Időt ad India a bitcoinnak

2013-08-18

Szerző: Elizabeth Ploshay

Érdekes lépést tett a bitcoin ügyében a világ második legnépesebb – és egyben az egyik legtechnológia-központúbb – országának Tartalékbankja. Az 1.232.530.000-as lélekszámú ország illetékes pénzintézete ugyanis friss bejelentése tanúsága szerint úgy döntött, hogy megpróbálja inkább az egyre jobban inflálódó rúpia értékét újra megerősíteni ahelyett, hogy a bitcoint gáncsolná. Ez utóbbit, mint mondták, egyelőre inkább csak figyelemmel kísérik, de konkrét lépéseket, szabályozást egyelőre legalábbis nem terveznek. India a már említett adottságai miatt is különösen termékeny talajnak bizonyulhat a bitcoinos vállalkozások számára, a Tartalékbank e bejelentése pedig feltehetően bátorítólag is hat majd mindazokra, akik ilyesféle elképzeléseket forgatnak a fejükben.

Fogalmazhatnánk tehát úgy is, hogy “időt kaptak” India leendő bitcoinos alkotói a fejlesztésre és infrastruktúra-építésre; “lássatok neki, mutassátok meg, mit tudtok, aztán majd meglátjuk, hogy is lesz az a szabályozás” – mintha csak ezt üzenné a Takarékbank. A helyi bitcoin-közösség így – legalábbis egyelőre – kellő lelki nyugalommal láthat neki bitcoinos üzletek és vállalkozások fejlesztésének, illetve a szélesebb nyilvánosság tájékoztatásának a digitális kriptopénz előnyei felől, különös tekintettel annak a potenciális gazdasági növekedés-serkentő lehetőségeire. Így ha úgy is döntene majd a későbbiekben az indiai kormány, hogy most viszont már ideje lesz szabályozni a dolgokat, addigra már a helyi bitcoin-közösség is kellőképpen felkészülhet majd erre.

Mindennek – lényegileg – épp épp az ellenkezője zajlik az USÁban, ahol is épp nemrégiben kezdett az eddigieknél is mélyrehatóbb tájékozódásba egy illetékes kormányzati (belügyi) hivatal annak érdekében, hogy minél több adatot gyűjthessen össze a jelenleg hatályos tervekről, folyamatokról és előírásokról annak érdekében, hogy még jobban és hatékonyabban kezdhessék szabályozni a bitcoint – így az ottani bitcoinos vállalkozásoknak egyre kevesebb a “szabad”-idejük, egyre több korlátot emelnek köréjük. És bár az USA szenátusa egyelőre csak tájékozódik a jelenlegi körülmények felől, a helyi bitcoin-közösségnek így is egyre kevesebb ideje maradt már csak arra, hogy kellőképpen felkészüljön a várható újabb korlátozások megfelelő kezelésére.

Bár 2009-es indulása óta összességében a bitcoin mindeddig töretlen és rendületlen fejlődést produkált, az indiai kormány és a Tartalékbank még többet is szeretne látni, mielőtt bármiféle iránymutatást vagy szabályozást fogalmazna meg a kriptopénzzel kapcsolatban. A Tartalékbank szóvivője úgy nyilatkozott, hogy konkrétan a “további fejleményekre” lesznek kíváncsiak a Bitcoin gazdaságában, és egyelőre nem áll szándékukban elkezdeni szabályozni azt. E megközelítés helyességét pedig történelmi példák hosszú sora igazolja; példának okáért, az internet is jelentős részben köszönhette a 2000-es évek eleji lendületes fejlődését és virágzását egyszerűen annak, hogy akkoriban az USA kormánya is várakozó álláspontra helyezkedett az internettel szemben.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.