Bitcoin Plus-interjú

2011-11-19

Szerző: Matt Cropp

Ahogy nő a Bitcoin gazdasága, úgy válik egyre specializáltabb tevékenységgé a bányászat. A legelszántabb bányászok között valóságos “fegyverkezési verseny” dúl; egyre erősebb videókártyákat vesznek és egyre komplexebb bányászgépeket állítanak össze maguknak, olyan extrém fogyasztással és hőkibocsátással, hogy emiatt egy bányászt egyszer rendőrségi rajtaütés is ért már, mert azt hitték, hogy házi marihuánaültetvényt ápol. Donny Nadolny azonban alaposan felforgatta ezt a trendet, amikot beindította a Bitcoin Plus-t. Ez ugyanis nem más, mint egy böngésző-alapú bányásztársulás kifejezetten azoknak, akiknek egy közönséges CPU-n kívül semmi egyéb nem áll rendelkezésükre bányászat céljára. Hogy jobban megérthessük Donny projektjének logikáját és logisztikáját, felkértem őt egy interjúra:

The Bitcoin Sun: Hogyan foglalnád össze egy-két bekezdésben a Bitcoin Plus lényegét?

Donny Nadolny: A Bitcoin Plus egy olyan weboldal, melynek segítségével bárki könnyen elkezdhet bitcoint bányászni. Én magam például meglehetősen szakértő felhasználónak tartom magam, de helyenként még nekem is okozott fennakadásokat a Bitcoin. De gondolom, az élményeim eléggé tipikusnak mondhatóak, és nyilván ugyanígy keresztülmentek már ezen a folyamaton nagyon sokan mások is:

1.) Olvasott az ember valahol a bitcoinról és a bányászatról.
2.) Letöltötte a hivatalos klienst, és legalábbis amikor erre még volt benne lehetőség, rákattintott a “Generate Coins”-ra.
3.) Várt egy-két napig, de persze teljesen hiába, és egyetlen bitcoinnal sem lett gazdagabb.
4.) Még jobban utánaolvasott a témának, így megtudta, hogy érdemi eredményeket csak akkor remélhet, ha csatlakozik egy bányásztársuláshoz.
5.) Keresett egy bányásztársulást és csatlakozott hozzá.
6.) Letöltött egy dedikált bányászklienst és beállította azt a társuláshoz.
7.) Végre elkezdhetett bitcoint termelni.

Azt hiszem, elég könnyen egyetértésre juthatunk abban, hogy ez egy igen macerás folyamat. Ezért is határoztam el, hogy leegyszerűsítem az egészet pusztán annyira, hogy az embernek csak egy bizonyos weboldalra kelljen ellátogatnia, és ott ráklikkelnie a “Start Generating”-re. A Bitcoin Plus tehát lényegében a bitcoin-bányászat egy jelentősen leegyszerűsített módja.

TBS: A veterán bitcoinosok között elég nagy az egyetértés azt illetően, hogy a CPU-s bányászat korának már rég leáldozott, és hogy most már csak az egyre erősebb és minél több GPU-t láncba fűző bányászgépekkel remélhet az ember valamennyi nyereséget egyáltalán. A te szolgáltatásod azonban láthatólag az alkalmi / leendő / érdeklődő / kíváncsiskodó bányászokat célozza meg; mi ösztönzött arra, hogy vesd el a közmegegyezéses vélekedést és új utat keress?

DN: Igen, abban valóban igen nagy az egyetértés, hogy CPU-val már semmire sem megy az ember, és hogy csak GPU-val érhet el bármit is egyáltalán – azonban szerintem ez egy kapitális tévedés, mégpedig akkora, hogy rövidesen épphogy a CPU-s bányászat teheti valóban gazdaságtalanná a GPU-s bányászgépeket. Ezt pedig azért gondolom így, mert a dedikált GPU-s bányászgépek nyeresége ugyebár mindig az előzetes befektetések és az áramfogyasztás függvénye – viszont a CPU-alapú Bitcoin Plus-t bárhonnan használhatja az ember, köztük olyan helyeken is, ahol egyáltalán nem kell bányászati költségekkel számolnia, mert az adott helyszínen nem ő fizet az áramért – például a munkahelyén, egyetemen vagy kollégiumban. És minél többen állnak rá erre – pusztán az egy szem CPU-jukkal -, úgy éri meg majd a veterán bányászoknak egyre kevésbé az áramfaló GPU-s bányászgépeik működtetése, míg végül kénytelenek lesznek ténylegesen lekapcsolni azokat. A Bitcoin Plus beágyazható verziója pedig csak rátesz erre még egy lapáttal.

TBS: Mi dönti el, hogy mekkora részesedést kapnak az oldalad felhasználói a hozzájárulásukért? Meghatározott százalékos részesedést fizet a BCP, vagy ez mindig a társulás éppen aktuális összesített számítókapacitásának a függvénye?

DN: Mindig is versenyképes részesedést akartam fizetni, mivel azt akarom, hogy minél többen használják a Bitcoin Plus-t és úgy általában a Bitcoint is. Én jelenleg (2011. május 29.) az össztermelés mindössze 3%-át teszem zsebre. Tudomásom szerint ezzel messze a legolcsóbb vagyok a részesdés-alapon fizető bányásztársulások között.

TBS: Mennyire futott fel a Bitcoin Plus, amióta beindítottad?

DN: Elég jól, sőt, mi több, nagyon jól – messze a legnépszerűbb oldal, amit valaha is üzemeltettem. Pontos számokat és hashrátát inkább nem mondanék, de azt minden további nélkül elárulhatom, hogy abszolút elégedett és boldog vagyok a népszerűségével, és teli vagyok tervekkel és ötletekkel arra vonatkozólag, hogy hogyan tehetném még jobbá a rendszert.

TBS: Van például egy olyan plugin is, ami lehetőséget ad az embereknek arra, hogy másoknak bányásszanak. Milyen elképzelés áll emögött?

DN: Ez egy beágyazható bányász, ami pár sornyi JavaScripttel egyből munkára fogja bárkinek a CPU-ját a háttérben, aki csak ellátogat az ember weboldalára. Az elképzelés pedig abban áll, hogy ezzel a weboldalak tulajdonosai kiválthatják (vagy legalábbis kiegészíthetik) a hagyományos hirdetésmegjelenítésből származó bevételeiket. A hagyományos hirdetésmegjelenítés ugyebár az alapján fizet, hogy hányan látják az egyes hirdetéseket, és hányan kattintanak rájuk, míg az én megoldásom inkább az emberek érdeklődésére és figyelmére épít. Ha el tudod érni, hogy a látogatóid legalább egy félórát eltöltsenek az oldalaidon, úgy 60x annyi bevételre számíthatsz, mint egy olyan oldal tulajdonosa, amelynek a látogatói 30 másodpercenként új oldalakra ugranak tovább. Már a kezdet kezdetén több video- és audio-streaming-oldal üzemeltetője keresett meg, hogy nagyon szívesen vállalnák a Bitcoin Plus bétatesztelését, mivel ez a modell tökéletesen illeszkedik az övékéhez: nekik is relatíve kevés látogatójuk van ugyan, viszont akik vannak, azok sokáig ott is maradnak, akár több tíz percen át. Még egy nonprofit oldal is jelentkezett, mondván, hogy az egyik adakozójuk ajánlotta a figyelmükbe ezt a megoldást, és szívesen kipróbálnák ezt a “látogató-bányásztatást” az adománygyűjtés kiegészítéseként. Ezt én is fantasztikus ötletnek tartottam. Az API segítségével pedig a programozók számos további ötletet is megvalósíthatnak a beágyazható bányászon keresztül.

TBS: Meglátásod szerint milyen hatással lesz a Bitcoin Plus-ra (ha lesz egyáltalán bármilyennel is) az, ha a bányászgazdaság bevételi forrása egyre inkább áthelyeződik majd a frissen generált bitcoinokról a tranzakciós díjakra?

DN: Nem gondolom, hogy ez túl sok mindenen változtatna. Bárhogy is alakulnak a díjak, a bányászat mindig és mindenféleképpen lehet nyereséges, csak meg kell találni a módját. Elvégre definíció szerint a bányászok üzemeltetik a hálózatot, és amíg a Bitcoin népszerű marad, és használják tovább, addig a bányászok is mindig meg fogják kapni az őket megillető jutalmat a munkájukért és a befektetéseikért.

Forrás: The Bicoin Sun 3., 14-15. old.

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.