A 2012-es év győztese a dollár ellenében

2012-12-25

Az alant látható táblázat a világ legjobban teljesítő pénznemeit mutatja, a dollárhoz viszonyítva. Az egyértelmű győztes Lengyelország, amelyet a nagy keleti szomszédjával fenntartott kötelékei valamelyest megvédtek az eurozóna viharaitól. Hasonlóan emelkedett más, magukat az eurótól továbbra is távol tartó országok (így például Svédország és Nagy-Britannia) pénzének értéke is.

2012. december 21-ei adat; Forrás: WSJ

Van azonban egy másik pénz is, amely messze túlteljesítette az összes többit, de mégsem szerepel a fenti táblázatban. Ez természetesen a bitcoin (BTC), amely idén egyenesen megtriplázta az értékét.

Ez nem egy bizonyos ország pénze, és nincs köze nemes- vagy ritka földfémekhez sem. A bitcoin egy elektronikus, elsősorban online használatos pénz, amelyen egyre több árut és szolgáltatást vásárolhatunk. Nincs jegybankja sem – maguk a felhasználói (illetve azok egy része) üzemeltetik világszerte egy magánhálózaton keresztül, a saját számítókapacitásukkal, amelyért cserébe a rendszer bitcoinokkal jutalmazza őket (így kerülnek forgalomba új bitcoinok); e felhasználók összesített számítókapacitása szavatolja egyben a rendszer védelmét és biztonságosságát is.

A rendszer üzemeltetésének folyamatában résztvevő felhasználókat “bányászoknak” nevezik. A bitcoin-kibocsátás egyre lassuló ütemben zajlik, az infláció kivédése érdekében; a jelenleg forgalomban lévő bitcoinok összértéke átszámítva mintegy 140 millió USD körülre tehető. A kibocsátás ütemét egy komplex algoritmus felügyeli, előre meghatározott időközönként megfelezve a bányászoknak járó bitcoin-jutalmat. Egy napon pedig a kibocsátás végleg lezárul majd, és innentől kezdve a bányászok már csak és kizárólag az – egyébként nem kötelező, csak teljesen önkéntes alapon felajánlható – tranzakciós díjakból profitálhatnak.

További részleteket a bitcoin hátteréről és történetéről itt olvashatsz (a Wikipédia szócikke nem annyira jó). Röviden és velősen azonban a lényeg annyi, hogy ez egy zseniális – és a jelek szerint ragyogóan is működő – koncepció egy kormányoktól és jegybankoktól teljesen független, globális pénz létrehozására. Voltak persze gondok a hálózat fejlődése során, főként különböző hackerek támadásainak köszönhetően (amelyek azonban kivétel nélkül minden esetben csak a különböző külső bitcoinos szolgáltatókat tudták betámadni, magát a Bitcoin alaprendszerét ill. hálózatát soha, egyetlen egyszer sem), de mindennek ellenére mindmáig is itt van – és nem csak hogy él és virul, de egyre dinamikusabban is fejlődik.

További fontos aspektusa még a dolognak a netes anonimitás erősítése (lásd TOR Project); a bitcoinos tranzakciókat ugyanis majdhogynem lehetetlen lenyomozni. Aminek pedig értelemszerű kellemetlen következménye, hogy emiatt igen nagy előszeretettel használja a rendszert az alvilág is – így például, egyebek mellett, egy igencsak elhíresült, magánhálózaton működő online feketepiac, ahol megfelelő mennyiségű bitcoin ellenében tényleg nagyjából bármit beszerezhet az ember. Egyes becslések szerint ez az oldal mintegy 22 millió dolláros forgalmat bonyolított le csak 2012 első felében, és bár többször is próbáltak már utánajárni a hatóságok, mindeddig nem jutottak túl sokra.

No és hogy minek köszönhető a bitcoin értéktriplázódása az idei év során? Erre már számos különböző elmélet született a közösség netes fórumain. Egyesek az előbb említett feketepiaci forgalomra mutogatnak, míg mások az épp nemrégiben – november vége felé – bekövetkezett első bitcoin-kibocsátási ütemfeleződésre (lásd feljebb), amely – változatlan kereslet mellett – a kínálat visszanyesésével gondoskodik a meglévő készletek értékének növeléséről.

Mindentől függetlenül azonban vitathatatlan tény, hogy az idei év nyertese a dollárral szemben valójában nem a zloty, hanem a bitcoin, csak épp a hivatalos statisztikákon ez még nem látható.

Forrás: Sober Look

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.