Lelőtték a Silk Roadot, felvirágozhat a bitcoin

2013-10-03

Szerző: Kevin Roose

Letartóztatta az FBI a Silk Road néven elhíresült netes feketepiac alapítóját, Ross Ulbrichtet (avagy netes nevén “Dread Pirate Robers”-et). Működése során a Silk Road felhasználói nagyjából mindent adtak-vettek egymás között, kábítószerektől fegyvereken át kétes szolgáltatásokig. Az oldalt kizárólag a Tor-on keresztül lehetett elérni, az egyetlen elfogadott fizetőeszköz pedig a bitcoin volt.

Az immár lelőtt oldal volt felhasználói körében ezek után érthető a nagy felbolydulás. A Szövetségi Nyomozóiroda ugyanis nem csak 3,6 millió dollár értékű bitcoint foglalt le, hanem az oldalnak a felhasználóiról tárolt adatait is, így akár az ő személyazonosságukat is feltárhatják. És bár az érintetteknek ez kétségkívül több, mint riasztó hír, a bitcoin hasonlóan kétes ügyletekben nem utazó, hétköznapi rajongói számára azonban annál örömtelibb lehet. A Silk Road lekapcsolása ugyanis a lehető legjobb dolog, ami csak történhetett a bitcoinnal – annak ellenére is, hogy Ulbricht letartóztatásának híre nyomán nagyot zuhant az árfolyam:

Ez azonban csak egy pillanatnyi hatás volt (az árfolyam azóta újra 125$ fölött jár); tekintsünk most messzebbre. A Bitcoin ugyebár már indulása óta kénytelen volt magával cipelni a “pénzmosók, drogkereskedők és más kétes alakok pénze” címke terhét, és persze folyamatosan igyekezett is szabadulni ettől. Ennek ellenére azonban még az idén tavaszi hirtelen, nagy fellendülésekor is alig akadt akár csak egy olyan cikk is, amelyik ne tért volna ki többször is a Silk Roadra és más hasonló, sötét ügyletekre a bitcoin kapcsán.

Eleinte persze, amikor a bitcoin még nem volt több pár lelkes hacker játékszerénél, senkit sem aggasztottak komolyabban ezek az asszociációk. Most azonban, amikor egyre több legitim kockázati tőkés vállalat is önti már a pénzt a bitcoinos technológiákba, alakulnak a tőzsdei és egyéb befektetési lehetőségek, amelyek révén már hétköznapi emberek is spekulálhatnak majd a bitcoin árfolyamára, a hírnév is egyre fontosabbá válik. Ma már a legkevésbé sem mindegy, hogy kinek mi jut eszébe először a bitcoinról.

Mindazok számára, akik igyekeztek és igyekeznek minél szélesebb körben elterjeszteni a bitcoin-használatot, az egyik legnagyobb kihívást mindig is a rosszfiúktól való megszabadulás jelentette. Tranzakciókat blokkolni ugyebár nem lehet. Gyanús felhasználókat blokkolni szintén nem lehet – és ha elég ügyesek, akkor lenyomozni sem, elvégre egyebek mellett, részben épp a névtelenség lehetősége miatt is olyan vonzó a rendszer. Leginkább tényleg csak úgy lehet fellépni a kétes ügyletek ellen, ha sikerül lekapcsolni azokat az oldalakat, ahol az ezekben résztvevők gyülekeznek. 2011-es indulása óta a Silk Road több, mint 1,2 milliárd dollárra rúgó forgalmat bonyolított le az FBI vádirata szerint, illetve a bitcoin-alapú bűnelkövetői tevékenység globális központjának számított. És ha Ulbricht körültekintőbb lett volna, mind a mai napig is vígan működhetne tovább az árnyakban; a jelek szerint azonban óvatlanul elárulta magát.

A bitcoin rendkívül kecsegtető az abszolút legitim felhasználóknak is: gyors, hatékony és gond nélkül összekapcsolható hasonló, már meglévő szolgáltatásokkal annak érdekében, hogy minél könnyebbé és olcsóbbá tehessük általa a fizetési folyamatokat mindenki számára, bárhonnan, bárhova. A magam részéről mindig is úgy gondoltam, hogy ha egyszer kiépül hozzá a megfelelő infrastruktúra, akkor végül a bitcoin még akár tényleg le is válthatja teljesen az eddig ismert, hagyományos pénzeinket.

Erre azonban mindaddig nem kerülhetett volna sor soha, amíg a Tor-t és PGP-titkosítást nem használó hétköznapi emberek leginkább csak géppisztolyokra és kábítószerekre asszociáltak a bitcoin szó hallatán. Most azonban, hogy a Silk Roadot végre lekapcsolták (és ezáltal egyben remélhetőleg esetleges utódoldalak létrehozásától is kellőképpen elvették a potenciális vállalkozók kedvét), a bitcoin legitimálásáért küzdő személyek és csoportok már végre valóban hitelesen mondhatják azt, hogy lezárult egy korszak, a kriptopénz többé már nem a bűnözők eszköze. És amint az árfolyam újra stabilizálódik, beindulhat az újabb felvirágzás.

Forrás: New York

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.