A Counterparty Ethereum implementációja

2014-11-29
Counterparty

Counterparty

Nagyjából két hete, hogy a Counterparty bejelentette, fejlesztői sikeresen implementálták az Ethereum programozási nyelvét, egy Turing Complete (Turing-teljes) programozási nyelvet, így a felhasználók mostantól már ezzel a kibővült funkcionalitással használhatják a Counterparty protokollt.

Jelenleg alapvetően két út létezik arra, hogy bővítsük a Bitcoin hálózat nyújtotta funkciókat: a Bitcoin blokkláncra építkezve kiterjesztjük a protokollt (pl.: Counterparty), vagy egy teljesen új blokkláncot hozunk létre a kiterjesztett funkciókhoz (pl.: Ethereum).

A tervek szerint az Ethereum egy saját blokklánc-nyilvántartáson nyugvó, Turing-teljes szerződést feldolgozó és végrehajtó platform lesz majd, ha elkészül valamikor a jövőben. Azonban az Ethereum saját blokklánc-nyilvántartásával kapcsolatban jelenleg még számos technikai kérdés tisztázatlan, illetve vitatott.

A Counterparty ezzel szemben egy már jelenleg is működő platform, amely a Bitcoin blokklánca nyújtotta biztonságot felhasználva, közvetítő személy nélkül teszi lehetővé a különböző pénzügyi instrumentumok cseréit. Ráadásul, a mostani fejlesztésnek köszönhetően az Ethereum projekt által tervezett összes fejlesztés már most elérhetővé vált a Counterparty platformján.

Ez azt jelenti, hogy mindazok az „okos szerződések”, amelyek majd egyszer talán elérhetőek lesznek az Ethereum platformján, a Counterparty-n keresztül, a Bitcoin blokkláncát használva, már most is megvalósíthatóak!

Az „okos szerződések” tulajdonképpen a blokklánc tranzakcióinak a kiterjesztését jelentik, tehát az egyszerű vétel-eladáson túl olyan plusz tulajdonságok implementációját, amelyek lehetővé teszik a szofisztikáltabb megállapodások blokkláncba történő programozását.

Tulajdonképpen maga a Bitcoin blokklánc is rendelkezik néhány hasonló, okos-szerződés alapfunkcióval, és mivel jelenleg a Bitcoin blokklánca a legbiztonságosabb szabvány, amely ráadásul évek óta létezik és működik, sokan eddig sem tartották szerencsésnek az Ethereum független blokklánc fejlesztésének az ötletét. Tehát a Counterparty bejelentése mindenképpen pozitív hír.

Rengeteg funkciót és értéket képviselnek a blokklánc köré épített különböző platformok. Azt viszont ma még senki nem tudhatja biztosan, hogy melyik Bitcoin protokoll fejlesztés válik majd egyfajta szabvánnyá, azaz, hogy melyik bizonyul a legbiztonságosabbnak, amely kiemelkedhet a többi közül .

Ami valószínűsíthető, hogy a Counterparty mostani bejelentése csak a kezdete, vagyis alapja, számos további fejlesztésnek. Továbbá az is elképzelhető, hogy a Counterparty nemrég bejelentett fejlesztése az Ethereum projektjének a bukását, illetve az eddig sem túl népszerű független blokklánc ötletének a vesztét vetíti előre.