Tegyünk le a hagyományos üzletekről

2011-12-19

Szerző: GoWest

Ideje valóban őszintén szembenézni a tényekkel – vagyis hogy pontosan milyen nehézségek is hátráltatják a bitcoin elterjesztését a hagyományos üzletek körében még akkor is, ha a lehető legjobb kiinduló feltételeket feltételezzük. Képzeljük el például azt, hogy kivétel nélkül minden egyes bitcoin-váltó elfogad bank- és hitelkártyákat is, közvetlenül. Bármennyire is igyekeznének, még ebben az esetben sem tudnák sehogyan leszorítani az ilyen befizetések díját egy már valóban nagyon nagylelkű 2% alá – és még idáig is csak akkor nyomhatnák le, ha soha egyetlen visszatérítéses csalótól sem kellene tartaniuk (márpedig bizony kellene, ilyen esetben).

Ha ehhez hozzávesszük még a nagyjából 0,5%-os váltási díjat is, akkor összesen máris 2,5%-os “bitcoin-használati díjról” beszélhetünk az első pillanattól fogva – amely érték pedig már önmagában is elég magas ahhoz, hogy kapásból semlegesítse a bitcoinos fizetésnek a rendszer saját természetéből fakadó, költségkímélő előnyeit és így a kereskedők által ezek miatt a bitcoinos vásárlóknak esetlegesen felajánlható kedvezményeket is. Innentől kezdve pedig már nincs is egyáltalán semmi értelme bitcoin ellenében kínálni egy olyan terméket vagy szolgáltatást, amit hagyományos fizetőeszközökkel is megvehet az ember. Ennek fényében pedig már érthetjük azt is, hogy miért is nem tudott lebonyolítani soha egyetlen eladást sem egyáltalán a Cheaper-in-Bitcoins (= bitcoinnal olcsóbb), és hogy miért nem fog soha bitcoint elfogadni az Amazon.

Sokat beszélünk továbbá a bitcoin kapcsán a jótékonysági és nonprofit szervezetek támogatásáról is – azonban pusztán azért, hogy adakozhasson, éppúgy nem fogja senki kezét-lábát törni a bitcoin-beszerzés érdekében, mint ahogyan a hagyományos pénzen is megvehető termékekhez és szolgáltatásokhoz bitcoin ellenében való hozzájutás érdekében sem, mivel ez ebben az esetben is csak egy felesleges kitérőt, plusz lépést jelentene. Hasonlóképp nem fog csak azért bitcoint venni senki, hogy indie-zenét vegyen, hogy bloggereknek adakozzon (sajnos…) vagy hogy shareware-szoftvert vegyen. Ettől függetlenül persze a független alkotóknak, szerzőknek és szoftverfejlesztőknek érdemes elfogadniuk bitcoint amolyan második jövedelemforrásként, de ez soha nem fogja a jövedelmük néhány százalékosnál nagyobb hányadát kitenni. Valamennyi bitcoin mindenképp csörgedezik ugyan majd a zsebükbe, de pusztán ők önmagukban nem fogják fellendíteni a bitcoin elterjedését.

A hagyományos online üzleteket és a jótékonysági szervezeteket tehát lehúzhatjuk a térképről bitcoin-terjesztés szempontjából – de akkor mégis mi marad még…?

1.) Illegális piacok. Ahol elsődleges és sarkalatos pont a lehető legmagasabb fokú névtelenség, ott a bitcoint mindig szívesen fogják látni. Eleve is egy bizonyos illegális piac kapcsán került először igazán reflektorfénybe a bitcoin, és az a bizonyos piac mindmáig is igen sikeresen működik. Miután a bitcoin nyilvánvaló előnyöket biztosít az ilyen piacok kereskedői és vásárlói számára is egyaránt, vitathatatlan, hogy rövid időn belül el fog terjedni ezekben a körökben.

2.) Virtuális piacok. Virtuális pénzeket persze lehet venni hitelkártyával is, ám ebben az esetben az ember mindenféleképpen egy bizonyos platformhoz lesz kötve – míg ellenben bitcoinnal gond nélkül mozgathatja a pénzét a különböző virtuális világok között (már amennyiben azok mindegyike támogatja a bitcoint is). Ez pedig már egy valóban remekül felhasználható, sokmilliárd dolláros piac, amelyre lehet és érdemes is építeni.

3.) Nemzetközi piacok. Soha nem létezett még könnyebb módja a határokon átívelő pénzmozgatásnak. E téren számtalan üzletnek és vállalatnak jöhet jól a bitcoin mozgékonysága és rugalmassága.

4.) Online szerencsejátékok. Az online szerencsejátékok és a bitcoin azért alkotnak fantasztikusan jó párost, mert – megint csak – soha nem létezett még könnyebb, gyorsabb és fájdalommentesebb módja annak, hogy az ember visszavonja a nyereményeit az online kaszinókból. A bitcoin előtt ez igen fáradságos macerás procedúra volt, bitcoinnal azonban végtelenül leegyszerűsödik. Ez pedig már önmagában is elég motiváció az online szerencsejátékosoknak ahhoz, hogy vegyék a fáradságot a bitcoin-beszerzésre és -használatra.

5.) Befektetés. Ha az 1.), 2.), 3.) és 4.) terület egyaránt eléggé befut, akkor a bitcoin továbbra is vonzó befektetés lehet mindazok számára, akik szeretnék a hagyományos pénzekből valami biztosabba menekíteni a vagyonukat, valamint azoknak is, akik szeretnék diverzifikálni a nemesfém-portfoliójukat. Az egyre súlyosbodó államadósság-válságok pedig csak még vonzóbbá tehetik a bitcoint e téren.

A Bitcoin gazdasága még csak ezzel az öt területtel is többmilliárd dollárosra gyarapodhat. Ezt figyelembe véve pedig nem is érdemes különösebben aggodalmaskodnunk amiatt, hogy az Amazon és a Wikipédia mikor kezd el végre bitcoint is elfogadni; elvégre a Bitcoin ereje nem a hagyományos dolgokban rejlik.

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.