használatra. “Minden adottsága megvan ahhoz” – fogalmazott Chris Dixon, vállalkozó és az Andreessen Horowitz kockázati tőkése -, “hogy az internet natív pénzéve váljon. Erre azonban mindaddig nem kerülhet sor, amíg kereskedők tömegei tekintenek rá leginkább csak spekulatív befektetésként és fújják fel majd pukkasztják ki sorozatosan az árfolyamát.”

A bitcoin teljesen természetesen, a globális kereslet és a korlátozott kínálat egymáshoz viszonyított aránya alakulásának megfelelően viselkedik.

Bár már egyre több üzlet és vállalkozás fogad el bitcoint a WordPress-től Lamborghini-kereskedőkön át a Virgin Galactic-ig, az emberek azonban kétszer is meggondolják, hogy valóban el akarnak-e költeni egy adott bitcoin-mennyiséget egy adott pillanatban, tekintve, hogy az másnap már akár a dupláját is érheti majd – és érthető, hogy a kereskedők többsége sem szívesen fogad el fizetségként olyan pénzt, amelynek az értéke egyetlen éjszaka leforgása alatt megfeleződhet. Amint arra Tim Lee is rámutatott, a bitcoin alapvető iróniája, hogy míg a bitcoin alkotója – vagy alkotói – egy szerkezeti korláttal, jelesül a bitcoin-készlet 21 milliós felső határával igyekeztek elejét venni az inflációnak és az árfolyam-ingadozásnak, a bitcoin iránti kereslet fellendülésével éppen ez a korlátozott készlet vezetett a közelmúltbeli vad árfolyam-ingadozásokhoz.

Hogyan szabadulhatna ki tehát a bitcoin a jelenlegi spekulációs eszköz-szerepének csapdájából? Sokak szerint a monetáris bázis drámai erősítésével lehetne stabilizálni az árakat, biztosítva így azt, hogy az egyes bitcoin-adásvételek a piacon elérhető bitcoinok jóval kisebb hányadát érintsék csak. Barry Silbert, a SecondMarket alapítója (amely nemrégiben jelentette be saját bitcoin-alapjának beindítását) szerint a bitcoinnak akkor lehetne esélye az ígéretei beváltására, a valóban hatékony globális pénzzé és tranzakciós hálózattá válásra, ha a monetáris bázisa jóval tízmilliárd dollár föllé emelkedne. Ahhoz, hogy nagyobb kereskedők is biztonsággal fogadhassanak bitcoinos fizetéseket, arra lenne szükségük, hogy könnyen és gyorsan beválthassák a kapott bitcoinokat a helyi pénzükre – ennek hiányában ugyanis (jelen állás szerint) folyamatosan idegeskedniük kellene az árfolyam-ingadozások miatt. Mint mondta, hosszú távon egy, a jelenleginél lényegesen magasabb bitcoin-árszínvonal segíthetné elő csak igazán a fogyasztói és a kereskedői bitcoin-használat felpezsdülését.

Nem csak kisebb, független entitások látják a lehetőséget a bitcoin rendes pénzként való használatában. Az USA Szövetségi Tartaléka is utalt rá a közelmúltban, hogy komoly értéktárolási potenciált látnak benne, a Bank of America pedig kiadott egy tanulmányt, melynek végkövetkeztetése az, hogy a bitcoin az e-kereskedelem meghatározó fizetőeszközévé és a hagyományos pénzátutalási szolgáltatók komoly vetélytársává válhat. Kijelentették továbbá azt is, hogy nézetük szerint komoly gyarapodási perspektíva áll a bitcoin előtt.

A bitcoin befektetési eszköz-szerepe és értéke aláássa a pénzként és technológiaként való felhasználási lehetőségét.

Bár utaltak a bank közgazdászai arra is, hogy jelenleg a bitcoin némileg túl lehet értékelve, ezzel együtt azonban egyértelmű az is, hogy mégsem tekinthető pilótajátéknak, mint ahogyan azt egyesek feltételezik róla. Ők is úgy vélik azonban, hogy az eredeti céljának kiteljesítését legalábbis pillanatnyilag komolyan hátráltatja a nyerészkedési lehetőségek iránti túlzott érdeklődés. Ahogy fogalmaztak, a bitcoin értéktárolási funkciója alááshatja a pénzként való felhasználását, a spekulációs tevékenységek nyomán tapasztalható erőteljes árfolyam-ingadozások pedig az e-kereskedelem új fizetőeszközeként való általános, széleskörű elfogadását nehezítik meg.

A bitcoin hívei szerint az árfolyam annál stabilabbá válik majd az idő múlásával, minél inkább sikerült bizonyítania a kriptopénznek az értékét a hagyományos pénzekkel szemben. Dixon szerint a hosszú távú stabilitás kulcsa a felhasználási lehetőségek további bővítése, főleg az olyan területeken, ahol kiemelten érvényesülhetnek a bitcoin egyedi előnyei, így például az alacsony árrésű nemzetközi kereskedelemben illetve a gép-gép fizetéseknél. Jelezte persze azt is, hogy ez egy eléggé tyúk-és-tojás-jellegű probléma, de ennek ellenére bőven lát lehetőséget és esélyt is a megoldására. Minél többen kezdik ténylegesen használni a bitcoint a hétköznapi gazdasági életben ahelyett, hogy azt lesnék, hogyan gazdagodhatnak meg rajta máról holnapra, annál stabilabbá fog válni az árfolyama is.

Forrás: The Verge

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.