A hongkongi MyCoin befektetői platform felszívódott az ügyelek pénzével

2015-02-09
MyCoin

MyCoin

Frissítés: (2015.02.13.) a hongkongi nyomozó hatóság erősen túlzónak minősítette a MyCoin botránnyal kapcsolatban korábban kiszivárogtatott információkat, mivel vizsgálata alapján a befektetői fantomcég valójában 43 befektetőtől, összesen nagyjából 8 millió USA dollár értékben csalt ki jogellenesen hongkongi valutát. A The South China Morning Post cikkében említett 3000 cserbenhagyott befektető, illetve a közel 400 millió dolláros kár a MyCoin valótlan statisztikáján alapult.

A The South China Morning Post mai cikkében arról olvashatunk, hogy bedőlt a MyCoin elnevezésű, hongkongi székhelyű bitcoin kereskedői-, és befektetői platform. A hír valószínűleg komoly negatív visszhangot ad majd a bitcoinnak, jóllehet a kínai MyCoin-nak gyakorlatilag szinte semmi köze nincsen a kriptopénzhez.

Az alábbi felvételen például egy MyCoin “konferenciába” nyerhetünk betekintést, ahol a meghívott vendégek komoly befektetői tanácsokat kaptak és adtak egymásnak.

A klasszikus piramisjáték elvre épülő platform pazar nyereséget és bónuszt (Mercedes-Benz személygépkocsi, extra jutalék, stb.) ígért a befektetőknek, amennyiben hongkongi dollárért „bitcoin szerződést” vásároltak, azonban ezeknek a szerződéseknek valójában nem sok közük volt a bitcoinhoz. Többek között a felvételen láthatóhoz hasonló rendezvényeken próbáltak minél több ügyfelet beszervezni. A csalássorozat részleteinek felderítésén a hatóságok már dolgoznak.

A napilap értesülései szerint, a MyCoin tavaly decemberben egyoldalúan megváltoztatta szerződésének feltételeit, és már meglévő befektetőinek csak abban az esetben engedte meg befektetésük kivételét, ha maguk helyett egy új befektetőt hoztak. A „játékszabályok” módosítása után, január elején, renoválási munkálatokra hivatkozva, bezárt a platform irodája, és nem túl meglepő módon, azóta sem nyitott ki.

Hogy a cég mögött valójában kik is állnak egyelőre ismeretlen, sajtóinformációk szerint közel 3000 befektető bukta a pénzét, a csalással összegyűjtött összeg állítólag 400 millió USA dollárnak felel meg.