Interjú Bruce Wagnerrel

2011-09-15

Szerző: GoWest

Az ősblokk létrehozását követő első hónapokban a Bitcoin még meglehetősen titokzatos volt; akkoriban soknapi kutatómunka várt bárkire, aki csak úgy belefutott és jobban meg akarta ismerni. És még így is csak hozzávetőleges fogalmat alkothatott magának arról, hogy pontosan mi is ez az egész, és mit jelenthet nem csak az internet, de a pénzügyi tranzakciók jövőjére nézve is.

Ezzel szemben manapság már bőséggel állnak rendelkezésre konyhanyelvű ismertetők is, így például a BitcoinMe.com és persze a The Bitcoin Show, amelyeket nem más, mint maga Bruce Wagner, a Bitcoin leghíresebb szószólója alapított és vezet.

A műsora éppen soron következő epizódjainak felvétele közben Bruce nagylelkűen időt szakított a Bitcoin Traderre is; beszéltünk vele egyebek mellett arról, hogy hogyan került kapcsolatba a Bitcoinnal, a jelenlegi projektjeiről és természetesen a Bitcoin jövőbeli kilátásairól is.

BT: Köszönöm, hogy ránk is szakítasz időt a sűrű napirendedből, Bruce. Az első kérdésem hiába a legegyszerűbb, néha mégis éppen erre a legnehezebb válaszolna: kicsoda Bruce Wagner?

BW: Hmm… Nos, ez valóban nehéz egy kérdés. Mennyi időnk is van? (nevet) Néha úgy érzem, mintha már több életet is leéltem volna. Általában szeretek TFÍNSZ-emberként hivatkozni magamra – Tiszta, Feltétel és Ítélkezés Nélküli Szeretet -, vagy legalábbis erre törekszem, hogy ilyen legyek. Ez a személyes filozófiám, és ha valaha is írok majd egy könyvet, úgy annak is ez lesz a címe.

“Nekünk itt [az OnlyOneTV-nél] az a küldetésünk, hogy a lehető legtöbb embernek nyújthassuk a lehető leghasznosabb segítséget. Minden igyekezetünkkel és minden cselekedetünkkel e filozófia beteljesítésén fáradozunk.”

Jelen pillanatban a leginkább úgy ismernek engem, mint az OnlyOneTV netes hálózatának vezérigazgatóját. Valamennyi műsorunk közül a The Bitcoin Show bizonyult messze a legnépszerűbbnek, így jelenleg is azon dolgozunk, hogy további 10 nyelven is elérhetővé tegyük. A legtöbb házigazdánk New Yorkban lesz, de Skype-on keresztül lesznek mások is, máshonnan. Már egy ideje meghirdettük, hogy – és egyébként továbbra is – megfelelő nyelvismerettel rendelkező Bitcoin-rajongókat keresünk; egyelőre feleannyi emberünk van, mint amennyit keresünk. Nagyon fontosnak tartom, hogy más nyelveken is elérhető legyen a műsor; elvégre a Bitcoin globális pénz, és az OnlyOneTV is globális hálózat. Nekünk itt az a küldetésünk, hogy a lehető legtöbb embernek nyújthassuk a lehető leghasznosabb segítséget. Minden igyekezetünkkel és minden cselekedetünkkel e filozófia megvalósításán fáradozunk.

BT: Hogyan találtál rá a Bitcoinra és miért passzolsz össze vele annyira?

BW: A Twitteren. Akkoriban úgy 12-13 ezer követőm volt. Elejtettem valami megjegyzést a FEDről, már nem is tudom, pontosan mit, mire valaki azt írta, hogy érdemes lenne ránzénem a Bitcoinra. Én meg kíváncsi lettem, hogy egyrészt mi ez, kicsit később pedig arra, hogy miben különbözik például a PayPaltől vagy a MoneyBookers-től? Az illető türelmesen válaszolgatott a kérdéseimre, így végül meg is néztem a linket, amit küldött. Mindez 2010. októberében történt. “Okés” – gondoltam magamban – “Megnézem ezt a linket”. Megnyílt az oldal, olvasgattam, és elcsodálkoztam; “Ez tényleg valóság? Ez tényleg működhet?” Mi több, rátaláltam egy már üzemelő piacra – váltóra -, az MtGoxra is. Láttam, hogy óriási lehetőségek rejlenek ebben az egészben.

Teljesen rákattantam.

Ahogy az a geekek esetében általában lenni is szokott, teljesen rabul ejtett, sőt, egyenesen a megszállottjává váltam. Az ezt követő négy-öt nap alatt alig ettem és aludtam; erősen emlékeztettem azoknak a nevelő célzatú reklámoknak a második alakjára, ahol előbb egy normális embert mutatnak be, majd egy lezüllött drogost. Tény, teljesen rákattantam. Minél többet tudtam meg róla, annál többet akartam tudni még – míg végül rá nem döbbentem, hogy kellene még ehhez egy jó, összefüggő, átfogó és érthető magyarázat. Nem telt bele egy nap, és már meg is volt a weboldalam. Amint beindult, ellenőriztettem a közönséggel az összeszedett adataiamat, begyűjtöttem a visszajelzéseket, és tovább finomhangoltam az összeállítást. Az oldal pedig be is izzott, mint egy rakéta: megszületett az első konyhanyelvű ismertető a Bitcoinhoz, vállalkozó kedvű önkéntesek pedig 12 nyelvre fordították le két-három héten belül. Nagyon népszerű lett, én pedig azt érezhettem, hogy valami jót tehettem az emberiségért – amire mindig is törekedtem.

Időről-időre kaptam olyan felkéréseket is különböző médiumoktól, hogy vállalnék-e egy interjút Satoshival – mintha azt hitték volna, hogy én valahogyan őt képviselem. És bár ott volt ő maga is a fórumokon egészen idén áprilisig, de tudomásom szerint egyetlen interjú-felkérésre sem válaszolt soha. Így természetesen jómagam is azt feleltem mindig, hogy nem, nem vállal interjúkat. Ott volt Gavin is, ő interjúzgatott, majd valahogy megtalált engem. Láthatólag a BitcoinMe.com miatt mindenki azt hitte, hogy én vagyok a Bitcoin hivatalos képviselője. Számtalanszor el kellett magyaráznom, hogy ilyesmiről szó sincs, és még csak szakértője sem vagyok a Bitcoinnak, nemhogy képviselője – de mivel Satoshit nem tudták mikrofonvégre kapni, ezért helyette engem nyaggattak folyamatosan. Rádió, tévé, újságok, magazinok, minden, ami csak eszedbe jut. Nem hinném, hogy lenne akár csak egyetlen olyan jelentősebb pénzügyi újság, magazin vagy globális TV-hálózat, ami meg ne interjúvolt volna az elmúlt három-néhgy hónap során.

De visszatérve újra a témához, ott voltam a társammal együtt, és éppen az OnlyOneTV beindításán munkálkodtunk. Bitcoin Show még nem volt, viszont vagy 27 műsort készültünk indítani. Egy nap aztán a társamnak elege lett az egészből, mondván, hogy én mást sem csinálok, mint csak ülök és beszélek a Bitcoinról. Mivel ekkor már fizettek is a beszédért, arra gondoltam, hogy akkor talán csinálhatnánk egy Bitcoinos műsort is. Leforgattuk az első epizódot, ami rögtön hozott is négy új szponzort, azért heti műsor helyett átálltunk inkább napira, átlagosan heti öt adással – és máris 14 új szponzorunk lett! Egyértelművé vált tehát, hogy óriási az érdeklődés a Bitcoin iránt; mi vittük az egyetlen Bitcoinos műsort, a hirdetők pedig el akarták érni a közönségünket. És így érkeztünk el a jelenhez.

BT: Ihletett ötletnek bizonyult a Bitcoin-konferencia megszervezése. Most, hogy már az egész lezajlott, így visszatekintve mi volt a legkedvesebb mozzanatod az egész koferenciából?

BW: A kedvenc mozzanatom…? Hű, abból tényleg nagyon sok volt. Az előadók jó baátaim voltak, így már előre tudtam, mit fognak mondani – ami persze nem azt jelenti, hogy ne lettek volna mind kiválóak. De a saját, személyes kedvencem talán mégis a nyitóbeszédem volt, amikor egyszerre szólhattam minden jelenlévőhöz, érezhettem a szeretetüket és a lelkesedésüket. És bár csak azt mondtam el újra, amit már ők is jól tudtak, akkor is izgalmas volt az egész; ez volt az első Bitcoin-konferencia, így szó szerint történelmet írtunk. Leginkább csak ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor először találkoztak élőben az internet vagy épp a Facebook megalkotói.

Le kell szögeznem azonban, hogy ez konferencia volt, nem pedig sajtótájékoztató. Nem a médiáról vagy a nyilvánosságról szólt, hanem arról, hogy találkozhassanak, ismerkedhessenek és kapcsolatokat építhessenek ki egymással a felhasználók, a fejlesztők és a vállalkozók. A konferencia előtti és utáni találkozók, a magánbeszélgetések és a műhelymunkák voltak a legjobbak. Ment az ötletelés és a kapcsolatépítés – az ottani élő találkozások és ismeretségek nyomán pedig mára már számos újabb, közös projekt is beindult. A világ legkiválóbb elméi kart karba ötve dolgoznak a szükséges infrastruktúra kialakításán és fejlesztésén.

Mindettől függetlenül azonban a média is élénken érdeklődött. Az egyik első szponzorunk a Meze Grill lett, és náluk aztán mindenki ott volt: Reuters, NPR, CNN International, Al Jazeera English… minden nagyobb médium képviselői megfordultak ott; a tulaj is teljesen elámult.

Amint ezeket az akadályok ledőltek, a Bitcoin is éppen úgy fel fog pörögni, ahogyan a Facebook.

Nagyon sokat elmond a média érdeklődése; ők ugyebár azért érdeklődnek, mert a közönség is érdeklődik. Bármi is a véleményük, bárhogyan is állnak a dolgokhoz, az érdeklődés ténye mindenképp adott – ami pedig nem is csoda, tekintve, hogy soha korábban nem működött még semmi hasonló. Fogalmazhatnánk akár úgy is, hogy előbb feltalálták az elektromosságot, majd az internetet, most pedig épp a Bitcoint – a modern technika három nagy áttörése.

A Bitcoin összetettebb és részletgazdagabb, mint a legtöbb bitcoinos sejtené. Felfedeztük a szkriptelést, amiről szintén beszámolunk a műsorban; nagyon jó, rengeteg mindenre képes, skálázható (a Bitcoin bármilyen új kriptográfiai algoritmust tud használni), előre is kompatibilis, szóval igazán zseniális. És ahogy az emberek egyre többet tudnak meg a Bitcoinról, úgy lesz egyre izgalmasabb az egész.

Mondogatom már egy ideje, hogy jelenleg a Bitcoin három legnagyobb problémája a biztonság, a likviditás és az árfolyamkockázat – de legfeljebb három hónapon belül meg is lesz oldva mindegyik. Amint ezeket az akadályok ledőltek, a Bitcoin is éppen úgy fel fog pörögni, ahogyan a Facebook.

BT: Bruce, június közepe óta a Bitcoin mintha szenderegne. Láthatjuk ezt a fórumokon és a kereskedelemben is. Stagnál vagy csökken a piaci tőkésítés is. Szerinted ez komoly gondot jelent? Mi történik?

BW: Nos, tény, hogy jelenleg még a Bitcoin vadnyugati korszakát éljük. Új technológia, új határvidék… és az emberek lassan kezdenek is rájönni, hogy ez nem olyan, mint az email – hogy biztonságosabbnak kell lennie. A hitelkártyákkal és a PayPallel ellentétben a Bitcoin tranzakciói visszafordíthatatlanok, és az ember nem lehet mindig biztos az ügyfeleiben.

Olyan ez, mintha egy zsák aranyat tartana az ember a merevlemezén, csak ezt sokan még nem értik igazán. Ez nem olyan, mint a hagyományos fájlok és dokumentumok. Egy ellopott biztonsági másolat az eredeti példányt is veszélyezteti. Biztonságba helyezni sem egyszerű; szakértők is követtek már el olyan hibákat, amelyek következtében katasztrofális veszteségeket kellett elszenvedniük.

A tényleges vadnyugaton voltak ún. vadmacska-bankok: bement az ember egy apró faluba, kitett egy cégért, rajta a “Bank” felirattal, átvette a betéteket, majd néhány hónappal vagy évvel később egyszerűen meglépett a pénzzel. Ez történt a mybitcoinnal is – ha emlékszel még a hírhedt 33. epizódra. A sztori jelenleg is kibontakozóban van, és még messze nem ért véget. Óriási csalás volt, több ezer felhasználótól loptak el összesen több millió dollárt szisztematikusan, a kezdetektől fogva. Az egész a bizalomról szól, és mint kiderült, ebben a bizonyos entitásban nem lehet megbízni, hiába működött már igen régóta. 2009. januárjában indult el a Bitcoin, 2009. áprilisában már be is regisztrálták a mybitcoin.com-ot, júniusban vagy júliusban pedig már be is indult a szolgáltatás, még az MtGoxot is megelőzve. Tényleg ők voltak a legelső Bitcoinos inztémény a világon.

Azonban voltak gondok a vevőszolgálattal; eleve nem válaszoltak a levelekre, és az elveszett jelszavakat sem szolgáltatták vissza. Egyáltalán semmiféle “Elfelejtetted a jelszavad?”-funkció nem volt az oldalon. Gondoltuk, hogy ez az igazi üzleti modelljük: ha elveszted a jelszavadat, ők egyszerűen átveszik a bitcoinjaidat; jó kis szivatás. A mybitcoin tulaja nem fedte fel magát, de mivel akkoriban még az egész közösség névtelenségbe burkolózott, ezért senki nem is gyanakodott emiatt. Én és persze Gavin voltunk az elsők – vagy legalábbis az elsők között voltunk -, akik a valós fényképünkkel jelentünk meg a fórumon.

Nem adtak igazi okot a gyanakvásra – pedig sokkal többen vesztették el náluk a bitcoinjaikat, mint ahányan hajlandóak bevallani. Nem vagyok biztos benne, hogy én lettem volna a legnagyobb betétes; gyanítom, a többiek egyszerűen csak túlságosan is szégyellik bevallani, hogy mennyire pórul jártak.

Visszatérve azonban az eredeti kérdésedre, ez a nagy bankrablás elriasztotta az embereket. Az árfolyam csak bukdácsol, és ezen nincs is mit csodálkozni. A hozzá nem értők őrült tempóban adtak túl a bitcoinjaikon és hanyatt-homlok menekültek – de persze nem is lehet hibáztatni őket; csak annyit tudtak, hogy óriási átverés történt, de azt már nem, hogy a gond csak egy bizonyos weboldallal volt, nem a Bitcoin rendszerével. A hozzáértők meg persze ezt kihasználva vásároltak is őrült tempóban, de mostanra nagyjából kiegyenlítődött a helyzet, az árfolyam beállt, aki el akart adni, az eladott, aki venni akart, az vett. Mivel az árfolyamtól eddig az emelkedést szoktuk meg, ezér, ennek a hiányát már “krach”-ként értékeljük, de ez végső soron érthető is a közelmúltbeli nagy bizonytalanságok nyomán.

A 3-6 hónapon belül megjelenő szoftverektől mindenki eldobja majd az agyát. Minden meg fog változni.

A korábban már említett, jelenleg is fennálló három legnagyobb probléma legfeljebb három hónapon belül meg lesz oldva. Ezt követően úgy terjed majd a rendszer, mint a veszett fene, az árfolyam újra a magasba szökik, és nagyobb lesz az érdeklődés, mint valaha.

BT: Ez a három hónap becslés vagy megérzés? Ismersz olyan embereket, akik ezeken a három hónapos időkeretű projekteken dolgoznak? Honnan veszed ezt a három hónapot?

BW: Sokan mondanak el nekem sok mindent, sok projektbe – titkosakba is – beavatnak. Szinte minden frissen indult vállalkozás igyekszik megoldani ezeket a problémákat, és persze közülük is elsősorban és leginkább a biztonság kérdését, hogy megvédhessék az embereket egyrészt saját maguktól, másrészt pedig a külső támadóktól. Dolgoznak a likviditáson is, hogy éppen olyan könnyen vehessen az ember bitcoint, mint ahogyan kávét, és persze a kockázati tényező orvoslásán. Elvégre senki nem fogadhat el nyugodt szívvel bitcoint, ha közben folyton azon kell rágódnia, hogy mikor zuhan megint a mélybe az árfolyam – főleg akkor nem, ha egyébként is minimális haszonkulccsal dolgozik. Valahogyan nekik is garantálni kell a kockázatmentes biztonságot.

Az teszi igazán izgalmassá ezt az egészet, hogy minden olyan gyorsan történik. Nagyon sok ragyogó elme fektetett irdatlanul sok érzelmi, szellemi, technikai és anyagi tőkét ebbe az egészbe. A 3-6 hónapon belül megjelenő szoftverektől mindenki eldobja majd az agyát. Minden meg fog változni.

Bruce Wagner a BitcoinMe.com tulajdonosa, az OnlyOneTV vezérigazgatója és a The Bitcoin Show házigazdája. New Yorkban él, a jelen interjút pedig Tokióból adta nekünk, Skype-on keresztül.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.