Árfolyam: az alacsony is magas

2011-09-20

Szerző: Kit Dotson

A nyár elején a spekulánsok rohama messze meghaladta a piac tűrőképességét, így az árfolyam június 8-án kb. 32$ körül tetőzött – majd erőteljes, több hónapon át tartó visszaesés következett, ahogy a lufi leereszteett, végül pedig stabilizálódás 5 dollár körüli magasságban.

Ami nem is rossz eredmény, ha figyelembe vesszük azt a tényt is, hogy az elmúlt hónapok során számos kellemetlen esemény tépázta meg a közösséget, kezdve váltók meghackelésétől tárcák elvesztésén át egyéb technikai problémákig, figyelmetlenségig és felelőtlenségig.

Mindezt egyesek, így például Timothy B, Lee, a Forbes bloggere olyan súlyosnak vélte, hogy egyrészt feltette a kérdést, hogy vajon hol áll majd meg a bitcoin értékvesztése, másrészt pedig, némi vizsgálódás és hasonlítgatás után hangot adatt ama véleményének is, miszerint a bitcoinnak befellegzett:

És bár a bitcoin elszánt rajongói eddig is mindig kihasználták az alacsony árfolyamokat a nagybevásárlásra abban a szilárd meggyőződésben, hogy lesz még újra sokkal magasabb is az árfolyam, jelen helyzetben ez már kevés lehet, mivel a bitcoin várva várt és remélt gyors elterjedése elmaradt. Mi több, egyre többen bátortalanodtak el vagy untak rá az ez egészre és vették ki a pénzüket a rendszerből, tovább vágva a fát az árfolyam alatt. Ez a folyamat immár jó két hónapja tart, és most még gyorsulni is látszik. Tartok tőle, hogy innen már nincs visszaút.

A 32$-ról 5$-ra való visszaesés valóban kritikusnak tűnhet – de csak akkor, ha teljes egészében figyelmen kívül hagyjuk az előzményeket. Azok ugyanis világosan mutatják, hogy áprilisban például még csak 1$ körül járt a BTC árfolyama. Sokkal inkább ez a gyors felfúvódás volt tehát rendkívüli esemény, nem pedig a néhány dolláros értékszint; így akkor sem kellene aggódnunk a Bitcoin miatt, ha az árfolyam akár az előbb említett áprilisi szintre is esne vissza – elvégre áprilisban is élt és virult a rendszer és a gazdaság is. Lee tehát finoman szólva is túlzásba esett a balsejtelmével.

A visszaesésben szerepet játszott a piac egészébe vetett bizalom általános megrendülése is – maga a rendszer azonban semmit sem vesztett a használhatóságából. Mi több, erre a lufifelfúvódásra majd -leeresztésre egy sor újítással, fejlesztéssel, ismeretterjesztéssel és a rendszer népszerűségének folyamatos fokozódásával párhuzamosan került sor. A piac stabilitásának azonban természetesen nem tettek jót az olyan esetek, mint például az MtGox meghackelése, a Bitomat technikai hibája, vagy épp a MyBitcoin-botrány, ami a becslések szerint mintegy 75.000 BTC-vel rövidíthette meg a gazdaság egészét.

A MyBitcoin vesztesége azért is kellemetlen, mivel fennállása alatt ez az oldal afféle bitcoinos PayPalként is működött, széles körben használták (szinte minden bitcoinos webbolt élt vele), így a kereskedelem újbóli fellendítésének nagyon jót tenne, ha mihamarabb elfoglalná a MyBitcoin helyét egy másik, hasonló szolgáltatás. Amint létrehoz és beindít valaki egy ilyet, úgy várható máris a piac újbóli felelevenedése.

Érték van, csak stabilitás kellene

Egyebek mellett kitér még az elemzésében Lee arra is, hogy más, saját értékkel szintén nem rendelkező pénzeket – így például a dollárt – egyszerűen az tartja életben, hogy sokan használják őket – nagyon, nagyon sokan. Tény, hogy a bitcoint egyelőre nem forgatják annyian, mint az USD-t, azonban ettől függetlenül létezik, a szubkultúra aktívan használja, kiaknázva a ritkaság és a viszonylagos hamisíthatatlanság előnyeit. Mi több, a feketepiacok léte és működése is gondoskodik a bitcoinok társadalmi értékének és használhatóságának megőrzéséről.

Ahhoz azonban, hogy a bitcoin valóban befuthasson, teljes és tényleges stabilitásra van szüksége, amit pedig leginkább egy kellően széles és szilárd felhasználói bázis biztosíthat. Az sem gond, ha a stabilizálódás történetesen 1$ körüli árfolyamon következne be – csak legyen meg a szilárd alap. Ez ugyanis nagyban tompíthatja az esetleges későbbi újabb spekulációs lufikat, valamint megfelelő környezetet biztosít a technológia és a rá épülő alkalmazások további fejlesztésére.

Okkal feltételezhetjük, hogy mostanra már valóban teljesen leeresztett a lufi, így újra ideálisak a piaci körülmények. Túljutottunk a nehezén.

És sokat tanultunk is a fejleményekből, váltókról és e-tárcákról egyaránt. Az MtGox megerősítette a biztonsági rendszerét, és sokat fejlesztett a szolgáltatásain is; töretlenül fejlődik a talán legkomolyabb kihívójuk, a Ruxum is. Magának a Bitcoinnak az alaprendszere pedig rezzenéstelenül vészelt át mindent, kellőképpen szilárdnak és biztonságosnak bizonyult. Most már csak a közösségen múlik, hogy ki-ki megtalálja a maga helyét, és munkához lásson.

Forrás: SiliconAngle

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.