Európa kedvezőbb terepet jelenthet a bitcoinos vállalatok számára

2013-07-04

Szerző: Michelle Jones

Vitatkoznak már egy ideje az amerikai szabályozók arról, hogy pontosan mihez is kellene kezdeniük a bitcoinnal; szakértők szerint azonban ezzel leginkább csak azt érik el, hogy egyre jobban kiszorítják a frissen induló bitcoinos vállalkozásokat az USÁból. Mivel azonban Európában még eddig nem tettek semmiféle hivatalos lépést a bitcoint illetően, ezért az öreg kontinens egyre kellemesebb terepet jelenthet új bitcoinos vállalkozások beindításához.

Nagy valószínűséggel egyenesen végzetes hibát követett el az USA – már a bitcoinos vállalkozásokra és a kriptopénz iránt érdeklődő befektetőkre összpontosító első nagy, londoni Bitcoin-konferencia szakértői szerint – azzal, hogy túl korán minősítette pénznek a bitcoint. Mike Butcher jelentése szerint ugyanis a szakértők úgy vélik, hogy ehhez még fejlődése túl korai stádiumában jár a kriptopénz.

Az idei év során a bitcoin először természetesen a váratlan és nagyarányú értéknövekedésével vonta magára a figyelmet, a szabályozók pedig azóta is viszkető tenyérrel matatnak körülötte; átmenetileg még a legnagyobb bitcoin-váltót, az MtGox-ot is lekapcsolták nagy igyekezetükben.

Bitcoin: hozzáállás és lehetőségek

Butcher leírása szerint a konferencián többféle szemlélet is képviseltette magát; egyes befektetők pénzként, míg mások újfajta eszköztípusként tekintenek a bitcoinra. Megint mások az első, valóban biztonságos globális, személyközi információcsere médiumát látják benne, míg megint mások egy technológiai platformot vagy akár egy önálló, frissen indult entitást a saját jogán.

A konferencián szintén felszólaló Constance Choi, a Payward illetékese úgy fogalmazott, hogy a Bitcoinban “hihetetlen lehetőségek” rejlenek, amennyiben nem pénzként, hanem biztonságos információcsere-hálózatként tekintünk rá. Meglátása szerint részben épp azért is van akkora vita és kavarodás a bitcoin jogi státuszát illetően, mert ilyen sokféleképpen lehet tekinteni a rendszerre és különbözőképpen is értelmezni azt.

Bitcoin és szabályozás

Choi elmondása szerint bár az amerikai szabályozók nem igazán hiszik, hogy a bitcoin valóban pénz lenne, meglátásuk szerint mégis éppen eléggé “úgy viselkedik ahhoz, hogy ennek megfelelően is kezeljék”. Szintúgy tanácstalanok az Egyesült Királyság illetékesei is, akik mindeddig nem nyilvánították sem hagyományos, sem pedig e-pénznek.

Az amerikai szabályozók viszonyulásával ellentétben az Európai Jegybank egyelőre sem pénznek nem tekinti a bitcoint, sem bárminemű szabályozását nem látja szükségesnek. Ezzel pedig egyben rendkívüli előnyt is biztosítanak Európa számára Choi szerint a frissen indulni szándékozó bitcoinos vállalkozások bevonzása terén. Megjegyezte továbbá Choi még azt is, hogy az USA legalább 5 évvel le van maradva az EU mögött fizetéstechnológiai innováció terén.

Egyetértett Choi-jal Patrick Murck, a Bitcoin Foundation illetékese is, aki szintén kiemelte, hogy a különböző amerikai szabályozó testületek versengése leginkább csak azt eredményezi, hogy egyre komolyabb, átláthatatlanabb és áthághatatlanabb akadályokat emelnek az amerikai bitcoin-ökoszisztéma fejlődésének útjába.

Megerősítette az elhangzottakat egy tényleges, frissen induló bitcoinos vállalat képviselője is, hogy pontosan az említett szabályozói problémák miatt mondott le ő maga is arról, hogy az USÁban indítsa be a vállalkozását. Jonathan Rouch, a Bits of Gold alapítója is úgy nyilatkozott, hogy túl sok szabályozói beavatkozási lehetőséget lát az USÁban.

Forrás: ValueWalk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.