Közeleg a Namecoin ideje…?

2011-11-18

Szerző: Sean Gallagher

Az USÁban a közelmúltban beharangozott, és nyomban érthetően komoly ellenérzéséket is kiváltott, a DNS-szolgáltatást még kiszolgáltatottabbá tevő Stop Online Piracy Act újra ráirányíthatja a reflektorfényt a Namecoin mindeddig meglehetős csendben dolgozó csapatára, a Dot-BITre, akik lényegében egy új, az ICANN hatáskörén kívül eső legfelső szintű domain (TLD) megteremtésén munkálkodnak proxik, kriptográfia és egy maroknyi DNS-szerver felhasználásával. Az elképzelés szerint ezzel egy olyan netes névteret hoznak létre, ahol valóban névtelenül lehet majd elhelyezni, kezelni és adni-venni a domainneveket.

Eddig több, mint 4.000 domainnevet regisztráltak a Dot-BIT virtuális legfelső szintű domainjével, a .bit-tel. Ezeket a domaineket csak azok láthatják és érhetik el, akik vagy egy olyan proxyszolgáltatót használnak, amely a projekt elosztott adatbázisából (is) meríti az információit, vagy pedig akik a projekt két nyilvános DNS-szerverének egyikét használják.

És bár ez nem egy igazi “sötéthálózat” (mint amilyen például a Tor névtelenítő hálózatának a .onion domainje), azért a mainstream internethez sem tartozik teljesen, így leginkább csak “homályhálózatnak” nevezhetjük. Azt azonban egyelőre nem tudhatjuk, hogy végeredményben mennyire is tud majd ellenállni ez a virtuális TLD a kormányok és az internet-szolgáltatók cenzúrájának, és hogy hogyan és miként tud majd megbirkózni a regisztrált domainek egyre gyarapodó számával.

Hogyan is működik ez?

A Dot-BIT a Bitcoin technológiájából átalakított P2P-hálózatra, a Namecoinra épül. Szülőjéhez hasonlóan a Namecoin is kriptográfiai zsetonokkal, úgynevezett namecoinokkal működik. .bit-es címet namecoinon lehet venni, amit a bitcoinhoz hasonlóan vagy “bányászhat” az ember, a hálózat üzemeltetésére és a tranzakciók kezelésére fordítva a gépe erőforrásait, vagy vásárolhat bitcoinért vagy hagyományos pénzért. Végső soron tehát mindegyik megoldással támogatja a rendszert is egyben.

A bitcoin-csaphoz (faucet) hasonlóan van namecoin-csap is, ahonnan az ember kaphat pár “cseppnyi” namecoint ingyen – bár erre nincs akkora szükség, mint a bitcoin esetében, mivel jelen állás szerint nagyjából 1,6 namecoin ellenében lehet regisztrálni egy új domainnevet, ami pedig átszámítva mindössze mintegy 5 amerikai centet jelent.

A regisztrált neveket a rendszer semmilyen formában nem kapcsolja össze az ember nevével, címével vagy telefonszámával, csak a kriptográfiai azonosítójával, a Bitcoinhoz hasonló lehetőséget biztosítva így a névtelenségre. Amint regisztrálta az ember a domainnevét, egy JSON-formátumú frissítési kérelemmel máris aktiválhatja azt, összekapcsolva a nevet egy DNS-sel – vagy a megfelelő IP-címek és hosztnevek megadásával, amit a Dot-BIT proxijain és nyilvános DNS-szerverein keresztül a rendszer elosztott adatbázisában tárolnak el.

Egyszerű, nemde?

Szintén a Bitcoinhoz hasonlóan a Namecoin is az elsőknek kedvez, mivel az egyszer már regisztrált nevet itt sem veheti el senki az azt regisztrálótól, csak ő maga adhatja át – vagy még inkább el – valaki másnak, ha úgy látja jónak. Márpedig a jelek szerint valóban sokan is számítanak komolyabb eladási lehetőségekre a későbbiekben, mivel például az audi.bit címre ellátogatva (amihez (Firefoxos böngészes esetén a FoxyProxy használata is szükségeltetik a .bit-es domainek felkereséséhez) is azt olvashatja az ember, hogy ez a domainnév eladó.

Kellemetlenség azonban, már a projekt egyik fő vonzerejét tekintve, hogy míg a viszonylagos biztonságot és névtelenséget valóban biztosíthatja a rendszer a DNS-információk cseréjéhez, addig a netszolgáltatók cenzúráját már nem feltétlenül háríthatja majd el. Ha ugyanis a SOPA-hoz hasonló törvényekkel illegalitásba taszítják a .bit-es TLD-t is, úgy igen gyorsan lekapcsolhatják és lefejezhetik az egész rendszert (értve ezalatt annak a saját, belső DNS-ét) portblokkolás vagy másfajta szűrőeljárások útján. Mivel pedig itt nem állnak a rendelkezésre például a Tor “rejtett” .onion domainjéhez hasonló névtelenítő routing-megoldások, ezért a .bit-es domainnevek üzemeltetőit és azok látogatóit sem feltétlenül tudja majd megvédeni.

Jelen pillanatban tehát még nem állapítható meg egyértelműen és teljes bizonyossággal, hogy pontosan mit is érhet el majd a Namecoin – már azon túl, hogy mindenféleképp egy érdekes és tanulságos kísérlet egy újszerű DNS-rendszer megalkotására -, de akárhogy is, legalább nyújt még valamit, amire költheti az ember a BTC-it.

Forrás: Ars Technica

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.