Bitcoin okostelefonra

2011-07-10

Brandon Iles Android-fejlesztő Google-alkalmazott a szabadidejében alkotta meg egy társával közösen az Androidos Bitcoin alkalmazást, melynek felhasználói könnyedén csereberélhetik egymás között a bitcoinjaikat pusztán az okostelefonjuk és ezen alkalmazás segítségével.

Brandon Iles fényképe

Hasonlóan a bitbillekhez, az Androidos alkalmazás is QR-kódokkal operál: ha szeretnénk valamennyi bitcoint átküldeni egy másik számlára, úgy egy QR-kódot jelenít meg a készülékünk képernyőjén, amit aztán az összeg fogadója egyszerűen beszkennelhet a saját okostelefonjával, és a bitcoinok máris útra kelnek hozzá.

Nem probléma az sem, ha az ember elveszíti a készülékét, mivel a bitcoinjai szinkronizálódnak a Google-fiókjával és oda is backupolódnak, így szükség esetén onnan bármikor helyreállíthatja a kártyáját.

Brandon elmondása szerint bár jelenleg még leginkább csak a “hacker-típusú emberek” értékelik a Bitcoint, idővel egyre jobban elterjedhet a baráti kapcsolatok útján – annál is inkább, hogy a tranzakciós díj itt teljesen fakultatív és akár mellőzhető is.

Hozzátette még azt is, hogy mivel biztonság tekintetében egyelőre “eléggé vadnyugatias” a Bitcoin világa, ezért a Bitcoinos alkalmazása jövendőbeli, tervezett fejlesztéseinek listáján kiemelt helyen szerepel a PIN-kódos védelem lehetősége is. Tervez továbbá beépített váltót, melynek segítségével bármelyik hagyományos pénznemre átszámolhatunk bármekkora Bitcoin-mennyiséget.

Búcsúzóul figyelmeztet mindenkit arra, hogy az (egyébként 2.2-es (Froyo) és afölötti Androidokon futó) alkalmazás még nem kiforrott, jelenleg is fejlesztés alatt áll, és így akár el is veszíthet bitcoinokat, ezért egyelőre mindenki csak óvatosan és kis mennyiségekkel próbálgassa.

Forrás: android application

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.