A Bitcoin túlélheti az internetet

2011-12-19

Szerző: Geniix

Internet Protokoll forgalom bonyolítására képes postagalamb. (Wikipédia)

Az ilyesfajta kijelentések általában heves indulatokat és vad flame-elést vonnak maguk után – de vegyük most szemügyre egy kicsit közelebbről is ezt a felvetést. Mert bár az a kijelentés valóban groteszkül hat, hogy a Bitcoinnak tulajdonképpen nincs is szüksége az internetre a fennmaradáshoz, ám valójában mégsem akkora ostobaság, mint amekkorának első hallásra tűnhet. Mégpedig azért nem, mert a Bitcoin elég sok mindendt jelent egyszerre. Jelent például…

…egy ötletet:

A Bitcoin nem más, mint a globálisan és bárki által megtekinthetően vezetett, kriptográfiailag aláírt tranzakciók nyilvántartásának eszméje. Ez a nyilvántartás pedig nem más, mint egy blokklánc, melynek a hitelességét a munkabizonyíték-algoritmus biztosítja.

…egy blokkláncot:

A jelenlegi formájában létező és folyamatosan bővülő blokklánc, a BlockExploreren megtekinthető tranzakciótörténet maga a Bitcoin, így magát a blokkláncot is nevezhetnénk A Bitcoinnak. És bár a BlockExplorer semmit nem csinál a blokklánccal azon túl, hogy lehetővé teszi a megtekintését és a benne való keresést, attól még a Bitcoin egyik fontos összetevőjének, felhasználói eszközének tekintjük.

…egy rendszert:

Az aktív, működő rendszer maga a Bitcoin. Ide tartoznak a blokklánccal folyamatos interakcióban működő és egyre újabb tranzakciókat indító tárcaszolgáltatók, az egymásnak pénzt küldő felhasználók, a bitcoint hagyományos pénzre és vissza váltók, melyeknél a bitcoinok soha nem is érintik a blokkláncot. Ide tartoznak továbbá azok az emberek is, akik offline bitcoin-tranzakciókat bonyolítanak le és offline cserélik egymás között a bitcoinjaikat.

…egy protokollt:

A neten keresztül működő P2P-protokoll maga a Bitcoin. Hogy a kevésbé technikai irányultságúak is értsék, a protokoll nem más, mint az a közmegegyezéses, mindenki által elfogadott és használt nyelv, amelyen a hálózatot alkotó számítógépek – csomópontok – egymással kommunikálnak. A fejlesztők egymás között ezt a nyelvet, a Bitcoin protokollját nevezik Bitcoinnak, és az ő szemszögükből valóban ez is a “Bitcoin” kifejezés jelentéstartalmának legpontosabb definíciója.

…egy szoftvert:

Az eredeti Satoshi-kliens és annak a későbbi testvérei, így például a Bitcoin Java, a libbitcoin és a BitcoinJS szintén mind maguk a Bitcoin – éppúgy, ahogyan a grafikus felhasználói felülettel is ellátott változataik, így például a bitcoin-qt, az Electrum, a MultiBit, a Spesmilo és a Safebit.

Kellemetlen, hogy a bitcoin kifejezés ennyi mindent jelent egymagában, mivel a számos különböző jelentés folyamatosan generálja a félreértéseket és a felesleges vitákat, amikor a felek nem ugyanabban az értelemben veszik a kifejezést, és így már nem is annyira vitatkoznak, mint inkább elbeszélnek egymás mellett. Hasonló élményben volt részem akkor is, amikor egy amerikai barátommal csak egy hosszú vitát követően döbbentünk rá, hogy a “milliárd” (billion) eltérő értelmezése miatt beszélünk el egymás mellett; ez ugyanis az USA-ban 10^9-t jelent, míg nálunk Nagy-Britanniában 10^12-t.

Ebből a szemszögből tekintve a dolgokra már felismerhetjük, hogy a Bitcoin rendszerét igen sokféleképpen működtethetjük, számos különböző, egymással versengő protokollal és a protokoll különböző szoftveres alkalmazásaival. Minden további nélkül alkothatunk olyan új protokollokat is, amelyek például emailen, telefonon, vagy akár postagalambokon keresztül is lehetővé teszik a bitcoin-forgalom lebonyolítását.

Az az igazán szép a Bitcoinban, hogy éppúgy működhet bármilyen hálózaton és szövedékhálózaton (mesh network), ahogyan névtelen sötéthálózatokon (darknet) is. Ez a globális rendszer mindaddig tökéletesen működőképes tud maradni, amíg lesznek átjárók az egyes protokollok között.

Mi több, egyelőre a Bitcoin forgalma is meglehetősen alacsony, a blokkok sem túl nagy méretűek, így a blokklánc elosztása is számos különböző módon elképzelhető. A bányászoknak sem kell folyamatosan kapcsolatban állniuk egymással; akár az is elég lehet, ha csak nagyjából 10 percenként értesítik egymást az új blokkokról. Az egyszerű felhasználók pedig még nagyobb időközönkénti frissítéssel is megúszhatják.

Erre gondolnak tehát az emberek akkor, amikor azt állítják, hogy a Bitcoin túlélheti az internetet, és ezzel valóban nem is mondanak akkora ostobaságot.

Forrás: BictoinMedia

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.