Bitcoin: így néz ki egy lufi

2013-03-17

Szerző: Alex Hern

Nem az a kérdés, hogy kipukkan-e – csak az, hogy mikor. Ez ugyanis abszolút lufi-anatómia:

Ez az innovatív, szövevényes kriptográfián alapuló, tökéletesen decentralizált és meghackelhetetlen értéktárként működni hivatott Bitcoin piaci tőkésítettségének grafikona, amely a jelenleg forgalomban lévő összes bitcoin összesített értékét mutatja. Ez az érték pedig jelenleg valamivel félmilliárd dollár fölött tetőzik.

Bizonyos értelemben a bitcoin a fedezetlen pénz abszolútuma: az értéke kizárólag attól függ, hogy milyen mértékben hajlandóak elfogadni az emberek árukért és szolgáltatásokért cserébe. Ez a hajlandóság pedig elsősorban attól függ, mennyire lehet bízni abban, hogy a jövőben is hasznos értéktár, fizetőeszköz és könyvelési egység marad-e ez a pénz. Míg azonban a hagyományos pénzek esetében ezt a bizalmat a hátterüket adó kormányok és jegybankok erősítik, addig a Bitcoin hátterét egy komplex, lényegében kőbe vésett és megváltoztathatatlan szabálykészlet szolgáltatja, amely adott időközönként, folyamatosan csökkenő ütemben bocsát ki újabb bitcoinokat egészen a 22. század elejéig, amikor is mindörökre lezárul a kibocsátás, és onnantól kezdve már csak és kizárólag az addig forgalomba hozott bitcoin-mennyiséggel lehet majd gazdálkodni.

Jelenleg a bitcoin igen jól használható szürke ügyletekhez és natív digitális pénzként – de ugyanígy megvan benne a potenciál számos más, különböző webes szolgáltatás finanszírozására is. Mindez azonban még nem ad választ arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen miért is nőtt az értéke több, mint háromszorosára január óta. Ha erre vagyunk kíváncsiak, úgy inkább a történelmet érdemes tanulmányoznunk; volt már ilyen jelenség úgy háromszáz évvel ezelőtt is.

A South Sea Company részvényeinek esete a történelem egyik – ha nem A – leghírhedtebb lufija. Az őrület tetőpontján egy házaló is szerzett magának kétes hírnevet azzal, hogy “egy rendkívül előnyös, bár közelebbről pontosan senki által nem ismert vállalkozást kivitelező társaság” részvényeit árulta – és persze színét sem látták utóbb soha többé.

A kortárs feljegyzések további fontos tanulsága, hogy alig akadt olyan ember, aki valóban elhitte volna, hogy amit vásárol, az valóban rendelkezik valamiféle saját értékkel. A legtöbben azonban egyáltalán nem voltak naívak és nem hittek az irreális megtérülésben. Épp ellenkezőleg: tökéletesen tisztában voltak vele, hogy egy lufiba fektetik a pénzüket, de bíztak benne, hogy még időben és haszonnal tudnak majd kiszállni az egészből, még mielőtt az elkerülhetetlenül összeomlana. Egyeseknek ez még valóban sikerült is. A legtöbbeknek azonban – természetesen – nem.

Eléggé hasonló epizód látszik most kibontakozni a Bitcoin ökoszisztémájában is. És most nem csak Hugo Rifkindről van szó, aki véletlenül keresett 41 fontot a bitcoinnal, és nem is csak Timothy Lee-ről, az Ars Technica szerzőjéről, aki befektetéseinek közel egytizedét tartja bitcoinban, és aki január óta így megtízszerezte a bitcoinba fektetett pénze értékét.

Míg ugyanis a bitcoin árfolyama az egekbe szökött, a tényleges használata csak elhanyagolható mértékben nőtt. Elég csak egy pillantást vetni az összes tranzakciót megmutató blockchain.info-ra, hogy megállapíthassuk: ha összérték tekintetében nem is, de pusztán számszerűleg a legnagyobb forgalmat, a legtöbb tranzakciót a SatoshiDICE szerencsejáték bonyolítja le egymagában. Mi több, a bitcoin egyre emelkedő árfolyama is jó eséllyel inkább visszafoghatja majd a rendszer gazdaságát, a bitcoinjaik elköltése helyett inkább azok megtartására ösztönözve az embereket abban a reményben, hogy fog még jóval följebb is menni az árfolyam.

A kipukkanás tehát csak idő kérdése. A jelenlegi csúcson a legkisebb szikra is elég lesz ahhoz, hogy egy pillanat alatt negatívba fordítsa a trendet. 2011-ben az akkori lufit az akkori legnépszerűbb bitcoin-váltót, az MtGoxot ért katasztrofális hackertámadás pukkasztotta ki. Ezúttal azonban még nagyobb a tét. Olyan magasan jár az árfolyam, és olyan sok pénzt “fektettek” olyan sokan a bitcoinba, hogy a hangulat pesszimistába fordulásakor bizony igen durva jeleneteknek lehetünk majd szemtanúi, ahogy mindenki igyekszik majd elsőként kikeveredni a pénzével a slamasztikából.

Forrás: New Statesman

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.