FBI: Nem tűrjük a pénzek versenyét

2011-11-01

Szerző: Michael Suede

Még márciusban (18-án) hivatalosan, sajtóközleményben is elismerte az FBI a Liberty Dollar esete kapcsán, hogy titkos háborút folytat minden olyan magánpénzrendszer ellen, ami versenyre kívánna kelni az amerikai dollárral. E sajtóközleményükben az értékálló pénz használatát lényegében a belföldi terrorizmus egy válfajának minősítették. Kijelentették továbbá, hogy egyebek mellett beszivárgás és belső bomlasztás útján is, aktívan küzdenek az önkéntes pénzeket használó magánszemélyek ellen.

Egész pontosan a következőképpen fogalmaznak:

“Az ország legitim pénzének [értsd: a Szövetségi Tartalék alkotmányellenes bankjegyeinek] aláásására tett kísérletek egyszerűen a belföldi terrorizmus egy új válfaját képviselik” – jelentette ki Tompkins államügyész az ítélet kihirdetésében. – “És bár ez az államellenes tevékenység erőszakmentes [értsd: önkéntes és ártalmatlan], mégis éppen olyan alattomos, mint az erőszakos terrorizmus, és éppen olyan nyilvánvaló, valós veszélyt is jelent az ország gazdasági stabilitására [értsd: a széleskörű elterjedése romba döntheti a korrupt bankrendszert]” – tette hozzá. – “Elköteleztük magunkat a demokratikus kormányunk legitimitását megkérdőjelezni próbáló összes szervezet beszivárgás és belső bomlasztás útján való szétzilálása mellett.” [értsd: a belföldi terrorizmus eszközeivel akadályozzuk meg a magántulajdonnal folytatott önkéntes kereskedelmet.]

Úgy vélem, az FBI-nak ez a nyílt elismerése kiemelt fontossággal bír a bitcoin-felhasználók számára is. Ha vetünk egy pillantást a Bitcoin történetére onnantól kezdve, hogy először került reflektorfénybe, máris a nagyobb váltók ellen indított hackertámadások sorába botlunk, amelyek valóban bomlasztották és aláásták a Bitcoin pénzrendszerét.

Persze az FBI csinálhat, amit akar, a Bitcoin attól még mindig működni fog; a rendszer alapját adó kódolás feltörése még az ő lehetőségeiket is meghaladja. A felhasználóknak azonban ébernek és figyelmesnek kell lenniük.

Ezután ugyanis bármely nagyobb váltó vagy forgalmazó, amely csak feltűnik a színen, jó eséllyel válik vagy az FBI hackertámadásainak célpontjává, vagy pedig működik eleve az FBI bábjaként azzal a céllal, hogy valamikor a jövőben újabb romboló csapást mérjen a Bitcoin piacára. Ebből következően érdemes tehát kiemelt gyanakvással kezelni az új váltókat és tárcaszolgáltatókat mindaddig, amíg töviről-hegyire ki nem derül, hogy egészen pontosan kik is állnak mögötte, és hogyan, milyen rendszerekkel működtetik.

Következik a fentiekből továbbá az is, hogy minden leendő bitcoin-váltónak vagy jelentősebb forgalmazónak fel kell készülnie a Szövetségi Nyomozóiroda belföldi terrortámadásaira, és ehhez mérten izmos biztonsági és védelmi rendszerekkel kell felvérteznie magát jó előre, már indulás előtt. Ellenkező esetben megsemmisítő csapást mérhet rá a kormányunk.

A végfelhasználók számára pedig annyi a lényeg, hogy saját magadon kívül soha senki másra ne bízd rá a bitcoinjaid nagyobb hányadát. Használj saját klienst, a nagyobb összegű megtakarításaidat pedig tárold egy offline, kódolt fájlban, amiről több biztonsági másolatot is készítesz magadnak. Eleve kezelj veszélyeztetettként és sebezhetőként minden váltót, tárcaoldalt és forgalmazót.

Mindez azonban messze nem jelenti azt, hogy fel kellene hagyni a bitcoin használatával – messze nem, sőt. Ez csupán egy figyelmeztetés, amit érdemes megszívelnie mindenkinek, aki bitcoinban üzletel, tekintve, hogy tény és való, hogy a szövetségi kormány beszivárgó és bomlasztó terrorháborút folytat a Bitcoinhoz hasonló rendszerek ellen, így a jövőben is számíthatunk még olyasféle támadásokra, amilyen például az MtGoxot is érte júniusban.

Forrás: Libertarian News

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.