Goldman Sachs is tanulmányozza a Bitcoint

2014-02-22

A New-York-i székhelyű és az egész világra kiterjedő befektetési bankóriás, a Goldman Sachs, a napokban közreadott egy értékelést a digitális valutákról, és becslésében arra jutott, hogy ezeknek a fizetőeszközöknek az értéke egyelőre még túl ingatag a nagybefektetők számára.

A hír a TechCrunch internetes portáltól származik, aki forrásként egy, a tulajdonába jutott és a Goldman Sachs -tól kiszivárogtatott belső levelezésre hivatkozik.

A portál által közzétett kivonatokból egyértelműen kiderül, hogy az elmúlt időszakban a Goldman Sachs tanulmányozta a kriptopénzt, jóllehet annak hozamában bizonytalan. Sőt a virtuális valuták körüli hírverés miatt továbbra is zavarosnak ítélik a helyzetet.

 

Az egyik közzétett dokumentumban ezt olvashatjuk:

 

„2013-ban a Bitcoin a tömegmédia központjába került, és rövid idő elteltével már nehéz volt elkülöníteni e technikai újítás lényegét az őt körülvevő hírverésektől.”

 

Bár a bankóriás egy szép kis listát összeállított a kriptopénz gyenge pontjairól, azért néhány potenciális előnyét mégis elismerte. Különösen azt a tulajdonságát, hogy a mikro-kifizetések díjmentesek, illetve, hogy „anonimitást, biztonságot és természetéből adódóan megbízhatóságot nyújt az online utalásokat igénybevevő ügyfelek számára”.

A Goldman Sachs-tól kiszivárogtatott hírek nagyjából egy héttel azután érkeztek, hogy a JPMorgan is beszállt a Bitcoinról szóló hírekbe, egy az előbbinél sokkal hivatalosabb jellegű jelentéssel, amelyben a digitális valutákat „a fiát pénzeknél jóval gyengébb minőségűnek” értékelte.

 

Figyelemre méltó következtetések

Az értékelés tulajdonképpen azért nem tartja kereskedésre alkalmasnak a Bitcoint, mert értékét túlságosan ingadozónak tartja. A JPMorgan által megfogalmazott kritikák voltaképpen ezzel megegyeznek, mondván, hogy túl nagy a rizikó a potenciális nyereséghez képest.

Az ügyfelek szempontjából a Goldman Sachs azt is kifogásolhatónak tartja, hogy a „Bitcoinnál sokkal több a spekuláns, mint más e-kereskedelem esetén”. A megjegyzések arra utalnak, hogy a bank szerint a Bitcoinnak egy magasabb likviditási szintre kellene lépnie ahhoz, hogy valódi fizetőeszközzé válhasson, ugyanakkor szintén a jelentés utal rá, hogy ez a szintváltás valószínűleg éppen folyamatban van.

Csakugyan, a bank megemlít egy halom olyan tulajdonságot is, amiért a Bitcoin attraktív lehet a befektetők számára.

 

„Nem rendelkezik megfelelően likvid derivatív piaccal; sem pedig B2B piaccal, ahol a vállalatok Bitcoinjaikat elkölthetnék”

 

Lehetőségek

Az értékelés összességében azt sugallja, hogy a Goldman Sachs szerint a Bitcoin jelenleg még messze van attól, hogy tömeg-fizetőeszközzé váljon, de jelentős előnyei miatt egy nap még bekerülhet a befektetői ökoszisztémába.

A dokumentum így fogalmaz:

„A Bitcoin köré épülő pénzügyi szolgáltatások terén számos  (főleg közvetítői díjas) haszonnal kecsegtető lehetőségre fokuszálhatnak a befektetők. Beleértve olyan szolgáltatásokat is, mint a pénzváltás, digitális pénztárcák, fizetésközvetítés, kölcsön, derivatívak és egyéb szolgáltatások.”

Szerző: Pete Rizzo

Forrás: CoinDesk