Kaszáltak a kaszinók 2012-ben

2013-01-23

Szerző: Jon Matonis

Wall Streethez hasonlóan a legnagyobb bitcoinos kaszinók közül hárman is közzétették a tavalyi számadataikat, páratlanul érdekes betekintést nyújtva így mindnyájunknak a bitcoin és a bitcoinos szerencsejátékok fejlődésébe.

Első a megfogadott összegek tekintetében abszolút vezető, tiszteletreméltó SatoshiDice, melynek forgalma önmagában kiteszi a blokklánc napi hálózati volumenének 50%-át. Mint kiderült, igen szép, összesen 33.310 BTC bevételt könyvelhettek el a tavalyi év folyamán. Ez idő alatt a játékosaik összesen 1.787.470 BTC tettek kockára 2.349.882 fogadásban, a havi növekedés üteme pedig átlagosan 78%-os volt. A bevételeket a 2012 májusától decemberéig terjedő időszak adatai alapján összegezték.

A SatoshiDice szerverei Írországban dolgoznak, üzemeltetésükről Erik Voorhes gondoskodik. A SatoshiDice egy blokklánc-alapú, fogadásos játék, és nemes egyszerűséggel csak “a világ legnépszerűbb bitcoinos játéka”-ként jellemzi magát. Egyfajta véletlenszám-generálási módszerrel dolgozik, amely 0 és 65.535 között ad ki egy számot; erre lehet fogadni különböző statikus bitcoin-címekre küldött utalásokkal. Az egyes címek eltérő esélyeket és ennek megfelelően eltérő mértékű nyerési lehetőségeket képviselnek. Az esélyeket úgy kalkulálták ki, hogy 1,90%-os előnyt biztosítsanak a háznak; ezzel együtt azonban teljes átláthatóságot is biztosítanak, mivel kivétel nélkül minden egyes “kockagurítás” ellenőrizhető a blokklánccal – éppúgy, ahogyan a bevételeik is.

A működési költségeik minimálisak voltak és havonta fizettek osztalékot is az összesen 100.000.000 kintlévő részvényük 10%-át birtokló “nyilvános” részvényeseiknek. Befektetni és a házra fogadni az MPEx bitcoin-tőzsdén lehet; a részvényeiket S.DICE néven jegyzik (lásd 2012. augusztus 19., Prospectus). Kerekítve a jelenlegi árfolyamot, 17$/BTC értékkel számolva a SatoshiDice jelenleg egy 8,9 millió dollárt érő vállalatnak számít.

Voorhes hangsúlyozza, hogy amíg az oldal jogi helyzete nem tisztázódik, addig teljes egészében bitcoinban vezetik az egyenlegüket és a könyvelésüket, mert “legjobb, ha teljesen elkülönítjük a valóságtól”. Az érdeklődő kockázati tőkések itt nézhetnek utána annak, hogy hogyan is indult a SatoshiDice, és ennek fényében tarthatják nyitva szemüket a potenciális újabb bimbózó sikersztorik iránt.

A jelen hasábokban már korábban is tárgyalt, szintén bizonyíthatóan tisztességes bitZino blackjacket, video pókert, rulettet és craps-et kínál kizárólag bitcoinos környezetben. Amint beindították a rulettet, az pillanatokon belül a legnépszerűbb játékukká nőtte ki magát. A jelentésük szerint az első évük során összesen 10.137 BTC-s nyereséget könyvelhettek el a fogadásokból. Ez idő alatt a játékosaik összesen 664.192 BTC értékben kötöttek nem kevesebb, mint 3,2 millió önálló fogadást. A bevételeket a 2012 júniusától decemberéig terjedő időszak adatai alapján összegezték.

Az indulásuk óta, júniustól decemberig 3.086-ról 8.737-re nőtt a játékosaik létszáma, ami igen szép, 183%-os (havi átlagban 30,5%) növekedést jelent ezen időszak alatt. Még szembetűnőbb azonban a bevételek alakulása: míg júniusban ez még csak 326 BTC volt, addig decemberben már 3.240 BTC. A teljes periódus alatt ez 894%-os, átlagos havi bontásban pedig 149%-os növekedést jelent. Larry Taad, a tulajdonos felhasználói létszám és bevételek tekintetében is mintegy 500%-os növekedésre számít az idei év során.

A bitZino figyelemreméltó megfigyelései között említhetjük egyebek mellett azt is, hogy a játékosok szinte naponta vonják vissza a pénzüket a saját tárcáikba, ami teljességgel elképzelhetetlen és kivitelezhetetlen lenne bármely más, hagyományos fizetési móddal – valamint azt is, hogy a fizetéskezelési díj is hihetetlenül alacsony, mindössze 0,0031%.

A 2011. augusztusában indult, kiemelkedően innovatív és felhasználóbarát bitcoinos póker-oldal, a Seals With Clubs a névtelenségüket megőrizni kívánó egykori online pókerjátékosok kicsi, de lelkes csapatának alkotása. A világ minden tájáról fogadnak játékosokat, még az email-címek megadását is opcionálissá tették, és természetesen minden ki- és befizetést bitcoinban intéznek. Az oldal játékszoftverét a Briggs Softworks-féle Poker Mavens adja. A Seals társmenedzsere és szakértője a lelkes Bryan Micon, akinek elmondása szerint a rövidesen érkező Androidos alkalmazásukkal reményeik szerint valóságos robbanást hozhatnak majd a BTC-s pókervilágba 2013-ban.

A Seals megerősítette, hogy az indulásuk óta eltelt 16 hónap alatt összesen 110.587 BTC-t fizettek ki több, mint 7.972 tranzakcióban. Több, mint 10.600 játékosi fiókjuk van, amiből 5.697-en 2012. október 1. óta logolnak be. Legforgalmasabb időszakuk általában az este 7 és 11 óra (EST) közötti, és 972 különböző Sit’N Go tornából lehet választani (a játékosok értelemszerűen nyithatnak saját, tetszés szerint kialakított ringjátékokat).

Az ő szervereik is Írországban zümmögnek; naponta átlagosan 10.000 pókerleosztást végeznek, és csak mintegy 4.000-et rake-elnek be azokból. Torna-leosztásoknál, flop hiányában, illetve 0,04 BTC alatt egyáltalán nem rake-elnek. A jelenlegi rake-ráta 2,5%, leosztásonként átlagosan 0,10 BTC-vel, ami valamivel kevesebb, mint a fele annak, amit más pókeroldalak számítanának fel.

Ha óvatos becsléssel azt feltételezzük, hogy a rake-elt leosztások csak mindössze 5%-a jut el a maximum rake-ig, akkor a Seals With Clubs legalább 20 BTC-s nyereséget könyvelhetne el a napi 4.000 rake-ből, illetve átlagosan 600 BTC-t havonta. Ilyen becslésekbe csak azért kell bocsátkoznunk, mivel ilyen mélységű adatokat már nem tettek közzé az üzemeltetők, így ezt nem tudhatjuk biztosan. Azonban igen bőkezűen osztanak is vissza a rake-jeikből nem csak a nagy volumenű játékosoknak, de közvetetten másoknak is freerollok és más promóciók révén.

A fent szemléltetett megannyi előnyt (adatvédelem, hatékonyság, növekedés, visszafordíthatatlan kifizetések, takarékos üzemelés/minimális költségek) tekintve csak idő kérdése, mikor figyelnek fel például Gibraltár és Málta nagy, mainstream kaszinóinak üzemeltetői az ideális digitális kaszinózsetonra épülő szerencsejáték-gazdaság előnyeire.

Twitteren itt követheted a szerzőt.

Forrás: Forbes

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.