Indiát is utolérte a Bitcoin láz

2013-12-17


A napjainkban világszerte egyre népszerűbb virtuális fizetőeszköz, a Bitcoin, az indiai fiatalok figyelmét is felkeltette.

Számos felsőoktatási hallgató és fiatal munkavállaló érdeklődik a Bitcoin vásárlás után, mivel benne látják a jövőt, és annak esélyét, hogy jelentős vagyonra tegyenek szert.

„Ez egy kiváló befektetési lehetőség, mivel a hagyományos valutákkal szemben, ebből csak limitált mennyiség van”- mondja a harminc éves Chennai weblapfejlesztő, Jinson Samuel, aki csak nemrég kezdett Bitcoint vásárolni.

A hagyományos fizetőeszközökkel szemben, mint például a rúpia, a Bitcoin egy olyan virtuális pénz, amely fizikai formában, azaz papír vagy érmeként nem, csak virtuálisan, online létezik. A kriptopénzt matematikai feladványok megoldásával lehet létrehozni, „kibányászni”.

Vagy megvásárolható másoktól, akik már rendelkeznek vele.

A szeptember végi adatok szerint Indiában egyre többen töltik le azt a software-t, ami a kriptopénz bányászásához szükséges. Azonban egy átlagos teljesítményű számítógéppel hetekbe, akár hónapokba telhet, mire kibányászunk egy érmét.

Bár nincs pontos adatunk arról, hogy mekkora Bitcoin készlettel rendelkeznek az indiai fiatalok, de a hívek szerint ez a szám folyamatosan növekszik.

A rúpiát kibocsátó Indiai Központi Bank szóvivőjének elmondása szerint, szoros figyelemmel kísérik a Bitcoin fejlődését, de jelenleg még nincsenek szabályozásaik a fizetőeszközre vonatkozóan.

Az elmúlt hónapban nagy lökést kapott a kriptopénz, amikor az amerikai törvényhozás azt legitim pénzügyi szolgáltatásnak deklarálta.

Néhány országban, mint például Amerika, Kína vagy Japán, már virtuális váltók is működnek – akárcsak egy hagyományos pénzváltó – ahol az emberek Bitcoint vehetnek és adhatnak el.

Naponta csak csekély számú érme kerül kibányászásra, és ahogy egyre több ember szeretne vásárolni belőlük, úgy értékük is egyre inkább nő.

A legutóbb gazdát cserélt érmék értéke 927,17 dollár volt, a japán Mtgox középárfolyamon, ami egyébként a legaktívabb Bitcoin váltó, és ez az érték 6800%-al volt magasabb az év eleinél.

Ez a jelentős ugrás egyre több embert vonz Indiában, akik a Bitcoin vásárlással gyors előrejutást is szeretnének elérni, remélve, hogy a most vásárolt érméiket a közeljövőben magasabb áron tudják majd értékesíteni.

Néhány szakember ezt a Bitcoin őrületet a 17. századi németalföldi tulipánmániához hasonlítja, amikor is egy tulipánhagyma értéke pár hónap leforgása alatt a hússzorosára növekedett, aztán végül lelohadt.

Bár Indiában még nincsenek elfogadott Bitcoin váltók, de önálló próbálkozások már vannak, néhányan weblapokat szerkesztenek, ahol próbálják beindítani a kereskedést.

„Úgy tekintenek erre az emberek, mint egy vonatra, ami éppen kigördül az állomásról, és amin mindenképpen szeretnének rajta lenni” – mondja a harminc éves vállalkozó, Mahendra ‘Mahin’ Gupta, aki a Nyugat-indiai Ahmedabad-ból származik, és egy az indiai Bitcoin árfolyamokat összefoglaló weblap üzemeltetője.

A weblapon hétfőn este egy vásárló 62 341 rúpiát (1020 dollár) fizetett volna egy érméért, míg egy eladó 58 348 rúpiát (956 dollár) kért Mr. Gupta-tól érméjéért.

„Feltételezem, legtöbbjük spekulációs nyereségvágyból teszi,” – monda Mr. Gupta.

A huszonkét éves mérnökhallgató, Devansh Agarwal, egy Kelet-indiai kisvárosból, Jamshedpur-ból származik, és saját Bitcoin váltóját próbálja beindítani.

Mr. Agarwal még júliusban vette első érméit egy iskolai vetélkedőn nyert pénzösszegből. Elmondása szerint, az akkori 100 000 rúpiányi (1640 dollár) befektetése ma egymillió rúpiát (16 400 dollár) ér a virtuális világban.

„Amikor először próbáltam Bitcoint vásárolni, nehezen találtam megbízható értékesítőt. Ezért láttam lehetőséget egy váltó létrehozásában” – mondja Mr. Agarwal.

Két barátjával együtt alkotja azt a csapatot, amelyik beindította weblapjukat, és ami elmondása szerint Bitcoin vételt és eladást tesz lehetővé a felhasználóknak. Mr. Agarwal annak érdekében, hogy a potenciális ügyfelek biztonságban érezzék pénzüket, biztonsági hálókkal is ellátta a weblapjukat.

Több száz regisztrált felhasználója – közülük számos felsőoktatási hallgató – van Mr. Agarwal oldalának.

„Sokan közülük azt hiszik, hogy kereskedhetnek Bitcoinnal, és csalódottak, amikor értesítem őket, hogy ez az opciónk még nem él /online”- mondja. “

Néhány hallgató szeretne érmét vásárolni, de túl drágának tartja az árát.

Az okleveles könyvvizsgálónak tanuló, huszonkét éves Vaibhav Deshmukh tavaly október óta próbál kibányászni egy érmét, de a mai napig sem sikerült egyetlen teljes egész érmére szert tennie.

Az is kérdéses, mire költhetik a kriptopénzt.

Amerikában egy maroknyi üzlet és online kereskedés már elfogadja a Bitcoint ingóságaik és szolgáltatásaik ellenértékeként.

India északi részén, Chandigarh városában egy szépségszalon arról értesített a múlt hét folyamán, hogy szolgáltatásaiért már Bitcoint is elfogad. A CastleBloom szalon tulajdonosa, Nisha Singh, azt mondja, szeretne ügyfeleinek egy alternatív fizetési eszközt is kínálni, továbbá felhívni a nyilvánosság figyelmét, hogy Indiában egyik elsője azon üzleteknek, ahol elfogadják a Bitcoint.

Neki nincsenek saját érméi, és mostanáig még vendégei sem fizettek vele, tette hozzá Ms. Singh.

Szerző: Sudeep Jain

Forrás: IndiaRealtime

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.