Látogatás egy kínai bitcoin bányában

2014-08-20

A The Coinsman nevű blog szerzője a Pekingben élő Jacob Bitsmith. A blogger a közelmúltban Kína északkeleti részére látogatott, és utazása során lehetősége nyílt egy helyi, ipari méretű bitcoin bánya meglátogatására. A látogatásról fényképes beszámolót tett közzé a blogján.

A leírtakból kiderül, hogy a bányának helyet adó gyárüzem a legközelebbi repülőtértől nagyjából egy órányira, viszonylag gyéren lakott mezőgazdasági szántóföldek közepén helyezkedik el.

kínai bitcoin bánya

kínai bitcoin bánya

Már megérkezésekor feltűnt Bitsmith-nek az épületből hallatszó szokatlanul erős zaj, ami távolról leginkább egy feldühödött méhraj zúgásához volt hasonló, majd az épületbe belépve elviselhetetlen fülsiketítő monoton zsibongássá változott. A fülsiketítő zaj a több tízezer ASIC bányászchip, illetve a több tucatnyi ipari ventillátor működéséből származott. (Bitsmith egy hangfelvételt is készített a zajról, amelyet szintén megosztott a blogján.)

bányászgépek

bányászgépek

A szokatlan zaj után a rendkívüli hőségre figyelt fel Bitsmith, mivel az ipari ventillátorok folyamatos hűtése ellenére sem esik soha 40 Celsius fok alá az épület hőmérséklete, illetve állandóan kering benne a forró szél.

40 Celsisu fok

40 Celsius fok

A bánya összesen 2500 darab bányászgéppel rendelkezik. Minden egyes gép 230Gh/sec teljesítményre képes, a gépek összteljesítménye így közel 500 Thash/sec, azaz a bitcoin hálózat összteljesítményének nagyjából pillanatnyilag a 0,3 %-a.

bányászgépek2

bányászgépek

 

bányászgépek3

bányászgépek

A bánya havonta közel 300 érmét képes kibányászni (aktuális árfolyamon 147 000 dollárt), aminek a havi villanyszámlája körülbelül 55 000 dollár. A költségekhez hozzájön még a karbantartó személyzet (3 fő) fizetése, akik 24 órában gondoskodnak a bánya felügyeletéről. A személyzet gyakorlatilag a bányában lakik, havonta maximum csak 4-5 napra hagyják el az épületet.

bányászgépek4

bányászgépek

A bánya egyik zuga, egy elavult Avalon gép temetőt is magában rejt.

Avalon temető

Avalon temető