Vendégmunkások és bitcoin

2011-09-17

Szerző: GoWest

Egyre több valutát lehet már bitcoinra váltani és vissza, de még mindig nem eleget; az infrastruktúra jelenleg is épül, így még beletelhet némi időbe, mire minden elkészül ahhoz, hogy egy újabb igen jelentős tömeg is használatba vehesse a bitcoint – jelesül a vendégmunkások.

Példának okáért filippinók ezrei dolgoznak Kanadában és küldenek pénzt rendszeresen az otthon maradottaknak, de e küldeményeik tekintélyes hányadát nyelik el a tranzakciós díjak. A Western Union például nem kevesebb, mint 10%-ot fölöz le a küldeményekből, így minden útnak indított 100 CAD-ból csak 90 érkezik meg ténylegesen a Fülöp-szigetekre.

Vagy, másik példa: mexikóiak az USÁban. Csak 2007-ben az USÁban dolgozó mexikóiak mintegy 24 milliárd USD-t küldtek vissza Mexikóba. Mindkét etnikum jelenlegi balszerencséje azonban, hogy a szülőföldjük pénznemével egyelőre egyetlen váltó sem foglalkozik, így kénytelenek továbbra is tűrni a szabadrablást. (Persze ha átállhatnának bitcoinra, valamennyi váltási költség akkor is lenne oda is, vissza is, de ez az összeg messze alatta maradna a fent említett 10%-nak.)

A kenyaiak azonban már örülhetnek, mivel nemrégiben beindult egy kenyai váltó is. Hány kenyai dolgozik Európában vagy az USÁban, és kapna kapva az alkalmon, hogy az eddiginél jóval olcsóbban küldhessen haza pénzt? Az üzenet egyértelmű: a fejlődő világban is adott a kereslet egy olyan csereeszköz iránt, mint a Bitcoin.

Meddig kell hát még várniuk vajon a mexikóiaknak és a filippinóknak? Gyanítom, már egy évet sem. A kereslet adott, és csak egyre fokozódik, így már a kínálat is csak idő kérdése. Adjunk hát egy kis időt a Bitcoinnak, hogy kiépíthesse a megfelelő infrastruktúrát, majd nézzünk rá újra úgy egy év múlva, és vessük össze az akkori árfolyamot a mostanival. Adios!

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.