Az első bitcoin ATM Budapesten!

2014-08-25

Bitcoinos berkekben már hónapok óta lehetett hallani, hogy nemsokára Budapesten is lesz Bitcoin ATM. Hosszas előkészület után végre valóban elérkezett az a nap, amikor Budapest és egyben az ország első bitcoin autómatáját nyilvánosan is felavatják. Ez alkalomból Debreczeni Barnabással (Octarine Labs kft. ügyvezetőjével), az ATM üzemeltetőjével beszélgettünk.

 

 

budapest_atm_barnabas1

Debreczeni Barnabás a Bitcoin ATM mellett

 

– Mesélnél egy kicsit magadról?

5 éves korom óta programozom. Gimnáziumban megbuktam két tárgyból is, mert az irodalom és biológia tanuláshoz képest sokkal jobban lekötött egyetemi algebra és analízis könyvekből tanulni, hogy aztán gépi kódban valósidejű 3D motort írjak, amit aztán audiovizuális klippek gyártására használhatok. Később kicsit beleragadtam a webes alkalmazások fejlesztésébe, volt több ilyen témájú startupom is. Volt egy kis kitérő, amikor tőzsdén sikeresen kereskedő robotot írtam. Ezt később abbahagytam, mert nem kötött le az, hogy nem teremtek értéket, csak játszom a számokkal. Érdekel a pénzügyi világ, de leginkább az érdekel, hogyan tudnánk átállni egy fenntartható, emberközeli, de mégis prosperáló gazdasági modellre, amely szakít a GDP-t szteroidokkal mesterségesen pumpáló dogmával. Eddig minden növekedésen alapuló birodalom megbukott, és a mostani sem lesz kivétel. Szeretném, ha az unokáim már egy kiszámítható, nyugodt, fenntartható világban élnének, ahol nem a kétévente iPhone vásárlás jelenti a megoldást a gazdasági problémáinkra.

 

– Mikor és hogyan hallottál először a bitcoinról?

2011 elején mesélt róla egy barátom. Volt egy közös projektünk (Zöld Pénz), amit barátok közti belső elszámolásra hoztunk össze. Volt egy közös biokertünk a Mátrában, és valahogy el akartunk egymás között számolni. Közben a Zöld Pénz kinőtte magát, 500 felhasználója lett 1 hónap alatt, nem is értettük, hogy hogyan került oda ez a sok ember. Ahhoz hogy a rendszer skálázható legyen, meg kellett oldanunk a szerver stabilitását és megbízhatóságát. Azon gondolkoztunk, hogy hogyan tudnánk megoldani a közösségi pénzünk decentralizálását, azaz hogy ne kelljen az elszámoláshoz központi szerver. És ekkor mutatta meg friss felfedezését — a Bitcoint — amely megoldotta ezt a technológiai kihívást. Nagyon tetszett, és a technológia abszolút lenyűgözött. Miközben követtem az eseményeket világossá vált számomra, hogy ez egy sokkal nagyobb dolog, mint egy elegáns megoldás egy 30 éves matematikai problémára.

 

– 2013 nyarán kezdtél el bitcoinos találkozókat szervezni Budapesten. Milyen tapasztalatokra, ismeretségekre tettél szert az egy év alatt a találkozók során?

Nagyon jól sikerült eddig az összes. A törzsközönség mellett folyamatosan jönnek új emberek, és elég sok a külföldi. Nagy meetup (előadásokkal) eddig csak 2 volt, mindkettő teltházas volt 100 fővel. A harmadik most lesz augusztus 25-én, ahol az ATM-et fogjuk bemutatni. A drinkupok kisebbek, itt nincs előadás, csak kötetlen beszélgetés, ismerkedés és sörözés. Ide általában 20 ember jön el. Az utolsó három drinkupra eljött egy idős hölgy, aki három hete még nem tudta, hogy mi az a Bitcoin. Az albérlője mondta neki, hogy szeretne ebben fizetni, mesélt neki róla és elhívta drinkupra. A hölgy eljött, kérdezett, mosolygott, lelkesedett. Nagyon jó volt ezt látni.

A legelső, 2013-as meetup nagyon jól sikerült. Eredetileg egy beszámolónak indult (akkor jöttünk haza a Bitcoin 2013 konferenciáról San Joséból), de Mark Zuckerberg keresztbe tett, és – tudtán kívül – médiahype-ot csinált belőle. Két nappal a meetup előtt megjelent Budapesten a barátnőjével, és mindenki azt találgatta, hogy mit keres itt. Valaki megkérdezte tőle az utcán, hogy mit csinál Budapesten, mire csak annyit felelt hogy “Bitcoin”. Utána a HVG összekötötte a meetuppal, és elkezdett megállás nélkül csörögni a telefonom, a meetup csoport pedig 100 fővel gyarapodott néhány óra leforgása alatt. Sokan akkor hallottak először a Bitcoinról. Mark sajnos nem jött el a meetupra, viszont evett egy hamburgert az AnKERTben, amely 2 hete már Bitcoint is elfogad. Vicces lett volna ha akkor a felszolgáló egy QR kódot rak le automatikusan az asztalra neki, miután a számlát kérte. 🙂

 

– Honnan jött az ATM ötlete?

2013-ban a San José-i konferencián kipróbáltam a Robocoin automatáját. A Robocoin akkor még siralmas volt és használhatatlan. Második napra ki is kapcsolták, mert senkinek nem sikerült Bitcoint venni belőle. Elég ciki volt, ott volt több nemzetközi TV, és a gép minden egyes alkalommal besült. Kicsit elszomorodtam, hogy ez még nem áll készen az éles használatra és lemondtam róla hogy hazahozzak egy ilyet.

Utána egy kis standnál megláttam a Lamassut, ami egy beltéri ATM, és gyönyörűszép. Látszik hogy nagyon sok energiát fektettek a designba. Rögtön ki is próbáltam. Annyira jól használható a gép, annyira könnyű és gyors, hogy kb. 5 másodperc alatt le is ment a teljes művelet: vettem 0,5 bitcoint 50 dollárért. Ez nagyon megtetszett, és utána még hetekig faggattam őket különböző kérdésekkel, majd rászántam magam a vásárlásra. Nagyon szeretném, ha itthon is elterjedne ez a dolog, úgyhogy vettem egy gépet, kipróbálni a piacot. Ha sikeres és jól működik, akkor szeretnék még több gépet elhelyezni az országban.

Egyelőre nagyon gyerekcipőben van még a Bitcoin technológia. A legtöbb jelenlegi Bitcoin témájú alkalmazás vagy szolgáltatás felhasználói felülete eléggé barátságtalan. Amíg ez nem változik, nem lesz mainstream adoptáció. Fontosnak tartom, hogy egyszerűen, bárki számára érthetően lehessen Bitcoint adni, venni, fizetni. A Lamassu terméke erre tökéletesen alkalmas, olyan mintha Steve Jobs maga hagyta volna jóvá a gépet. Ezt még az idősebb korosztály is könnyedén tudja használni. Ez kell ahhoz, hogy tömegesen terjedjen el ez a dolog.

 

– Kérlek, mutasd be röviden hogy kikkel dolgozol.

Ketten vagyunk tulajdonosok öcsémmel, Dáviddal. Ö a technológiai oldalát viszi a cégnek, én pedig elsősorban az üzleti részért vagyok felelős. Hozzá kell tennem, hogy a Bitcoin-projekt a cégünk szempontjából egyelőre csak szerelem, hiszen még olyan kicsi a hazai piac, hogy ebből nem lehetne egy vállalkozást fenntartani. A főtevékenységünk továbbra is IT tanácsadás külső cégeknek, a Bitcoinnal kapcsolatos ügyekre Dáviddal a munkaidőn felüli szabadidőnket áldozzuk fel.

 

– Hol fogjátok üzemeltetni az automatát?

Az automata az Anker Klubban (Anker köz 1-3) lesz elhelyezve.

 

– Miért ezt a helyet választottátok?

A Deák tér miatt ideálisan megközelíthető hely (leszámítva talán az autóval érkezőket, de van egy parkolóház a helytől 2 percre, ahol mindig van hely). Központi hely és fontos szempont volt az is, hogy turisták számára könnyen elérhető legyen.

Az Anker tulajdonosai első pillanattól kezdve nyitottak voltak erre az egészre, és nagyon örültek neki hogy ilyen módon történelmet írhatnak. Más témában is történelmet írtak: ők lettek az első Bitcoin elfogadó szórakozóhely/étterem/bár itthon az AnKERTtel illetve az Anker Klubbal.

 

– Mesélnél röviden az üzleti tervetekről?

Szeretnénk év végéig beüzemelni a kétirányú tranzakciókat, azaz hogy pénzt lehessen felvenni bitcoinért cserébe. Egy másik magas prioritású projekt az, hogy az aktuálisan elérhető legjobb árat tudjuk adni a top5 váltótól. Ha a tranzakciók mennyisége indokolja, akkor szeretnénk az ország egyéb pontjain is automatákat elhelyezni.

 

– Mit gondolsz a bitcoin magyarországi szabályozásának jelenéről és jövőjéről?

Több ország felismerte már a Bitcoin (és kapcsolodó technológiák) fontosságát, és ezen országok vezetői bejelentették az igényüket A „Világ Bitcoin Központja” címre. A teljesség igénye nélkül néhány példa: Egyesült Királyság, Gibraltár, Svájc, New York állam, Kalifornia állam, Szingapúr, Man Szigetek. Nem kérdés hogy az az ország amely végül a Bitcoin vállalkozások többségét magához tudja csábítani az többek között innovációt, kockázati tőke beáramlást, új munkahelyeket, extra adóbevételeket fog hosszútávon bezsebelni. Kérdés, hogy ezt hogyan érik el.

Nagyon jól látszik egyébként a két fő csapásirány: egyik oldalról New York állam a BitLicense-el, másik oldal Egyesült Királyság + Szingapúr.

A célok ugyanazok, de New York állam BitLicense agyonszabályozós javaslata semmi mást nem tett, mint elüldözte New Yorkból a Bitcoin startupokat, ill. elérte hogy a világ többi részén működő Bitcoinos vállalkozások ne fogadjanak el New Yorki ügyfelet, hiszen akkor a teljes compliance-t meg kéne csinálniuk.

Ennek szöges ellentéte a brit hozzáállás, akik kimondták hogy egyelőre nem szabályoznak, közben viszont megfigyelik hogyan működik a piac, és közbelépnek, ha szükséges. Ezenkívül egyértelmű iránymutatást adtak az adózási kérdésre, gyakorlatilag kimondták, hogy úgy adózik a Bitcoin mintha valuta lenne (anélkül hogy egyébként bekategorizálták volna valutának). Ez a lehető legrealisztikusabb hozzáállás, amit egy ország képviselhet. Emiatt jelenleg az Egyesült Királyság a legideálisabb joghatóság Bitcoin Startupok számára. Én a magyar jogalkotóknak a brit példát javaslom — ez egy nyertes-nyertes pozíció mind az állam, mind a vállalkozások részére.

Megalapítottuk a Magyar Bitcoin Egyesületet, melynek elnökségi tagja vagyok, és pontosan ilyen kérdéseket szeretnénk tisztázni az itthoni szabályozóval és jogalkotóval, valamint elérni hogy Magyarország is felkerüljön a “kívánatos helyszínek” listájára.

Jól látszik egyébként már most, hogy a nagy váltók nagy buktái után (főleg az Mt. Gox bukása után) milyen jól működik a piac önszabályozó mechanizmusa. Egyik ilyen példa a “proof of reserves” — azaz a “fedezetek bizonyítása”, ahol a váltó teljesen transzparenssé teszi önmagát, hogy valós időben auditálhatóvá váljon mindenki számára. Így az ügyfelek leellenőrizhetik hogy a váltónál tárolt bitcoinjuk vagy egyéb devizájuk mögött valóban létezik fedezet. Ezt implementálni sokkal kevesebb pénzbe kerül, mint pl. egy szabályozott pénzforgalmi intézményt létrehozni (vagy BitLicense engedélyt szerezni), mégis ezeknél sokkal magasabb fokú ügyfélvédelmet garantál. Ez tökéletes példája annak, milyen jól tud működni a piac önszabályozó képessége, ha hagyják.

Ezenkívűl ez követendő példa lehet pl. kormányoknak, önkormányzatoknak, klasszikus hitelintézeteknek, nemzetközi szervezeteknek, stb. Gondoljunk csak bele, milyen lehet egy teljesen transzparens, valós időben és bárki által auditálható bank vagy akár állam… Én szeretnék ilyen világban élni.

 

– Könyvelőtök, illetve jogászotok hogyan fogadta az ATM üzemeltetésének az ötletét?

5 hónapja van a gép Magyarországon, és azért csak most indult el mert eddig csak a jogi / adózási megfeleléssel foglalkoztunk. Nagyon sok munkánk van benne, több ügyvéd, könyvvizsgáló, valamint adószakértő is dolgozott rajta. Sajnos nincsen ennek az automatának egyértelmű kategóriája és ez eléggé megnehezítette a dolgunkat. A legfontosabb, hogy meg kell mutatni a jóhiszeműséget azzal, hogy egy kicsit több szabálynak felelteted meg, mint aminek valóban kéne, hiszen nem tudhatod, hogy hova fogják holnap sorolni.

 

– Hogyan fogjátok könyvelni a vásárolt, illetve eladott bitcoinokat? Hogyan fizettek adót utána?

A Bitcoin ATM beüzemelése előtt körültekintően elemeztük a jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontokat. A jelenleg hatályos magyar szabályozásnak megfelel a készülék működése. Ennél többet azért nem szeretnék erről elárulni, mert ezek üzleti titkok, olyan know-how, amelynek a kidolgozása több hónapnyi elemző munkát vett igénybe az általunk megbízott jogászok és könyvelők részéről – nem kevés pénzért.

 

– Hol szerzitek be az eladásra kínált bitcoint?

Egyelőre a Bitstamp-ről, de folyamatban van más váltók bekötése is.

 

– Milyen áron fogjátok kínálni a bitcoint, nagyobb külföldi váltók áraihoz képest?

Az első időben 7% lesz a jutalék. Ez időbel jóval lejjebb fog menni természetesen.

Ha valaki jelenleg készpénzért szeretne Bitcoint venni, idegenekkel kell találkoznia, megbíznia bennük, és kifizetni 5-10% közötti jutalékot, sőt én már 20%-os felárú tranzakciót is láttam. Ehhez képest itt egy biztonságos környezetben, megbízható helyről lehet gyorsan és kényelmesen vásárolni időpont egyeztetések és kockázat nélkül. Az árfolyam napi ingadozása is simán csinál 5-10%-os mozgásokat. Mindezek tudatában ill. figyelembe véve, hogy mekkora költségünkbe kerül az automata működtetése, az induló jutalék még így is versenyképes a jelenlegi alternatívákkal.

Hosszabb távú célként szerepel az hogy a hazánkba látogató turisták olcsóbban tudjanak készpénzhez jutni a Bitcoin ATM hálózaton keresztül, mintha hagyományos banki ATM-ből vennék ki.

 

– Miért a Lamassu bitcoin ATM-jére esett a választásotok és miért nem valamelyik konkurens cég termékére?

A Lamassu gyártja a jelenleg legkönnyebben használható és leginkább emberközelibb gépet. Ez volt a legfontosabb szempont. Tudja az édesanyám, a taxisofőr és a rendőr is használni, ne csak programozók.

 

– A Lamassu automata alap modellje csak bankjegyek befogadására képes, ahhoz, hogy kiadni is tudjon bankjegyeket egy bővítő modul szükséges hozzá. Tervezitek a bővítő modul használatát is és az automatát kétirányúvá tenni, hogy pénzt is tudjon kiadni?

Igen. Már megrendeltük, de még a Lamassu a fejlesztéssel sincs kész. A terv az, hogy év végéig azt is beüzemeljük, de egyelőre a Lamassunál a labda.

Egy prototípust kipróbáltam az idei Bitcoin 2014 konferencián Amsterdamban, és nagyon jó. Gyors, szép, használható. Amikor készpénz kellett helyben, a Lamassut használtam, mert olcsóbb volt, mint kimenni egy hagyományos ATM-hez.

 

– Mesélnél a gép magyarításával kapcsolatos tapasztalataitokról?

Általában szoftvert magyarítani nehéz. Más logikával készülnek az angol nyelvű felületek, máshogy ragozunk, más sorrendben mondunk dolgokat. Nem megoldhatatlan feladat, csak kell egy kis tapasztalat. Itt egyébként viszonylag könnyű dolgunk volt, mert nagyon jó a fordító felület, plusz nem operációs rendszerről van szó. Van talán 20 képernyő, amiből az ügyfelek 99%-a csak hárommal találkozik.

 

– Lamassu az automatáihoz nyílt forráskódú platformot is biztosít, amely segítségével gyakorlatilag bármilyen funkció könnyen integrálható az automatába. Tervezitek e lehetőség kihasználását és a pénzváltáson kívüli más funkciók integrálását is?

Sok tervünk van. Az egyik első, amit szeretnék megvalósulni látni, hogy a top 5 váltó közül a legolcsóbb áron adhassuk a bitcoinokat.

 

– ATM-en kívül milyen egyéb bitcoinnal kapcsolatos terveitek vannak?

Szeretném, ha a Bitcoin jobban bekerülne a köztudatba, és itthon is elkezdődne ennek a technológiának a széleskörű terjedése. Minden terv ezzel kapcsolatos. Szeretném, ha nem fura idegenlényként tekintenének rám, amikor megkérdezem a benzinkúton, hogy fizethetek-e bitcoinnal.

 

– Mit gondolsz az altcoinokról? Hogyan befolyásolhatják a bitcoin népszerűségét, elterjedését?

Szerintem fontos szerepük van az altoknak. Ki tud kisérletezni magának a piac mindenféle elvet, algoritmust, kommunikációt. Ami jó, az úgyis megmarad (esetleg bekerülhet a Bitcoin Core-ba). A Dogecoin pl. nagyon sok új felhasználót ismertetett meg ezzel a témával, olyanokat is, akiknek esetleg a Bitcoin túl komoly, rideg vagy üzleti volt.

Ilyen kisérletezésekből nőtt ki pl. az NXT, az Ethereum, a Mastercoin vagy a BitShares. Ezekre nem mondanám, hogy altcoinok, mégis sokat köszönhetnek az altoknak.

Jeff Garzik pl. azt mondta az Ethereumról hogy ha működőképesnek bizonyul, akkor azonnal tudnák implementálni a Bitcoin protokollban. Ezzel kapcsolatban szerintem kicsit nagyot mondott, de jól érezteti, hogy itt nincsen semmi kőbe vésve a Bitcoint illetően.

Egy másik példa a Proof of Stake. Eleinte mindenki odavolt, hogy mennyivel jobb mint céltalanul bányászni, aztán idővel kiderült hogy ebben a formában lehet, hogy zsákutca. Egy egészséges ökoszisztéma kisérletezik, kombinál, keresztez, mutál. Így születnek az új fajok, és így születnek az új technológiák is. Azt tudtátok, hogy Satoshi alig talált ki valami újat, és a Bitcoin igazából meglévő ötletek és algoritmusok olyan ötletes kombinációja, amire még senki sem gondolt? (Feltéve persze hogy Satoshi se nem Nick Szabo, se Wei Dai, se Adam Back.)

 

– Mit gondolsz a bitcoin jövőjéről?

Ha a bitcoinra, mint valuta tekintünk, akkor el tudom képzelni hogy globális elszámoló rendszer része lesz és fedezeti valutává válik, vagy egy új fedezeti valuta-kosár egyik összetevője lesz. Tulajdonságaiban erre ideális, erre lett kitalálva. Kevésbé való szerintem lokális mikrotranzakciókra (és a sörözést pl. most ebbe értem), arra sokkal inkább használható a Ripple vagy az Open Transactions irány. Én kétszintűként képzelem el — lokálisan Ripple / Open Transactions, és a globális elszámolásra a lokálisok között pedig bitcoin, vagy blockchain alapú fiat coin (amikor fiat pénzt küldesz blockchain-en keresztül).

Ha a Bitcoinra gondolsz, mint technológia, vagy inkább ötlet — nagyon nagy jövő előtt áll. Még a felszínét sem kapargatjuk a lehetőségeknek. Ötletünk sincs még mit fog ez hozni 5, 10, 20 év múlva. Az egyik legizgalmasabb ujdonság a témában az Ethereum, amely lehetővé teszi pl. hogy szabályokat, szerződéseket kóddá alakítsunk, és egy megbízható, decentralizált hálózaton hitelesítsünk. Ezzel nagyon sok, jelenleg magas költséggel járó feladat automatizálható. Egy szerződésszegésből eredő vita ma általában bíróságra kerül, ahol több évnyi pereskedés után a bíróság kötelezheti a feleket valamilyen döntésének a figyelembevételére és végrehajtására. Az Ethereumban nem tudsz szerződést szegni, mert nem tudod felülírni az általad már egyszer aláírt programkódot.

Az egyik első lépés, hogy a bitcoin mellett elkezdünk ezen a technológián keresztül tulajdonjogot, váltót, részvényt, fiat pénzt, opciókat, stb. átruházni. Ez csak az egyik legelső lépés, és szükséges ahhoz utána ezeknek részeit el tudjuk kezdeni automatizálni. A földhivatal gyakorlatilag egy elavult, fejnehéz domain regisztrátor. Manapság egy ilyen feladatot egy egyszerű script is el tud végezni. A legtöbb domain regisztrátor automatizált, és a költségei ilyenmódú csökkentésével tud ilyen halvány marzzsal dolgozni és olcsó, jó minőségű szolgáltatást biztosítani. Ezeket a technológiákat kéne szépen lassan elkezdenünk átemelni pl. a közigazgatásba, és az Ethereum ennek az egyik előfutára.

25 éve ötletünk sem volt arról, hogy az információáramlás ingyenessé és azonnalivá tétele mivel jár majd. Most ötletünk sincs, hogy az értékáramlás ingyenessé és azonnalivá tétele mivel fog járni 25 év múlva.

Akit érdekel ez a téma jöjjön el a Bitcoin Budapest Drinkupokra, mert ott többek között ilyenekről beszélgetünk és ötletelünk. Már több üzleti kapcsolat is született drinkup látogatók között, tényleg érdemes eljönni.

 

Frissítés: A Bitcoin ATM segítségével 2015 február 13-tól már nem csak venni, de eladni is lehet bitcoint (a Lamassu automatái közül elsőként!).