A Silk Road és inkarnációi

2014-11-12
Silk Road

Silk Road

Lassan több mint egy éve, hogy kirobbant a bitcoin univerzumára árnyékot vető Silk Road botrány, és úgy tűnik, a nyomozóhatóságok továbbra is rendületlenek az internetes feketekereskedelem elleni harcban.

A Silk Road egy olyan online piac volt, ahol digitális fizetőeszközt használva anonim módon, szabadon bárki bármit árulhatott. E lehetőségre rálelve, különböző drog- és fegyverdílerek igen aktívan éltek a piac kínálta kereskedelmi lehetőségekkel, így a Silk Roadból viszonylag rövid idő alatt hírhedt feketepiaccá vált, következésképpen az itt folyó kereskedelemre az FBI is felfigyelt.

Hosszas nyomozás után, végül 2013. október 2-án tartóztatták le a Silk Road állítólagos alapítóját és üzemeltetőjét, Ross William Ulbricht-ot. A vád szerint a 30 éves Ulbricht 2011 és 2013 között, Dread Pirate Roberts (DPR) néven üzemeltette a hírhedt online feketepiacot, amely többek között drogok, fegyverek, és hamis okmányok árusítására kínált lehetőséget, a bitcoint használva fizetőeszközként. A vád szerint Ulbricht, az oldal szolgáltatásainak a használatáért minden ügylet után részesedést vont le, és így dollármilliókra tett szert. Az informatikus letartóztatása óta börtönben van, az ügyészség életfogytiglant kért a vádlottra, a tárgyalások jelenleg is zajlanak.

Egyesek úgy vélik, hogy Ross Ulbricht pere precedens értékű lehet az internetes szabad kommunikációt érintő kérdésekben is, így Ulbricht jogi képviseletének támogatására az alábbi oldalon adományokat is gyűjtenek: http://freeross.org/

Mindeközben, alig egy hónappal a Silk Road leállítása után, 2013 novemberében beindult a Silk Road 2.0. Az elv azonos volt: anonim online kereskedői piactér üzemeltetése. E piactér kínálata is hasonló volt, azaz itt is a legálisan működő webes piactereken be nem szerezhető termékek voltak a legnépszerűbbek, így az FBI újra akcióba lépett. A nyomozás eredménye: a múlt héten lekapcsolták a Silk Road 2.0-t, és őrizetbe vették a weboldal állítólagos üzemeltetőjét, Blake Benthall-t. A vád szerint a 26 éves San Franciscó-i lakos Defcon néven, közel egy évig működtette az oldalt.

 

Silk Road1

Silk Road 2.0

Az FBI adatai szerint az alig 1 évig működő Silk Road 2.0 több mint 150 000 aktív felhasználóval rendelkezett, és a platformon havonta körülbelül 8 millió dollárnak megfelelő értékű bitcoin cserélt gazdát. Benthall, Ulbricht-hoz hasonlóan a platformon kötött ügyletek után kapott részesedést, így Benthall-ra is nagyjából azonos vádak alapján, életfogytiglant kért az ügyészség.

Az ügyészségi dokumentumok szerint Benthall és Ulbrich lebukását ugyanaz a hiba eredményezte: nevezetesen, hogy mindketten rendszeresen használtak Gmail-es email címeket, amelyeken keresztül (felhasználónevek, email címek, IP címek felhasználásával) az FBI viszonylag könnyen jutott el a két gyanúsított személy kilétéhez.

A webes feketekereskedelem ellen irányuló akcióban nem csak az FBI, hanem a helyi rendőrség, az Europol, és a US Immigration and Customs Enforcement is részt vett. Az Operation Onymous nevű akció keretében számos illegális dologgal foglalkozó oldalt (összesen 410-et) kapcsoltak le, illetve mostanáig 17 olyan személyt tartóztattak le, akiket különböző illegális weboldalak üzemeltetésével vádolnak. A tájékoztatás szerint egy összehangolt nemzetközi akcióról van szó, amelynek célja, hogy megszüntesse a globális webes feketekereskedelmet.

Az akció részeként többek között a következő online kereskedői oldalakat kapcsolták le: Agora, Alpaca, BlueSky, C9, Hyrda, Pandora, Silk Road, Silk Road 2.0.

Az ügynek magyarországi vonatkozása is van, ugyanis a 2014 tavasz óta működő, egyik kisebb és kevésbé ismert weboldal (Hydra) üzemeltetésével egy 26 éves budapesti lakost gyanúsítanak. A gyanú szerint a Hydra adminisztrátora, a Silk Road sémát követve, az oldalon megkötött ügyletek után százalékot számolt fel a felület használatáért cserébe.

Az amerikai letartóztatásokkal kapcsolatban az Egyesült Államok manhattani államügyésze, Preet Bharara a következőket nyilatkozta az FBI hivatalos közleményében:

„A tisztánlátás végett: a Silk Road bármely formája, egyenes utat jelent a börtönbe. Akik az állítólagos kiberbűnőzők nyomába kívánnak lépni, számoljanak vele, hogy lecsapunk rájuk, és annyiszor, ahányszor csak szükséges. Leállítjuk ezeket a káros internetes bűnbazárokat, és ebben fáradhatatlanok vagyunk.”

Mindezek szerint, a jövőben is lesz munkája bőven az FBI-nak, hiszen alig pár órával a Silk Road 2.0 bezárása után már megjelent a feketepiac harmadik inkarnációja, a Silk Road 3.0, illetve úgy tűnik, számos Silk Road versenytársnak a működését nem érintette a razzia.

Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy még az ilyen elrettentő hatósági akciók sem állíthatják meg a palackból már kiszabadult szellemet. Egy elvet nem lehet erőszakkal eltörölni, az internetes szabad kereskedelem szellemét nem lehetséges pár weboldal adminisztrátorának a letartóztatásával visszazárni a palackba. Viszont a mostani események is előrevetítik, hogy a centralizáltan működő online piacterek napjai meg vannak számlálva. Talán egy-két évig még operálhatnak az ilyen weboldalak, de a jövő a teljesen decentralizáltan működő online piactereké, amilyen például az Open Bazaar is. Ugyanis az ilyen decentralizáltan működő piactereket az internet megszüntetése nélkül nem lehetséhges lekapcsolni.