Hal Finney, egy bitcoin pionír időutazásánk kezdete

2014-09-05
Hal Finney

Hal Finney és felesége

Hal Finney nevéről valószínűleg már mindenki hallott, aki egy kicsit is jártas a kriptográfia világában. A neves titkosírás szakértő és programozó a kaliforniai műegyetemen (California Institute of Technology) szerzett diplomát, majd 1991-ben, mint önkéntes fejlesztő kezdett el dolgozni a PGP elnevezésű (Pretty Good Privacy) titkosítással kapcsolatos szoftveren.

A PGP projekt célja az elektronikus kommunikáció titkosítása volt, azaz lehetővé tenni, hogy emberek bárhol a világon, oly módon titkosíthassák elektronikus levelezésüket, hogy az csak a valódi címzett számára váljon olvashatóvá. Finney rövid időn belül a projekt egyik meghatározó fejlesztőjévé vált, a PGP szoftverhez használt innovatív titkosítási eljárás pedig még napjaink hackertámadásaival szemben is ellenállónak bizonyul.

Fejlesztői munkái mellett különböző futurista levelezőlistáknak is aktív tagja volt, az egyik talán legismertebb ezek közül, az úgynevezett Cypherpunk mozgalom, amelynek tevékenysége a privát szféra védelmére irányult.

Olyan kísérletekben is részt vett Finney, amelyek célja egy decentralizált, anonim, bankok és kormányok által ellenőrizhetetlen digitális pénz kidolgozása volt. 2008-ban bukkant rá egy levelezési listán Satoshi Nakamoto bitcoin whitepaper-jére, amely után azonnal levélváltásba kezdett a kriptopénz megalkotójával. (A bitcoin néhány a PGP titkosításhoz hasonlatos eszközt is használ, illetve lehetővé teszi az anonim online fizetést.)

Vélhetően Finney volt a Bitcoin (Nakamoto-n kívüli) első felhasználója, illetve ő volt a kedvezményezettje az első, Satoshi Nakamoto-tól érkező Bitcoin tranzakciónak is, még 2009 januárjában. Amikor néhány kritikus és kriptográfus támadást intézett a bitcoin projekt ellen, Finney az elsők között állt ki a kriptopénzért. Talán ez is alapját szolgáltatta annak a bitcoin közösségen belül elterjedt szóbeszédnek, hogy valójában Hal Finney lenne Satoshi Nakamoto. (Finney mindvégig tagadta ezt a pletykát.)

Finney nemcsak az első teszt-tranzakció lebonyolításában, illetve a kód tesztelésében segédkezett, de jelentős mennyiségű bitcoint is kibányászott. Erre a következőként emlékszik vissza:

„Pár nap elteltével a bitcoin kliens viszonylag stabil módon működött, így hagytam a pc-t, hadd bányásszon. Ez még az az időszak volt, amikor a bányászat nehézségi szintje 1-es fokozatú volt, azaz egy egyszerű processzorral, mindenféle grafikus kártya nélkül is lehetett blokkokat legenerálni. Hagytam tehát a gépemet bányászni, ami pár nap alatt blokkok egy tucatját generálta le. Aztán le kellett állítanom a gépet, mert túlmelegedett, és a ventilátor zaja már zavaró volt. Visszagondolva, bánom, hogy nem folytattam a bányászatot, ugyanakkor szerencsésnek tartom magam, mert mégiscsak az elsők között bányászhattam.”

Finney-nél 2009-ben diagnosztizálták az ALS elnevezésű, gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséget, és ettől az időponttól kezdve fokozatosan romlott fizikai állapota. Augusztus 28-án, 58 éves korában hunyt el a legendás bitcoin pionír.

Halálát követően, science fiction történetbe illő módon, testét hibernáltatta, oly módon, hogy akár évtizedekkel, vagy évszázadokkal később feléleszthető legyen.

A bitcoin közösség úgy döntött, a maga módján, azaz bitcoin adományokkal kívánja támogatni az ALS kutatást, így Hal Finney Bitcoin Fund néven létrehozott egy alapot, ahova az alábbi címen várják a bitcoin adományokat.