Palesztina: sékel helyett bitcoint?

2013-05-23

Szerző: Max Keiser

A palesztinoknak nincs saját pénzük. Leggyakrabban izraeli sékelt használnak a napi készpénzes tranzakciók lebonyolítására.

A Palesztin Nemzeti Hatóság (PNH) leggyakrabban használt pénze az izraeli új sékel. Ennek kamatpolitikáját az Izraeli Bank határozza meg hónapról hónapra – vezényelve így egyben a palesztin pénzügyi politikát is. És bár a palesztinok évtizedek óta próbálnak függetlenedni, Izrael nem hajlandó megválni a kolóniájától, így a megszállás továbbra is folytatódik.

Most azonban a palesztinoknak – és velük egyet minden más hasonló helyzetben lévő népnek, népcsoportnak is – a történelemben először egyedülálló lehetőségük van arra, hogy elszakadjanak megszálló zsarnokaiktól egyszerűen azáltal, hogy kriptopénzt – bitcoint – kezdenek használni. Legszebb az egészben, hogy ehhez egyetlen lövésnek sem kell eldördülnie. Nem kell ENSZ-határozatokra és globális béketárgyalásokra várni. Egyszerűen csak el kell kezdeni bitcoint használni. Mi több, ezáltal számos további előnyre is szert tehetnek: például zavartalanul küldhetnek és fogadhatnak pénzt Palesztinán kívüle és kívülről is, anélkül, hogy ebben bárki vagy bármi is megakadályozhatná őket.

Ne feledjük: a dél-afrikai apartheid rezsim bukását is a brit Barclays bank nemzetközi bojkottja tette lehetővé. Palesztina helyzete annyiban más, hogy itt a Barclays bank egy államilag felügyelt, lényegében minden fontosabb pénzügyi folyamatot kezelő rendszer része, így szinte lehetetlen bojkottálni. Nem csak ahhoz lett “túl nagy” ahhoz, hogy hagyják becsődölni, de már ahhoz is, hogy bárki is felelősségre vonhatná az emberi jogok sárba tiprásáért (ugyanez elmondható egyébként a másik három nagy brit bankról éppúgy, ahogy az USA legnagyobb bankjairól is).

És persze ne feledkezzünk meg a négy nagy könyvelővállalatról – és ügyvédeik és bankáraik seregeiről – sem, akik milliókat tartanak elnyomás alatt kíméletlen pénzügyi diktatúrájukkal és piacmachinációikkal, felhajtva az élelmiszer- és energiaárakat. Akik a belsősöknek olcsón adnak hitelt, de a külsősök fizetését nem emelik. Akik közel nullás (vagy, egyes esetekben akár egyenesen negatív) kamattal vehetnek fel gyakorlatilag bármennyi, korlátlan mennyiségű készpénzes kölcsönt, világszerte – így akár Palesztinában is – finanszírozva rabszolgatáborokat és fegyverkereskedelmet anélkül, hogy ez rájuk bármiféle költségeket róna. És akkor még csak nem is beszéltünk a szomszédos államok stratégiai erőforrásainak – így például víz és energia – lefoglalásáról – amely például Palesztina esetében az izraeli megszállás valódi okának nevezhető.

A közel-keleti sivatagot korábban megjárt szellemi vezetőkhöz hasonlóan a bitcoin is egy csodálatos ajándékot hozhat az ottaniaknak, felszabadítva az elnyomottakat. Hiába forog több milliárd dollár a palesztin gazdaságban, ebből leginkább csak a kívülállók profitálnak. Ha azonban a bitcoint tennék meg hivatalos pénzüknek, úgy a palesztinok máris újra a saját kezükbe vehetnék a gazdaságuk – és ezáltal az egész sorsuk – irányítását.

Ezen az úton elindulva nem telne sok időbe, és Palesztina büszkélkedhetne az egész világ legmegbízhatóbb, stabilitása tekintetében az arannyal és az ezüsttel vetekedő pénzével, amely ráadásul csak egyre növelné a vásárlóerejét, miközben a világ hagyományos papírpénzei napról napra válnak körülötte egyre értéktelenebbé. A palesztinok életszínvonala pedig olyan szintre emelkedhetne, hogy azzal a bitcoin már az izraeli sékelt is megszégyenítené.

Forrás: RT

A cikkben foglalt nézetek, állítások és meglátások kizárólag a szerző saját véleményét tükrözik, és nem feltétlenül képviselik az oldal álláspontját.

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.