Metál bitcoinnal – avagy az Ankh zenekarról

2012-09-14

„Ez az új világ már nem is rólunk szól
Csakis azokról kik lenéznek ránk a magasból
Ha nem vet fel a pénz, semmit sem érsz
Egyedül vagy és ha valamit elérsz
Csak magadnak köszönheted
De tisztességesen lett a tied”
Fontos dolgok (2010-es demó album)

A magyar metálszíntér egyik fényes csillaga a 2006-ban alakult, tatai illetőségű, már most is tisztes rajongótáborral rendelkező Ankh zenekar – akik nem „csak” energikus zenéjükkel és erősen társadalomkritikus dalszövegeikkel tűnnek ki a tömegből, hanem a dicséretesen modern hozzáállásukkal és gondolkodásmódjukkal is.

Ennek egyik példája, hogy az idén június 20-án, szerzői kiadásban közreadott, Tükörterem c. EP-jüket egyrészt maguk forgalmazzák, másrészt pedig ingyenesen is közzétették a neten. Ez már önmagában is egy bátor lépés, amire a mai napig is csak kevesen vállalkoznak. Pedig számos (és egyre több) netes projekt mutatja, hogy valóban lehet alapozni az emberek természetes hálaösztönére és arra, hogy tényleg igyekeznek lehetőségeikhez mérten támogatni a nekik szimpatikus projekteket, alkotókat, előadókat, stb.

Szintén említésre méltó tény, hogy az albumukat rendkívül baráti áron árulják: a lemezbemutató bulin 500 Ft-ért adták, és azt is előre jelezték, hogy a végleges árat sem áll szándékukban 700 Ft fölé emelni. A kézenfekvő, koncerteken való árusítás mellett pedig, ahogy ők fogalmaznak, „mindenféle más igényt is megpróbálunk kielégíteni” az albumok átadás-átvételére vonatkozóan. Nem is kellett különösebben biztatniuk a rajongókat.

Olyannyira nem, hogy rövid időn belül egy váratlan, ám annál kellemesebb meglepetésben is lett részük. Kaptak ugyanis egy emailt egy rajongójuktól, akinek, mint írta, nagyon tetszik a zenéjük, és szeretné is támogatni őket – mivel azonban a számokat már letöltötte, porfogónak pedig nem akar fizikai CD-t, és sajnos koncertre sem lesz módja menni a közeljövőben, ezért egyszerűen egy bankszámlaszámot kért tőlük, amire közvetlenül utalhat nekik némi bátorítást a további alkotáshoz. Ezt rövidesen meg is kapta, és le is zajlott a tranzakció.

A történetnek azonban itt nincs vége, mivel ugyanez a rajongó egyben megemlítette azt is, hogy talán nem ő az egyetlen, aki ilyen közvetlen formában szeretné támogatni őket – és hogy bár a banki utalás sem rossz, de még jobb lenne, ha tudnának fogadni bitcoinos adományokat is.

Szó szót követett, majd a rajongó rövidesen tartott is egy röpke Bitcoin-gyorstalpalót, a zenekar meghallgatta, majd visszavonult megtárgyalni az ötletet – végül pedig arra a döntésre jutottak, hogy miért is ne, vesztenivalójuk nincs, hát tesznek vele egy próbát.

Így tehát az Ankh lett az első olyan magyar zenekar, amely elfogad bitcoin-adományokat ( 1Jn41H4RyL54Xd7m7GvciFBtzc2gsQoUwS ), újabb területen lépve így az élmezőnyébe a fentebb említettek mellett, újabb követendő példát mutatva azoknak, akik még csak fontolgatják ezt a lehetőséget – és még inkább azoknak, akik most hallanak róla először.

A Bitcoin.hu ezúton is nagyon sok sikert és fantasztikusan jó bulikat kíván az Ankh zenekarnak – és várjuk az újabb emlékezetes alkotásokat! 🙂

_______________________

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.