Nyilvánosságtudatos támogatói menthetik meg a bitcoint

2013-12-11

Szerző: Jacob Harper

December 6-án jelentette be a Baidu Inc. (BIDU) kínai keresőóriás, hogy felhagynak a bitcoin-elfogadással. Ami persze kellemetlenül érintette a bitcoin híveit – bár persze azért ők is tisztában vannak azzal, hogy pusztán spekulációs eszközként a bitcoin nyilván nem őrizheti meg stabilan az értékét; hosszú távon ehhez mindenképp jóval nagyobb piaci likviditásra lesz szükség.

Röviden, ahhoz, hogy egy szép napon tényleg valódi pénzként használhassuk a bitcoint, az szükséges, hogy minél többen és minél szélesebb körben fogadják el fizetségként a legkülönfélébb árukért és szolgáltatásokért. Mert e téren bizony még mindig bőven van hova fejlődni.

A Baidu a bevételeit félti

Bár kétségkívül szerepet játszhatott a Baidu döntésében a kínai jegybank ama lépése is, amellyel eltiltották a pénzügyi intézményeket bitcoin-tranzakciók lebonyolításától, a legnagyobb gondot mégsem ez jelentette számukra, hanem a bitcoin szélsőséges árfolyam-ingadozásai.

A döntésüket bejelentő sajtóközleményükben sem a kínai államnak a bitcoinnal szemben tett lépéseire hivatkoztak, hanem azt írták, hogy “a bitcoin közelmúltbeli, rendkívüli árfolyam-ingadozásai lehetetlenné tették a felhasználóink érdekeinek megfelelő védelmét.”

Amiben persze van némi szépítés is, mert bár az árfolyam-ingadozások adott esetben valóban gondokat okozhatnak a felhasználóknak is, a Baidu elsősorban mégsem őket igyekszik védeni, hanem leginkább csak a saját bevételeit. Ha ugyanis egy komolyabb ingadozás nyomán a bitcoin pár nap alatt elveszíti az értékének a felét (ahogyan tette azt közvetlenül a Baidu bejelentése előtt is), akkor azt igencsak megszenvedheti egy bitcoinos fizetést elfogadó vállalat is.

Más szóval, a Baidu is csak ugyanazt teszi, amit minden más vállalat is: védi a bevételeit. Ha egy adott felállás a bevételek felének elvesztésével fenyeget egyetlen hétvége leforgása alatt, akkor teljesen érthető, ha úgy döntenek, hogy ezt a kockázatot inkább mégsem vállalnák be.

(Még) nem pénz, csak spekulánsok homokozója

A bitcoin hívei hajlamosak elfelejteni azt az apró részletet, hogy ha egy pénz túl nagy árfolyam-ingadozásokat produkál, akkor az nem túl hasznavehető pénzként – inkább csak spekulációs eszközként amatőr devizakereskedőknek.

Gondolj csak bele például abba, hogyan viszonyul az ember egy olyan pénz elköltéséhez, amelynek gyorsan nő az értéke. Mondjuk például azt, hogy egy adott napon 50 bitcoin ellenében már vehetsz egy Tesla (TSLA) Model S kocsit. Ha a bitcoin értéke továbbra is rohamosan növekedni fog, ahogyan tette azt az elmúlt két hónap során is, akkor ugyan miért költené el bárki is a “pénzét” az említett kocsira, hogy egy hónappal később ugyanennyi bitcoinért már két Teslát is vehet majd?

Vagy nézzük a dolgot a másik oldalról, a kereskedő szemszögéből: bármely pénz, amely nem elég likvid a spekulációs manőverek hatásainak kivédéséhez, könnyen, gyorsan és váratlanul elveszítheti az értékét. Tegyük fel, hogy a kereskedő eladja az említett Teslát az említett 50 bitcoinért, majd másnap egy kereskedő valamiért bepánikol, elad egy nagyobb bitcoin-mennyiséget, ezzel beindítja a tömeghisztériát, mások is esztelen eladásba kezdenek, és hopp, máris a felére zuhant vissza a bitcoin értéke. A Tesla-kereskedő pedig hirtelenjében azon kapja magát, hogy rettenetesen kiszúrtak vele, lévén lényegében féláron adta el a kocsit.

Legyen tehát szó akár lejtőről, akár fellendülésről, a bitcoinos fizetés vásárlói és eladói oldalról is egyaránt rizikós – a jelenlegi trendek pedig leginkább a takarékoskodóknak kedveznek, akik költekezés helyett inkább kivárják, meddig megy még fel az árfolyam (jó sokáig kétségkívül, tekintve a bitcoin deflációra kódoltságát). Ez a fékezett költekezés és módszeres takarékoskodás az első bitcoinosoknak kedvez és piramisjellegű gazdasági szerkezetet eredményez, ami pedig végül összeomlásokhoz vezet.

Félretéve azonban a makro-ökonómiát, érdemes elgondolkodni azon is, hogy akkor viszont, ha a bitcoin értéke jelenleg ennyire bizonytalan, akkor miért fogadja el mégis egyre több vállalat a bitcoinos fizetést?

“(X) is elfogad bitcoinos fizetést”

A bitcoin idei, mintegy 89-szeres értéknövekedését követően vállalatok egész sora csatlakozott a bitcoinos fizetést elfogadók táborához. Az OKCupid, a Baidu, a Virgin Galactic és igen, egy Tesla-kereskedő is, egyebek mellett. Százával gyarapodtak a bitcoinos fizetést is elfogadó üzletek és szolgáltatók (többnyire kisebb, helyi boltok és informatikai startupok).

Üzleti szemszögből ennek elsőre nem sok értelmét látja az ember. Miért kockáztatnánk a termékeink és szolgáltatásaink bitcoinos beárazását, ha egyelőre igazából fogalma sincs róla senkinek, hogy pontosan mennyit is ér valójában egy bitcoin?

Nos, leginkább csak azért, mert mivel még mindig viszonylag csekély a bitcoinos forgalom, ezért még az utolsó sarki zöldséges is címoldalra kerülhet pusztán azzal, ha elkezd bitcoinos fizetést elfogadni. A bitcoin alredditen például egymás érik az ilyen jellegű, újabb és újabb, bitcoinos fizetést is elfogadó üzletekről szóló bejelentések, ami pedig így egyben plusz forgalmat is irányít a szóban forgó üzletek és vállalkozások felé.

Bevételi szempontból tehát bár jelenleg talán valóban nem feltétlenül bölcs döntés a bitcoin-elfogadás, tekintve a szélsőséges árfolyam-ingadozásokat, publicitás szempontjából azonban mégis hatalmasat lehet kaszálni vele.

Dehát ha az ember a technika élvonalában akar lenni, akkor annak meg is kell fizetnie az árát. Startupok számára például bőven megéri a bitcoinos fizetéselfogadás kockázata azt az előnyt, hogy cserébe extra lendületet kaphatnak a bitcoinos (értsd: infós) szubkultúra képviselőitől és még azon túlról is. Ami pedig a nagyvállalatokat illeti, nos… a Virgin mindig is szerette hackelni a médiát, és maga Richard Branson is szereti promotálni magát… akárcsak Snoop Dogg/Snoop Lion, aki bitcoinért próbálja értékesíteni az új albumát.

Legérdekesebb az egészben pedig az, hogy minél többen veszik rá magukat arra, hogy túllépjenek a bitcoinos fizetéselfogadás alapvető gazdasági komplikációin, annál közelebb kerülhetünk ezáltal ahhoz, hogy az ily módon folyamatosan gyarapodó likviditás útján végül tényleg stabilizálódhasson a bitcoin árfolyama is, megtörve ezzel a szélsőséges ingadozások ciklusait.

Persze ahogy minden új piac esetében, úgy itt is el fog tartani ez a folyamat jónéhány évig – de le fog zajlani mindenképp.

A siker titka a “megfelelő” árazás

Tekintve a bitcoin deflációs jellegét, nem tűnik túl valószínűnek, hogy valaha is funkcionálhatna valóban komoly pénzként (aki arra kíváncsi, milyen gazdasági gondokat okozhat a defláció, az nézze meg, mi történt Japánban az elmúlt 20 évben) – ezzel együtt azonban van számos olyan aspektusa is, amely mégis rendkívül vonzóvá teszi. Nagyon nagy lendületet adhat például a nemzetközi kereskedelemnek és nem mellékes a tranzakciós díj-mentessége sem, de még alternatív befektetési eszközként is komolyan vehető.

Némileg talán megtévedtek a bitcoin leglelkesebb hívei ama nézeteikben, miszerint a kriptopénz idővel a világ nagyhatalmainak papírpénzeit is leválthatja majd – azonban a nyilvánosságtudatos támogatók már valóban túllendíthetik a bitcoint a jelenlegi, kezdeti szakasz nehézségein és nagyban felpörgethetik a nyilvános felhasználást.

Ha bővül a kereskedelem, úgy a piacnak is egyre könnyebb lesz “felfedeznie” a bitcoin megfelelő, stabil értékét a különböző árukhoz és szolgáltatásokhoz viszonyítva. És így már – és csakis így – valóban egy hasznos, alternatív kereskedelmi eszközzé válhat a bitcoin, megszabadulva a spekulánsok kártyavárának hálátlan szerepétől.

Forrás: Equities.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.