A Fed elnöke szerint az amerikai jegybanknak nem hatásköre a Bitcoin

2014-03-02

Több hónapnyi hallgatás után a Fed új elnöke, Janet Yellen, megszólalt a Bitcoinnal kapcsolatban, nevezetesen, hogy az amerikai jegybanknak nincs jogosultsága a kriptopénz megregulázására.

Yellen 2008 októberétől elnöke a Federal Reserve-nek, és a korábbi elnök, Benjamin Shalom Bernanke, szeptemberi leköszönését követően foglalta el a posztot. Az új elnök a Szenátus február 27-i bizottsági ülésen úgy nyilatkozott, hogy:

 

„A Fednek nincs jogosultsága arra, hogy a Bitcoint felülvizsgálja vagy megregulázza.”

 

Yellen beszámolójában többek között kitért az elmúlt időszak időjárásának az amerikai gazdaságban okozott hatásaira, az ukrajnai zavargásokra, és a fizetéseket érintő új technológia fejlesztésekre. Ez utóbbi témánál került szóba a Bitcoin, és Yellen véleménye szerint az ilyen jellegű fejlesztések a „bankiparon kívül helyezkednek el.”

 

Érdemes megjegyezni, hogy maga a téma, azaz a Bitcoin esetleges megregulázása, az amerikai szenátor, Joe Manchin, felvetésére került szóba, aki egyébként ismert Bitcoin kritikus.

Manchin az ülést megelőzőn, február 26-án, egy levelet is írt a Fed új elnökéhez, amelyben a jegybankot határozott fellépésre szólítja fel a Bitcoinnal és az ahhoz kapcsolható bűncselekményekkel szemben. A levélre természetesen a Bitcoin Foundation is reagált.

 

További megjegyzések

Yellen válaszában megemlítette, hogy a FinCEN (az USA kincstárügyi minisztériumának a gazdasági bűnügyeket vizsgáló hálózata) álláspontja szerint, a pénzmosással kapcsolatos jelenlegi törvények „megfelelnek az elvárásoknak”.

 

Manchin később arról kérdezte Yellent, hogy szerinte az Egyesült Államok egyáltalán képes lenne e bármiféle szabályozásra, megint csak utalva korábbi álláspontjára, mi szerint Amerikának, Kínához és Thaiföldhöz hasonlóan, tiltania kellene a Bitcoinnal való kereskedést.

 

Yellen megjegyezte:

„Természetesen helyénvaló, hogy a kongresszus arról tájékozódik, hogy a digitális fizetőeszközöknek milyen megfelelő törvényes szabályozásai vannak. (…) Véleményem szerint a Bitcoin kérdése nem érinti a (amerikai) bankrendszert.”

Végül azzal zárta válaszát, hogy a Fed tájékozódni fog a kérésben.

A Bitcoinnal kapcsolatban felmerült kérdések jól tükrözik számos amerikai állam álláspontját, akik arról várnak valamilyen hivatalos útmutatást, hogyan tudnák szabályozni, vagy biztonságossá tenni a Bitcoin iparágát.

Mindazonáltal a legfigyelemreméltóbb példa talán New York, ahol ez év januárjában széles körű meghallgatást tartottak a témában, amelyhez Alabama és Texas is csatlakozott a japán Bitcoin tőzsde, az Mt. Gox, összeomlása után.

 

Szerző: Pete Rizzo

Forrás: CoinDesk