A használati érték hiánya lehet a mélyrepülés másik oka?

2011-08-07

Szerző: Timothy B. Lee

Augusztus elseje óta a világ első P2P-pénze, a bitcoin közel a felét elvesztette a dollárral szembeni értékének: az augusztus elejei 13,50$-ról mára 7$ köré zuhant.

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a június 8-ai 32$-os rekord volt a csúcspontja a jelenleg lassan leeresztő bitcoin-lufinak. A kérdés így már csak az, hogy meddig eshet még az árfolyam, hol áll meg majd a zuhanás?

A legtöbb eszköznek van valamiféle “alapvető” használati értéke, amely attól függ, hogy a csere- vagy befektetési eszköz-szerepén túl még mihez lehet kezdeni vele. Egy házban például mindenféleképpen lakhat az ember, teljesen függetlenül az ingatlanpiac éppen aktuális helyzetétől, így teljesen biztosak lehetünk abban is, hogy a házak árai sem fognak soha nullára zuhanni. Ugyanígy, ha például az arany válna túl olcsóvá, ékszereket még akkor is lehetne készíteni belőle, így az arany is viszonylag biztonságos befektetésnek tekinthető.

Ezzel szemben a bitcoinnak, amint arra már korábban is rámutattam, láthatólag semmiféle ilyen alapvető értéke nincs. Igaz ugyan, hogy vehet érte az ember ezt-azt, de a bitcoin-forgalom összmennyisége így is túl alacsony ahhoz, hogy kellően szilárd hátteret nyújtson a bitcoin értékének. Eddig ez sokkal inkább pont fordítva volt, vagyis a bitcoin értéke határozta meg a bitcoin-alapú adásvételeket.

Ez pedig élesen elüt a hagyományos pénzek esetétől. Az amerikai dollárt folyamatosan, napi szinten forgató, összesen mintegy 300 millió amerikai például már kellően szilárd talajnak számít a dollár alatt, A legtöbben nem is foglalkozunk a dollár más valutákkal szembeni értékével, mivel magát a dollárt használjuk fő értékmérőnkként. És még ha ténylegesen fel is akarnánk hagyni a dollár használatával, akkor sem lenne könnyű dolgunk, mivel a legtöbben körülöttünk mást nem hajlandóak elfogadni. Így – hacsak a FED nagyon el nem szúr valamit – meglehetősen biztosak lehetünk benne, hogy a dollár értéke semmiképpen sem fog túl mélyre zuhanni.

Ezzel szemben a kizárólag (vagy legalább elsősorban) bitcoin-alapú kereskedelemnek még nincs eléggé jelentős bázisa, magát a bitcoint pedig nem lehet sem megenni, sem ékszert készíteni belőle, sem pedig lakni benne. Ami egyben azt is jelenti, hogy az árfolyam esésének nincs logikusan megállapítható végpontja. És bár a bitcoin elszánt rajongói eddig is mindig kihasználták az alacsony árfolyamokat a nagybevásárlásra abban a szilárd meggyőződésben, hogy lesz még újra sokkal magasabb is az árfolyam, jelen helyzetben ez már kevés lehet, mivel a bitcoin várva várt és remélt gyors elterjedése elmaradt. Mi több, egyre többen bátortalanodtak el vagy untak rá az ez egészre és vették ki a pénzüket a rendszerből, tovább vágva a fát az árfolyam alatt. Ez a folyamat immár jó két hónapja tart, és most még gyorsulni is látszik. Tartok tőle, hogy innen már nincs visszaút.

Forrás: Timothy B. Lee Forbes-blogja

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.