Íme a világ első bitcoin-bébije

2013-06-10

Szerző: Stacy Cowley

Ez a csecsemő egy bitcoinban kifizetett termékenységi kezelési ciklus eredménye.

SAN JOSE (CNNMoney)

Ezt a képet Dr. C. Terence Lee, egy brea-i (Kalifornia) székhelyű termékenység-specialista mutatta be azzal a megjegyzéssel, hogy “Ezt a csecsemőt bitcoinért vásárolták.”

Ami természetesen nem azt jelenti, hogy itt most egy, az internet sötét zugaiban leboltolt emberkereskedelmi ügyről lenne szó; csupán egy bitcoinban kifizetett, lefagyasztott embriótranszfer-ciklusról – és ennek eredményeképp születhetett meg a képen látható gyermek. Lee tudomása szerint ez az első alkalom, hogy valaki bitcoinban fizetett egy ilyen kezelésért.

Ez a gyermek Lee eddigi legnagyobb – és vitán felül a legaranyosabb – győzelme a pácienseinek a bitcoinos fizetés előnyei felől való meggyőzése érdekében folytatott kampányában.

Jelenleg mintegy 11 millió bitcoin van összesen forgalomban, amelyek összesített “piaci értéke” 1,4 milliárd dollár körül mozog. És bár egyre több helyen vásárolhat már az ember bitcoinért mindenfélét, azért még mindig nem váltak a hétköznapi tranzakciók valóban mainstreamnek mondható fizetőeszközévé.

Amely helyzeten egyebek mellett Lee is ezer örömmel változtatna; ő maga is a bitcoin gazdaságának egyik korai úttörője: rendelője ajtaján is büszkén hirdeti egy tábla, hogy itt bizony bank- és hitelkártyák mellett bitcoinnal is lehet fizetni.

Bár tény, ismeri el Lee, hogy önmagában ez a tábla még semmiféle extra forgalmat nem hozott.

“10-40 páciens érkezik naponta” – mondta a Bitcoin 2013 konferencián nemrégiben megtartott előadása során -, “de soha senki még csak meg sem kérdezte, hogy mi is az a bitcoin egyáltalán.”

Így hát Lee további lépéseket tett: közzétett egy hirdetést a Redditen még tavaly, “férfi termékenység-kiértékelést” – lényegében spermavizsgálatot – kínálva összesen 15 bitcoinért (akkoriban nagyjából 5$ körül állt a bitcoin árfolyama)

És végül lett is egy jelentkező, bár mint kiderült, őt valójában a legkevésbé sem érdekelte a spermaszáma, csak egyszerűen szeretett volna a világ feltehetőleg első bitcoinban fizetett orvosi szolgáltatásának igénybevevője lenni. (Bár Lee azért derűsen megjegyezte beszámolójában, hogy mint kiderült, az illetőnek egyébként igen jó minőségű volt a spermája.)

Lee teljesen véletlenszerűen lett a bitcoin lelkes hirdetője: egyszerűen csak belefutott a bitcoinba még úgy egy éve valahol a neten, és megragadta a közösség szenvedélye.

“Érdekesnek tartottam ezt az egészet” – mondta el utóbb, az előadását követően. – “Ahogy hétköznapi emberek igyekeznek közös összefogással visszaszerezni a kontrollt a saját pénzügyeik felett. Én pedig úgy voltam vele, hogy ebben magam is szívesen támogatnám őket – és így magam is beléptem a körbe.”

És bár beletelt néhány hónapba, míg megtalálta ezt az első kísérleti nyulát, ezt követően már felbátorodott, és a már meglévő páciensei némelyikével is elkezdett beszélni a témáról. Kérdezte őket, hogy élnének-e a lehetőséggel, ha jelentős kedvezményt ajánlana a bitcoinos fizetésre?

Mint mondta, egyesek erre valahogy úgy reagáltak, mintha fiolányi kokainban vagy heroinban kérte volna a fizetséget. Végül azonban többen is tettek egy próbát a bitcoinos fizetéssel – mígnem aztán egy szép napon Lee megütötte a főnyereményt: egy pár, akik előzőleg már három gyermeket hoztak világra a segítségével, ismét visszatértek hozzá a negyedikért.

“Mint mondták” – mesélte Lee -, “bár ők maguk nem értik ezt az egész bitcoin-dolgot, de áldott legyen a szívük, színtiszta lojalitásból mégis hajlandóak voltak kipróbálni – én pedig 50%-os kedvezményt ajánlottam nekik.”

Egy nagy összegű bitcoin-tranzakció lebonyolítása azonban nem olyan egyszerű, mint egy hitelkártya lehúzása. Lee ügyfelei 1.000$-ral tartoztak neki a szolgáltatásaiért, így Lee-nek előbb utána kellett járnia, hogy hogyan és miként vásárolhatnak teljesen biztonságosan egy ekkora összegnek megfelelő bitcoin-mennyiséget.

Mint mondta, akkoriban még közel sem volt erre olyan sok lehetőség, mint manapság, így ez egy eléggé “vak vezet világtalant”-helyzetnek bizonyult.

Lee végül a CryptoXChange-et – egy mára már elfüstölt, ausztráliai székhelyű bitcoin-váltót – választotta; segített a pácienseinek fiókot regisztrálni és elutalni a pénzt egy helyi bankon keresztül. A folyamat lebonyolítása több napot vett igénybe. Végül azonban minden tekintetben megtérültek a fáradozásaik: Lee megkapta a bitcoinjait, a pár pedig a negyedik gyereket.

Mi több, Lee a bitcoin árfolyam-ingadozásának köszönhetően még külön is jól járt ezen az üzleten, mivel az a 30 bitcoin, amit ezért a kezelésért kapott, ma már mintegy 3,600$-t ér, busásan behozva így még azt az igen tekintélyes kedvezményt is, amit Lee annak idején felajánlott a bitcoinos fizetésért cserébe.

Vannak persze mélységek is a csúcsok mellett; idén áprilisban a bitcoin árfolyama 266$-os rekordcsúcsra szárnyalt, majd mindössze néhány óra leforgása alatt 165$-ra esett vissza. Az ilyen mértékű árfolyam-ingadozások pedig komoly kockázatot jelentenek minden kereskedőnek.

Lee azonban a maga részéről állítja, hogy az sem zavarná különösebben, ha a bitcoinjai teljesen értéktelenné válnának. Ő és a csapata jól elszórakoznak ezzel az új technológiával, új embereket ismernek meg általa, és élvezik mindazt a gazdasági újdonságot, amit ez a fizetési forma hoz magával. Mi több, azóta számos további páciensét is sikerült megnyernie a bitcoin ügyének.

A Bitcoin-konferencián tartott előadását pedig azzal a megjegyzéssel zárta, miszerint mielőtt elindult volna a konferenciára, végeztek egy ultrahangos vizsgálatot egy szintén bitcoinban fizető páciensen, és úgy tűnik, rövidesen megszülethetnek majd a világ első bitcoin-ikrei is.

Forrás: CNNMoney

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.