Bitcoin-névtelenítés

2011-11-17

Szerző: Tuxavant

A Bitcoint gyakran nevezik névtelen pénznek, de nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy ez csak részben igaz; valójában – pontosabban – csak álneves pénznek nevezhetjük. Bár a személyazonosság és a Bitcoin-címek össze nem kapcsolásával a Bitcoin valóban biztosítja a névtelenség lehetőségét, azért vannak egyéb módszerek, amelyek segítségével a valóban eltökélt kíváncsiskodók mégis rekonstruálhatják ezeket a kapcsolatokat.

A névtelenség lehetőségét tehát csak akkor realizálhatod teljes mértékben, ha gondosan minimalizálod az adatszivárgást a tranzakcióid körül. Minél jobban érted és átlátod a Bitcoin működését, annál könnyebben kerülheted el ezeket a bizonyos szivárgásokat, és biztosíthatod magadnak a tényleges névtelenséget.

Vegyük például egy szoftverfejlesztő esetét, aki egy teljesen digitális terméket állít elő, így a fizikai valóságban egyáltalán semmit nem kell leszállítania. A projekt részleteit megküldhetik neki emailben, a kollegáival kommunikálhat Skype-on, az elkészült termékét is leadhatja a neten keresztül, megfelelő kódolással védheti a szellemi tulajdonát, és digitális aláírások útján kialakíthat maga körül egy ellenőrizhető és leinformálható személyazonosságot és jó hírnevet – a munkájáért járó fizetést pedig megkaphatja bitcoinban. Sehol egy pillanatig sem kell senkinek felfednie a valós világbeli személyazonosságát, vagy bármiféle fizikai tárgyakat behoznia a képbe.

Adatszivárgás számos különböző ponton és módon jelentkezhet, de kellő elővigyázatossággal valamennyinek elejét veheted, és valóban névtelen maradhatsz:

* Soha ne keresztezd a valós és a virtuális világot. Ha a tranzakcióid teljesen digitálisak maradhatnak a neten keresztül, akkor használhatsz különböző névtelenítő technikákat, így például eldobható mailcímeket, a TOR-t és más hasonlókat.

* Csak a TOR hálózatán keresztül kommunikálj és a Bitcoin-kliensedet is ezen keresztül működtesd.

* Minden tranzakcióhoz, de legalább minden küldőhöz használj új, egyedi fogadó-címeket.

* Tarts fenn több különböző tárcát, legalább egyet minden egyes névtelen személyazonosságodhoz, hogy ne az egyikről költsd a másikra érkező összegeket is.

* Gondosan mosd át a bitcoinjaidat, mielőtt egyik virtuális személyazonosságtól a másikhoz küldenéd őket.

Ha fizikai interakció is szükséges, úgy fontolóra veheted például a következő lehetőségeket:

* Ne fedj fel a feltétlenül szükségesnél több információt a vásárlóid és a szállítóid (azok, akiktől te vásárolsz valamit) előtt.

* Hozz létre egy offline címet, küldd oda a pénzedet és add meg a címet és a kulcsokat (például papíron) a szállítódnak. Ő így azonnal ellenőrizheti a címen tárolt összeget a BlockExploreren keresztül, a kulcsok birtokában pedig azonnal elküldheti az összeget a saját biztonságos címére.

Utóirat a pénzmosásról

Miért teljesen rendben lévő az, ha kódolás útján védem az adataimat, de illegális mégis az, ha átmosom a pénzemet? Hiszen mindkettő hatékony adatvédelmi eszköz. Persze jól tudom, hogy az illegalitásban tevékenykedők miért is mossák a pénzüket – ők azonban, nos, illegalitásban tevékenykednek, bűnözők, előbb-utóbb elkapják és meg is büntetik őket. Az átlagembernek azonban éppúgy nem kell szégyenkeznie a bitcoinjai átmosása miatt, ahogyan a bankfiók-loginjának SSL-lel való védelme miatt sem.

Forrás: BitcoinIntro.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.