Kína új bitcoin-kereskedőinek több, mint a fele nő

2013-11-30

Ezrek vetik magukat a rizikós bitcoin-őrületbe Kínában (Photo/Xinhua)

Drámaian megnőtt a kínai bitcoin-kereskedők száma novemberben, ahogy a virtuális pénz árfolyama elérte az 1.100$-t. A Huobi kínai bitcoin-kereskedelmi platform, illetve a Beijing Morning Post jelentése szerint az új kereskedőknek több, mint a fele nő.

Li Lin, a Huobi vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt hónap során igen komoly változáson ment keresztül a kínai bitcoin-kereskedők demográfiai összetétele. Míg ugyanis azelőtt leginkább az IT- és a pénzügyi szektorból érkeztek a kereskedők, addig a novemberben érkezett újoncok már az élet minden területéről, és már több is közöttük a nő, mint a férfi.

A felhasználói kör hirtelen kibővülése nyomán a kereskedőoldal az addigi háromról tíz főre bővítette ki az ügyfélszolgálata létszámát, de még így is igencsak meg kell küzdeniük az újoncok áradatával.

Áprilisban is sok új felhasználó érkezett az árfolyam hirtelen fellendülése nyomán, és nem volt ez másképp most sem, amikor 200-ról 1.100$-ra szárnyalt az árfolyam az elmúlt hónap leforgása alatt.

Az újoncok egyike egy 50-es éveiben járó férfi, aki komolyan megdöbbentette az oldal személyzetét, amikor egy előzetes konzultációt követően egy jókora köteg bankjegyet vett elő a zsebéből és vett rajta náluk bitcoint – és vált ezzel az egyik legidősebb ügyfelükké is egyben. De persze nincs hiány fiatalokban sem: ifjú irodisták és hivatalnokok is sok ezer jüan készpénzt öntöttek a bitcoin-kereskedelembe.

Yao Guangzhi elemző azonban a szárnyaló árfolyam ellenére is óvatosságra int; mint mondta, a bitcoin kockázatossága már akkor megduplázódott, amikor az 500$-os árfolyamot meghaladta. A bitcoin-kereskedőkre leselkedő legnagyobb veszélyt pedig a még mindig tisztázatlan jogi kérdések jelentik. Mert bár tény, hogy legalábbis egyelőre a világ legtöbb országa, köztük Kína és az USA sem tiltotta még be kifejezetten a bitcoint, de ugyanígy nem is legitimálták.

Mi több, a bitcoin értéke nagyban függ az USA kormányának politikájától is, mivel ha az ottani illetékesek bármiféle jó hírrel örvendeztetnék meg a piacot, az nagy valószínűséggel a bitcoin árfolyamának azonnali visszaesését is maga után vonná. A nemzetközi kereskedelem meghatározó (60%-ot is meghaladó részesedéssel bíró) pénzneme pedig még mindig az amerikai dollár.

Piaci bennfentesek figyelmeztettek továbbá arra is, hogy a bitcoin jelenleg erősen túl van értékelve, és hogy a spekulánsok egyre jobban gyarapodó tábora is egyre komolyabb kockázatokat jelent. Tartanak tőle, hogy esetleg mégis beüt majd egy pilótajáték-effektus vagy épp hogy a kereskedőplatformokat veszik össztűz alá a hackerek, bedöntve így az árfolyamot is egyben.

Forrás: Want China Times

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.