Árelőny Bitcoinnal

2012-05-23

A Bitcoin számos előnyt kínál a kereskedőknek a hagyományos fizetőrendszerekkel szemben – így például egyebek mellett azt is, hogy sokkal olcsóbb bitcoinos fizetéseket fogadni, mint bármilyen más rendszeren belülieket.

Az USA egyes benzinkútjainál például kizárólag készpénzzel vagy bankkártyával lehet fizetni, míg mások két külön táblára írnak ki két különböző árat ugyanarra az üzemanyagtípusra: egy olcsóbb – kedvezményes -, “készpénzes”, valamint egy drágább “hitelkártyás” árat.

Ennek oka pedig egyszerűen az, hogy ők mindössze 97$ körüli összeget tarthatnak meg minden, eredetileg teljes egészében nekik címzett 100$-ból; a többit a fizetésfeldolgozók teszik zsebre tranzakciós díjként, kezelési költségként és más hasonló címeken.

A vásárlók szemszögéből pedig ez a kedvezmény már bőven elég ahhoz, hogy lelkesen támogassák az azt felkínáló kereskedőt – aki ennek eredményeképp versenyelőnyre tehet szert a konkurenciával szemben az olcsóbb fizetőrendszerek használatával.

A Bitcoin rendszerében a fizetést küldő fél (tehát jelen esetben a vásárló) fizeti a tranzakciós díjakat, szemben a hagyományos rendszerekkel, amelyek a kereskedőnek küldött összegekből vonják le a díjaikat. Mivel azonban a Bitcoin tranzakciós díjai – legalábbis egyelőre – nevetségesen alacsonyak (általában még az egy centet sem érik el, az utalt összeg nagyságától függetlenül), ezért a vásárlók ezeket majdhogynem észre sem veszik, és nem is számolnak velük.

További előny a kereskedő számára, hogy a Bitcoin rendszerében nincs visszatérítés, mivel egyszerűen nincs olyan mechanizmus a hálózat protokolljában, ami lehetőséget biztosítana vásárlónak egy már hitelesített és megerősített kifizetés utólagos vitatására és visszafordíttatására. Visszaváltásra így egyedül akkor van lehetőség, ha abba a kereskedő is beleegyezik, és úgy dönt, hogy egy külön, új tranzakció keretében visszaküldi a vásárlónak a pénzét.

Hitelhozzáférés nélküli vagy tőkeköltséges üzletek számára emellett egy újabb jelentős előnyt is kínál a Bitcoin, jelesül a tranzakciók gyors rendezését. A fogadott kifizetések összegei már perceken belül újra felhasználhatóak és továbbkölthetőek – ellentétben egyes hagyományos fizetőrendszerekkel, ahol akár napokba is telhet egy-egy utalás lebonyolítása. A PayPal és a Stripe például többnapos mesterséges késleltetéssel dolgozik cslásmegelőzés címén.

Egyes közgazdászok Gresham törvényére hivatkozva kritizálják a Bitcoint, mondván, hogy ha az emberek a bitcoin értéknövekedésére számítanak, akkor “jó pénznek” fogják tekinteni azt, és inkább megtartják maguknak, hogy valami más módszerrel – rosszabb pénzzel – fizethessenek helyette. Ha azonban beiktatjuk a képbe a fent említett készpénzes kedvezményt is, úgy máris másképp áll a helyzet, és máris kifejezetten preferált fizetési formává léphet elő a bitcoin.

A bankok és a váltók közti kapcsolatoknak köszönhetően az emberek bármikor könnyedén újratölthetik a bitcoin-tárcáikat.

A bitcoint (is) elfogadó kereskedők könnyedén biztosíthatnak annyi kedvezményt a vásárlóiknak, miáltal már valóban vonzóvá tehetik a számukra ezt a fizetési módszert – úgy, hogy eközben mégsem kell túl mélyre menniük, így a bitcoinos eladások még mindig nyereségesebbek lehetnek a többi fizetési formát használóknál.

Bár jelenleg is több száz kereskedő fogad el bitcoint, engedményeket csak kevesen kínálnak, főleg az amúgyis alacsony árrésekkel dolgozók közül. Lassanként azonban már kezdenek feltünedezni az első kedvezményes bitcoin-fizetési ajánlatok is.

A Tangible Cryptography például már árul kedvezményes előrefizetett wireless-feltöltéseket. Mivel kéttucatnál is több (bár leginkább csak amerikai) mobilszolgáltatóval foglalkoznak, szinte minden wireless-előfizető spórolhat valamennyit, ha rajtuk keresztül, bitcoin ellenében vásárolja meg a következő feltöltését.

Egy 50$-os T-Mobile feltöltőkódot például 49,50$-nak megfelelő bitcoin ellenében kínálnak, míg nagyobb címletekre nagyobb kedvezményt is adnak (a 100$-os kártyára például már 2,5%-osat).

És bár a Tangible Cryptography csak a második előrefizetett wireless-feltöltéseket kínáló szolgáltató (a BTCBuy.info hetekkel megelőzte őket), kedvezmény terén azonban mégis ők az elsők, mivel a BTCBuy.info egyáltalán semmiféle kedvezményt nem kínál.

Az e-kereskedelem olyan nagy nevei persze, mint az Amazon, a NewEgg és az eBay addig nyilván nem fognak továbbra sem közvetlenül elfogadni bitcoint, amíg meg nem jelenik az olyan kereskedők első hulláma, akik sikeresen kovácsolnak maguknak tényleges plusz piaci részesedést a Bitcoin árkülönbözetéből. Szerencsére azonban már most is vannak áthidaló megoldások azoknak, akik minél több mindenre szeretnék használni a Bitcoinjaikat; az Amazon, az eBay, a Costco, a Kroger/Ralphs és mások esetében a SpendBitcoins, míg a NewEggnél a BTCBuy.info nyújt segítséget. Csupán megfelelő érdeklődés és volumen kérdése tehát, hogy ezek a vállalatok is felismerjék a közvetlen bitcoin-elfogadásban rejlő lehetőségeket.

Más közvetítők, így például a GiftCoin.net (Starbucks, Quiznos, Chevron, Target és még sokan mások) még a bitcoinok készpénzre váltásáért is fel tudnak számítani prémiumot (előrefizetett ajándékkártyák) – holott ezt az összeget maguk az érintettek is zsebre tehetnék. Lásd előző bekezdés, csak idő kérdése, hogy erre mikor jönnek rá ők maguk is.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.