Az új EU-s áfa szabályozás a bitcoin szempontjából

2015-02-07
Brusszel

Az Europai Bizottsag epulete

Az internetes szolgáltatások EU-s áfa szabályozásának a területén az utóbbi évek legjelentősebb változása lépett életbe 2015. január elejétől.

A változás lényege: az elektronikus szolgáltatások áfa teljesítési helyét a szolgáltatást igénybe vevő lakhelyéhez rendeli a módosítás. (Eddig a szolgáltatónak a székhelyén kellett megfizetnie az áfát.) Mindez tehát azt jelenti, hogy adott szolgáltatónak minden olyan tagállamban adókötelezettsége keletkezik, ahonnét szolgáltatásait magánszemélyek igénybe veszik. Hogy adókötelezettséget teljesíteni tudja, a szolgáltatónak muszáj rögzítenie a szolgáltatásait igénybe vevő magánszemélyek címét, tartózkodási helyét.

A bitcoin szempontjából több kérdést is felvet a módosítás: sokan gondolják úgy, hogy a kötelező cím megjelölés alapvetően kriptopénz ellenes álláspont, hiszen a bitcoin egyik lényegi elemét, az anonimitást korlátozza.

A kevésbé borúlátóak azzal érvelnek, hogy az új szabályozás nem írja elő az adott ügyfél személyazonosságának az azonosítását, csupán csak tartózkodási helyének a megadását. Így például a bitcoinnal fizetők esetében, a szolgáltatónak csak az IP címet, vagy a számlázási címet kell rögzítenie. Banki folyószámláknál az lesz a meghatározó, hogy hol használja fizetésre bankszámláját a számlatulajdonos, illetve hogy hol van a számlázási címe.