Regisztrált pénzügyi szolgáltatóvá lépett elő a Bitcoinica

2012-04-22

Szerző: Jon Matonis

Saját, friss bejelentése szerint a Bitcoinica sikeresen véglegesítette a vállalati szerkezetét és jegyeztette is be magát regisztrált pénzügyi szolgáltatóként Új-Zélandon. Az önmagát csak “mindenki bitcoin-kereskedelmi platformjaként” jellemző oldal gyakorlatilag minden, a hagyományos pénzügy világából ismert haladó kereskedelmi funkciót elérhetővé tesz a bitcoin-kereskedők számára is, és garantálja az állandó likviditást.

A Bitcoinica 2011-ben robbant be a Bitcoin-színtérre az első valóban jól működő és megbízható, tőkeáttételes bitcoin-ügyletek lebonyolítására is lehetőséget adó szolgáltatóként. Zhou Tong, a fiatal alapító és fejlesztő természetesen számos kihívással kellett szembenézzen, de mindvégig töretlenül kitartott, és valóban szép eredményeket ért el. Az oldal egyre fejlettebb, profibb és egyre nagyobb forgalmat is bonyolít le.

A vállalat bejelentése szerint a “Bitcoinica egy kísérletként indult, melynek célja az volt, hogy a bitcoin-kereskedők számára is elérhetővé tegye a hagyományos devizatőzsdékről ismert, haladó szintű kereskedelmi opciókat. A fogadtatás elképesztően pozitív volt, az érdeklődés óriási, és ennek megfelelően nagyon örülünk is, hogy kiszolgálhatjuk ezt a rendkívül jelentős igényt.” Majd hozzátették még a következőket is:

Természetesen tisztában vagyunk az áttekinthetőség és a legitim pénzügyi szolgáltató szervezetekkel szemben támasztott elvárásoknak való megfelelés fontosságával, ezért meg is tettük a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy regisztrált szolgáltatóként bocsáthassuk felhasználóink rendelkezésére a következő pénzügyi szolgáltatásokat: (1) hitelszerződéses hitelnyújtás, (2) pénz- vagy értékátutalás, (3) fizetőeszköz-kezelés és -kibocsátás, (4) pénzváltás, (5) tőzsdei kereskedelem.

A Bitcoinica tehát nem bitcoin-vásárlásra vagy annak hagyományos pénzekre váltására való, hanem a bitcoin-árfolyam alakulására vonatkozó spekulációra; ehhez meg is adnak minden eszközt, és 100 bitcoing garantálják a folyamatos likviditást. Természetesen a bitcoint használják alapegységként, így az árfolyamot is BTC/USD formátumban fejezik ki. Elvileg rövid időn belül bővítik majd a kínálatot más pénznemekkel is, de ehhez a hagyományos váltók, így például az MtGox likviditásához kell igazodniuk, mivel azoknál csapódnak le a kockázataik. Jelenleg egy, a CFD piacához hasonló kereskedelmi platformot üzemeltetnek, csak épp szabványosított szerződésméretek nélkül, így inkább a hagyományos devizakereskedelemhez hasonló élményt nyújtanak és bőven elegendő bitcoint tartanak raktáron ahhoz, hogy bármikor teljesíthessenek bármilyen rendelést.

Mivel nagyon gyorsan reagáltak a piac igényeire, ezért igen rövid idő alatt is rendkívül sokat értek el. Peter Vessenes, a CoinLab vezérigazgatója szerint “[A Bitcoinica] lényegében egy online devizatőzsde. Az egyetlen dolog, ami zavar benne, az a kódbázisa: a Rails platform nem kifejezetten ideális pénzügyi kereskedelemhez, mivel nem kínál megfelelő könyvvizsgálati lehetőségeket.” Bár az állami bejegyeztetés akutsa még mindig erősen vitatott téma bitcoinos és szabadbankos körökben, a már meglévő és a leendő ügyfelek bizalmát mindenképp fokozhatja a Bitcoinica iránt. A végső sikerük igazi kulcsa azonban mindenféleképp a platformjuk minél hathatósabb tökéletesítése lesz.

Zhou Tong és a Bitcoinica azonban ettől függetlenül, már most is 54.060$-t tesz zsebre havonta a kereskedelmi ügyletek után, mégpedig a következőképp: először is, bárki kereskedhet náluk, bármekkora összeggel, már akár csak egy dollárral vagy egy bitcoinnal is. Ahogy a devizakereskedelemnél, úgy itt sincs megbízási díj, csak az ajánlatok értékén múlik minden. Vételi és eladási rendeléseket mindenfajta hitelezés nélkül, vagy legfeljebb 10:1 arányú hitelezéssel lehet leadni. Az átlagosan 1,2 millió BTC-s havi forgalmának köszönhetően a Bitcoinicának nem okoz különösebb nehézséget a vételi és eladási ajánlatok belső összepárosítása. Tekintve, hogy a “párosítatlan” fedezeti arányuk általában 50%-os, az ügyfelekkel kapcsolatos MtGoxos kereskedések árrésprémiumjait figyelmen kívül hagyva a Bitcoinica havonta átlagosan 600.000 BTC-s forgalmat bonyolít le 1,7%-os belső “súlyozott” árréssel, ami így 10.200 BTC nyereséget jelent. 5,30$-os bitcoin-árfolyammal számolva tehát ez havi 54.060$-t tesz ki. Valóban jó a csúcson lenni.

Új-Zéland jól ismert a fizetőipar körében – és bár ez a bejegyzés még nem egyenértékű egy helyi banki engedéllyel, már ez is lehetővé teszi számos “bankszerű” szolgáltatás lebonyolítását az ügyfelek részére. Ez a struktúra ideális harmadik féltől származó fizetések és betétek fogadására, ügyfelek részére történő számlanyitásra és hitelezett devizakereskedelmi ügyletek lebonyolítására. A Bitcoinica bejegyzésének részletei itt tekinthetőek meg.

A Bitcoinnak – a pénznek és a protokollnak is egyaránt – az csak jó, ha több, a többinél előrelátóbb állam/közigazgatási körzet is verseng a Bitcoin-innovátorokért és ennek megfelelően igyekszik is minél jobban egyengetni az útjukat, minél zavartalanabb működési lehetőségeket biztosítani a számukra. Így senkinek nem kell az USA-ra várnia, és az államközi verseny jó hatással lehet a túlzottan szigorú, fojtogató jogrendű területekre is.

Mi több, ha a bitcoin összesített pénzmennyisége soha nem is fogja még csak megközelíteni sem a hagyományos pénzek mennyiségét, akkor van bármi szabályoznivaló is rajta egyáltalán? Ahogy Max Keiser is fogalmazott az egyik nemrégibeni műsorában, “Zhou Tong méltó ellenfele lehet Jamie Dimonnak vagy Lloyd Blankfeinnek is – jómagam pedig azért támogatom, mert egy olyan bankellenes pénz ügyét pártolja és viszi előbbre, amely eséllyel szállhat szembe a JPMorgan Chase és a Goldman Sachs bankáraival is. Csak remélhetjük, hogy nem is fogja eladni magát majd valamikor útközben.

Twitteren itt követheted a szerzőt.

Forrás: Forbes

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.